Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2013 για τον συλληφθέντα Κ. Σακκά των «Πυρήνων της Φωτιάς»

Παράνομη χαρακτήριζε την προφυλάκιση του Κ. Σακκά τον Ιούνιο του  2013   ο ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος σε «εξοντωτικές συνθήκες
κράτησης του».  Με ημερομηνία  26/6/2013  το σχετικό δελτίο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έγραφε τα εξής: «O Kωνσταντίνος Σακκάς συνελήφθη και προφυλακίστηκε στις 4.12.2010. Το ανώτατο όριο της προφυλάκισής του (18 μήνες) συμπληρώθηκε χωρίς η δίκη του να έχει ξεκινήσει.  Δύο μήνες πριν τη συμπλήρωση του 18μηνου, του ασκήθηκε νέα ποινική δίωξη για συναφή υπόθεση και την 5.4.2012 προφυλακίστηκε εκ νέου.
Ο ανώτατος χρόνος της δεύτερης προφυλάκισής του, σύμφωνα με το άρθρο 288 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (12 μήνες) συμπληρώθηκε, ενώ η πρώτη του δίκη δεν έχει ολοκληρωθεί και η δεύτερη (για την οποία κρατείται) μόλις ξεκίνησε. Το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, με το υπʼ αριθ. 978/2013 βούλευμά του, αποφάσισε την παράνομη (σύμφωνα με το άρθρο 288 ΚΠΔ) και αντισυνταγματική (σύμφωνα με το αρ. 6, παρ. 4) παράταση της προφυλάκισής του για έξι ακόμα μήνες, πέραν δηλαδή του ρητώς προβλεπόμενου στην ως άνω διάταξη 12μήνου, οπότε κινδυνεύει να μείνει 3 χρόνια προφυλακισμένος χωρίς να έχει δικαστεί.
Ο Κωνσταντίνος Σακκάς είναι απεργός πείνας και νοσηλεύεται ήδη στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώνεται δραματικά. Σήμερα υπέβαλε αίτημα αποφυλάκισης, αφού οι αντιρρήσεις που είχε προηγουμένως καταθέσει, ως προς τη δικονομική ορθότητα της παράνομης αυτής απόφασης απορρίφθηκαν, μειοψηφούντος ενός δικαστή.
Η  παράνομη προσωρινή κράτησή του Κ. Σακκά είναι άλλη μια περίπτωση δικαστικής αυθαιρεσίας που τη ζοφερή αυτή περίοδο απολαμβάνει όχι μόνο της ανοχής, αλλά και της εγκρίσεως της παρά τo Σύνταγμα εφαρμοσμένης πολιτικής της κυβέρνησης.
Το δίκαιο του εχθρού και η υποκατάσταση της δικαστικής συνείδησης από την ανάγκη και τη σκοπιμότητα πλήττουν ανεπανόρθωτα τη σχέση της Δικαιοσύνης με τον πολίτη, ενώ εκθέτουν και τη χώρα διεθνώς, καθώς η παράταση της κράτησης συνιστά ευθεία παραβίαση της ΕΣΔΑ.
Καλούμε τους Έλληνες δικαστές να μη χάσουν τη μάχη που δίνουν με τον εαυτό τους για την τήρηση της νομιμότητας και το σεβασμό των θεμελιωδών αρχών του δικαιϊκού μας συστήματος.
ΥΓ: Αυτή είναι η ουσία του ζητήματος, την οποία δεν μπορεί να κατανοήσει η ακροδεξιά του κ. Σαμαρά».
Σημειώνεται ότι ο Σακκάς , κατηγορούμενος για συμμετοχή στους  «Πυρήνες της Φωτιάς»,  είχε προσφύγει εκείνη την περίοδο και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.  Λίγους μήνες  αργότερα,  τον Φεβρουάριο του  2014 ,  απέδρασε  παραβιάζοντας τους  περιοριστικούς όρους  αποφυλάκισης του. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεχθεί τα σφοδρά πυρά των κυβερνητικών παραγόντων  και σήμερα, ως κυβέρνηση,  τον συνέλαβε με τον  καταζητούμενο από το 2006 Μάριο Σεϊσίδη.

ΔΓΙΑΝΝ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: