Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑΣ ΕΦΥΓΕ...


ΕΙΣ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΡΕΠΟΡΤΕΡ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑ


ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΘΡΥΛΙΚΟΥ ΡΕΠΟΡΤΕΡ ΓΙΏΡΓΟΥ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑ..

Σαν σήμερα πριν ένα μήνα(9.10.2011-έφυγε από τη ζωή ένας πολύ μεγάλος ΄Ελληνας ρεπόρτερ, ο Γιώργος Καράγιωργας, σε ηλικία 92 ετών. 
Εμείς το μάθαμε καθυστερημένα. Δεν ακούσαμε τίποτε, δεν μας το είπε κανείς. Η φυγή του πέρασε αθόρυβα, όπως αθόρυβος ήταν στα τελευταία 30 χρόνια.Αυτός ο θρύλος πέρασε ,μάλλον στα ψιλά, αν κρίνει κανείς από τις  λίγες αναφορές περί του θανάτου του στο διαδίκτυο.
Η μόνη εξήγηση που μπορεί κανείς είναι ότι οι νεότεροι στα του Τύπου ελάχιστα γνώριζαν για τον σπουδαίο αυτόν ρεπόρετερ, τον πρώτο Ελληνα πολεμικό ανταποκριτή.... αλλά μεταπολεμικά.. Γιατί στον πόλεμο του '40 υπήρξαν ουκ όλίγοι πολεμικοί ανταποκριτές.. και ουσιαστικ΄λα εμψυχωτές του ελληνικού λαού... στο έπος του 1940.
H είδηση της θανής του έχει: 

Πιο φτωχή έγινε η δημοσιογραφία. Τη μάχη με την ζωή έχασε το απόγευμα της Κυριακής ο βετεράνος δημοσιογράφος και συγγραφέας πολλών λογοτεχνικών και ιστορικών βιβλίων, Γιώργος Καράγιωργας.
Ο πολεμικός απεσταλμένος, που έπεσε με αλεξίπτωτο στον πόλεμο της Κορέας, ο δάσκαλος του τζούντο στην Ελλάδα, ένας από τους σπουδαιότερους ρεπόρτερς όλων των εποχών. 
Ο Γιώργος Καράγιωργας γεννήθηκε το 1919 στην Αθήνα και σπούδασε Γαλλική φιλολογία στο Λεόντειο Λύκειο και Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Στα γράμματα εμφανίσθηκε το 1939 με διηγήματα, ενώ τον ίδιο χρόνο μπήκε στη δημοσιογραφία, ξεχωρίζοντας με τις αποστολές για κάλυψη μεγάλων γεγονότων στη Μέση Ανατολή, στην Άπω Ανατολή και στην Αφρική. Υπήρξε Διευθυντής στο περιοδικό «Ναυτική Ελλάς». Οι δημοσιογραφικές του εμπειρίες ενέπνευσαν το φιλολογικό του έργο.
Ενώ ο Μάκης Γεωργίου διηγείται:
Έγραφε βιβλία. Αστυνομικά μυθιστορήματα σε συνέχειες, στις εφημερίδες της δεκαετίας του ’60.
Κάθε φορά, όμως, που γινόταν κάποιο γεγονός, ήταν μπροστά. Μεγάλος ρεπόρτερ.
Πριν από χρόνια, ο αρχισυντάκτης της «Βραδυνής» , Σαράντος Σαραντάκος (πατέρας του Γιώργου και του Γιάννη) , είχε στείλει τον Τράγκα κι εμένα στα Σίδερα Χαλανδρίου, να καταγράψουμε τις ζημιές από μία μεγάλη πλημμύρα.
Ξαφνικά, τον βλέπουμε μπροστά μας. Με στολή εκστρατείας. Μπότες μέχρι το γόνατο, στρατιωτικό τζάκετ και στο στήθος κρεμασμένη, μία Nikon. Αεικίνητος. Δεν άφηνε να του ξεφύγει στιγμιότυπο.
Τον χαζεύαμε.
-Ρε Μάκη, εμείς τι κάνουμε τώρα εδώ; 
Τα τελευταία χρόνια δούλευε στον ΑΝΤ1. Ερχόταν και μας διάβαζε, εμένα, του Βαφειάδη, του Βλαβιανού, του μακαρίτη του Σεφερλή, το σχόλιο που έκανε στο ραδιόφωνο.
-Πώς σας φαίνεται;
Τι να πεις σ’ ένα Καράγιωργα; Σ’ ένα θρύλο!
Ο ίδιος ήταν γενναιόδωρος, στους νεότερους."

Η PRESS BANK, γνωρίζοντας τα μεγάλα γράδα του Καράγιωργα ως ρεπόρτερ, τιμής έννεκεν , τον έχει μόνιμα στην πρώτη της σελίδα..προς παραδειγματισμό των νεωτέρων.Η δε χαρακτηριστική φωτογραφία του-επιβιβαζόμενος σε πολεμικό αεροσκάφος στην Κορέα-είναι αυτή που κυριαρχεί στο διαδίκτυο και που πρωτοδημοσίευσε η press-bank το 2006 στο ΑΛΜΑΝΑΚ Ελλήνων Δημοσιογράφων, όπου δημοσιεύεται εκτενώς.
Επίσης, η περίπτωση του Γιώργου Καράγιωργα αποτελεί κεφάλαιο στα ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ της Εταιρίας Δημοσιογραφικών Μελετών...    


ΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑΣ

Σήμερα σε βαθύ γύρας.. Αλλά από τους αετούς της ελληνικής δημοσιογραφίας... Διδάσκεται η περίπτωση του Γιώργου Καραγιωργα  στα ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ της Ε.Δ.Μ.Πολλές λεπτομέρειες για την ιστορία αυτού του σημαντικού ρεπόρτερ-  θα βρείτε στην www.press-bank.gr κι εκεί που θα συνατήσετε τα κουτάκια ALMANAK & PRESSMEN, αλλά και στη σελίδα αυτή της www.pressbank.blogspot, ( ΣΤΟ ΚΟΥΤΑΚΙ  ALMANAK που θα βρείτε πιο πάνω.. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: