Τετάρτη, 13 Μαΐου 2015

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΠΟΥ ΛΑΒΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ:
Διαβάστε τα σημερινά δελτία που λάβαμε...Υπάρχει κι εδώ ζουμί:

Κασιδιάρης σε Κουράκη: Από ποιητής του αιδοίου, τώρα νομοθετείς κατά της Ελληνικής Παιδείας
Επιστρατεύθηκε τελικά ο φρούραρχος για να μην μιλήσει ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου
ΒΙΝΤΕΟ: https://www.youtube.com/watch?v=HQTF2_kjn58

Συνάντηση ΑΝΥΠΕΞ Ν. Χουντή με Υπουργό Αποδήμων της Ρουμανίας, Angel Talvar

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χουντής, θα συναντηθεί την Πέμπτη 14 Μαΐου 2015 και ώρα 11:00, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τον Υπουργό Αποδήμων της Ρουμανίας, Angel Talvar.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΑΠΘ
Καταγγέλλουμε τα σημερινά περιστατικά βίας και τις επιθέσεις ενάντια σε φοιτητές στο ΑΠΘ. Πρόκειται για επιθέσεις που στόχο έχουν να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκρατίας και να κρατήσουν το φοιτητικό σώμα μακριά από την εκλογική διαδικασία. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΛΙΚ ΚΑΤΩ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΥΠΟΥ

Τώρα που οι φοιτητικές εκλογές μπορούν να αποκτήσουν εκ νέου αξία καθώς γίνονται ήδη κάποια πρώτα βήματα προς έναν ριζικό εκδημοκρατισμό του Πανεπιστημίου, κόντρα στην απαξίωση των μαζικών δημοκρατικών διαδικασιών που είχε επιβληθεί το προηγούμενο διάστημα και με τη λυσσαλέα αντίδραση του νεοφιλελεύθερου, συντηρητικού μπλοκ εντός κι εκτός σχολών, τέτοια περιστατικά λειτουργούν εις βάρος του φοιτητικού κινήματος και των αγώνων στο χώρο της εκπαίδευσης.
Δημοκρατική διαδικασία, ωστόσο, δεν μπορεί να νοείται ούτε με αστυνομική περιφρούρηση, ούτε και με «προστασία» από μπράβους. Οι ίδιοι οι φοιτητικοί σύλλογοι είναι που έχουν την ευθύνη των εκλογών και οφείλουν να περιφρουρήσουν τις διαδικασίες τους.
Καλούμε τις φοιτήτριες και τους φοιτητές να μην υποκύψουν στο κλίμα τρομοκρατίας που επιχειρείται να φτιαχτεί και να κάνουν πράξη την ανατροπή των συσχετισμών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.
Γραφείο Τύπου Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, 13/05/2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Εκδήλωση βράβευσης των σχολείων που διακρίθηκαν στο πανελλήνιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα-διαγωνισμό: «Κύπρος 1974-2014, Δεν ξεχνώ, Διεκδικώ, Δημιουργώ…»
Αύριο Τετάρτη στις 12.00 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Αίθουσα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, η εκδήλωση βράβευσης των μαθητικών δημιουργιών που διακρίθηκαν στο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Κύπρος 1974-2014, Δεν ξεχνώ, Διεκδικώ, Δημιουργώ…».
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.
Ο διαγωνισμός οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. και το Σπίτι της Κύπρου - Μορφωτικό γραφείο της Κυπριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα. Απευθύνθηκε σε μαθητές όλων των τάξεων δημοτικών σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας.
Στην εκδήλωση βράβευσης θα παραστούν μαθητές και εκπαιδευτικοί από όλη τη χώρα και την ομογένεια με σκοπό να παραλάβουν τα βραβεία τους αλλά και να παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους.
Τις κορυφαίες διακρίσεις θα απονείμουν στους μαθητές ο Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδης Μπαλτάς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Τάσος Κουράκης και ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα και πρώην Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου Κυριάκος Κενεβέζος.
Χώρος εκδήλωσης: Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αίθουσα "Jacqueline de Romilly"
Ημερομηνία και ώρα εκδήλωσης: Τετάρτη 13 Μαΐου 2015, 12:00 μ.μ.

Ανακοίνωση Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για τις φοιτητικές εκλογές
Στηρίζουμε τα σχήματα της Αριστερής Ενότητας (ΑΡΕΝ) σε AEI και ΤΕΙ
12/5/2015
Οι φετινές φοιτητικές εκλογές γίνονται σ’ ένα διαφορετικό περιβάλλον σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Με την πολιτική ανατροπή που σημειώθηκε στις 25 Γενάρη, το φοιτητικό κίνημα αφενός βλέπει ορισμένα από τα πάγια αιτήματά του να υλοποιούνται από την κυβέρνηση, αφετέρου βρίσκεται μπροστά σε νέα ερωτήματα, καθώς το αιτούμενο της ανατροπής της νεοφιλελεύθερης διάλυσης των ΑΕΙ παραμένει.
Για τα μνημονιακά κόμματα και όλο το νεοφιλελεύθερο μπλοκ μέσα στις σχολές, που ετοιμάζονται να δώσουν μια μεγάλη μάχη υπερασπιζόμενοι το Πανεπιστήμιο των Μνημονίων που φτιάξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η πολιτική επιβίωση των καθεστωτικών παρατάξεων είναι θέμα ζωής και θανάτου. Γι’ αυτό το λόγο, από τη σκοπιά της Αριστεράς και των κοινωνικών αγώνων στο χώρο της εκπαίδευσης, η ήττα των δυνάμεων αυτών ορίζεται ως ο βασικός μας στόχος.
Άλλωστε, ήταν οι αγώνες της νεολαίας που έβαλαν την υπογραφή τους στην πτώση της ακροδεξιάς κυβέρνησης Σαμαρά. Τώρα, λοιπόν, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να ολοκληρώσουν αυτή την ανατροπή, κάνοντας τις καθεστωτικές παρατάξεις παρελθόν, όπως και τα κόμματά τους.
Το φοιτητικό κίνημα, ωστόσο, δεν αρκεί να δίνει απλά μια μάχη αμυντική. Πρέπει άμεσα να εκμεταλλευτούμε όλους τους διαθέσιμους τρόπους για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στα Πανεπιστήμια και να προωθήσουμε τομές από τα κάτω, που θα κινούνται στην κατεύθυνση οικοδόμησης μιας δημόσιας, δωρεάν, δημοκρατικής και ποιοτικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Η επαναφορά της συνδιοίκησης είναι ένα θετικό κι απαραίτητο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση και δίνει νέο νόημα στη μάχη των φοιτητικών εκλογών.
Το Πανεπιστήμιο των Μνημονίων θα πρέπει να το διαδεχτεί ένα Πανεπιστήμιο προσανατολισμένο στην εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνικής πλειοψηφίας, με ενεργό ρόλο στον παραγωγικό μετασχηματισμό, ένα Πανεπιστήμιο που θα λειτουργεί ως ελεύθερος κοινωνικός χώρος, που θα προωθεί τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη και τη συνεργασία. Αυτό το Πανεπιστήμιο θα το φτιάξουμε όλες και όλες μαζί, χωρίς διαμεσολαβήσεις, στη βάση των συλλογικών μας διαδικασιών.
Στο μέσο μιας σκληρής σύγκρουσης με το νεοφιλελεύθερο ευρωπαϊκό μπλοκ, οι φοιτητικές εκλογές γίνονται ακόμα πιο κρίσιμες. Η νεολαία πρέπει να στείλει ένα μήνυμα ανυπακοής, ένα μήνυμα πως δεν ενσωματώνουμε τους εκβιασμούς, πως εμείς οι νέες και οι νέοι που έχουμε βιώσει τη λιτότητα με τον πιο σκληρό τρόπο, δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε βήμα πίσω από την ανατροπή της.
Για εμάς, η ενότητα των αριστερών δυνάμεων, η επιμονή στη δημοκρατία κι επιδίωξη ενός φοιτητικού κινήματος που δε θα λειτουργεί απλά ως πολιτική πρωτοπορία, εκφωνώντας μόνο συνθήματα, αλλά και ως κοινωνική πρωτοπορία που θα πρωτοστατεί στη δημιουργία νέων υποδειγμάτων για την εκπαίδευση, τη γνώση, την εργασία και την παραγωγή, παραμένουν κεντρικά διακυβεύματα.
Γι’ αυτό το λόγο, στηρίζουμε τα σχήματα της Αριστερής Ενότητας (ΑΡΕΝ) σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Δίνουμε τη μάχη της γενιάς μας, οικοδομούμε το αύριο τώρα!
Γραφείο Τύπου Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στον ΥΠΟΠΑΙΘ
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ.Ιερώνυμος Β’, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ.κ.Σεραφείμ και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ.Ευστάθιος θα πραγματοποιήσουν, σήμερα, επίσκεψη στον υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων σε ανταπόδοση προηγούμενης επισκέψεώς του στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.


Εκδήλωση στο ΥΠΟΠΑΙΘ για το «Κύπρος 1974-2014, Δεν ξεχνώ, Διεκδικώ, Δημιουργώ…»

Με αφορμή την τελετή βράβευσης των δημιουργιών που διακρίθηκαν στο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Κύπρος 1974-2014, Δεν ξεχνώ, Διεκδικώ, Δημιουργώ…» η κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ξεχείλισε το μεσημέρι από ζωή και ελπίδα. Φορείς αυτής της θετικής ενέργειας ήταν οι μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί από όλη τη χώρα και την ομογένεια (1000 άτομα) που έδωσαν το παρόν στην εκδήλωση.
«Συγχαίρω όλους όσους πήραν μέρος παιδιά και εκπαιδευτικούς, δημιουργικά ή οργανωτικά στον διαγωνισμό» είπε κηρύσσοντας την έναρξη της εκδήλωσης ο Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδης Μπαλτάς.
Παρατήρησε ακόμα ότι ο τίτλος της εκδήλωσης περιέχει ένα υψηλό νόημα επειδή «δεν δύναται να είμαστε δημιουργικοί αν η μνήμη μας είναι κοντή».
Στη συνέχεια ο υπουργός βράβευσε το 22ο Νηπιαγωγείο Ρόδου τα παιδιά του οποίου εικονογράφησαν κυπριακά παραμύθια.
Με αφορμή την εκδήλωση ο υπουργός συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Κυριάκο Κενεβέζο. Η συνάντηση έγινε σε φιλικό κλίμα όπου και ανταλλάχτηκαν εποικοδομητικές απόψεις.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.
Ο διαγωνισμός οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. και το Σπίτι της Κύπρου - Μορφωτικό γραφείο της Κυπριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα. Απευθύνθηκε σε μαθητές όλων των τάξεων δημοτικών σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ Ρ.ΣΒΙΓΚΟΥ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ,
ΣΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 (A. Παπαδόπουλος)

- Να ρωτήσω κατ΄ αρχήν αν αναμένεται σήμερα κάποια παρέμβαση από τον πρωθυπουργό σε σχέση με την πορεία των διαπραγματεύσεων;….
Δεν το γνωρίζω αυτό. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι υπάρχει κυβερνητικό συμβούλιο και ότι σε όλα τα επίπεδα συζητιέται η διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης, ώστε να έχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.
- Τα λεπτά θέματα, τα αγκάθια είναι τα ίδια; Και αναφέρομαι σε εργασιακό, ασφαλιστικό και ΦΠΑ… Βρισκόμαστε σ΄ αυτό το σημείο;
Νομίζω ότι βρισκόμαστε σ΄ αυτό το σημείο. Αλλά για να ολοκληρωθεί η εικόνα πρέπει να τονίσουμε ότι έχουν γίνει κινήσεις από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, που αποδεικνύουν στην πράξη ότι θέλει να υπάρξει συμφωνία, θέλει να υπάρξει μια λύση βιώσιμη. Για να είναι αυτή η λύση βιώσιμη θα πρέπει να είναι και κοινωνικά δίκαιη.
Λέμε για τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης. Αυτές δεν υπαγορεύονται μόνο από τη βούληση του ελληνικού λαού, αλλά υπαγορεύονται και από έναν οικονομικό ορθολογισμό. Δηλαδή δεν μπορείς να θέλεις ανάκαμψη και ανάπτυξη με τον μισό πληθυσμό εκτός αγοράς εργασίας, ούτε μπορείς να έχεις καλύτερα αποτελέσματα με το να συνεχίζεται ένα πρόγραμμα λιτότητας και ύφεσης, το οποίο αντί να αντιμετωπίζει τα προβλήματα για τα οποία υποτίθεται ότι είχε επιλεχτεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αντίθετα εκτίναξε και το δημόσιο χρέος και δημιούργησε και τα κοινωνικά προβλήματα που γνωρίζουμε όλοι. Οπότε χρειαζόμαστε αλλαγή της πολιτικής κι αυτό επιδιώκουμε να εκφραστεί από τη συμφωνία.
- Αυτό που δεν είναι σαφές είναι αν αυτή τη στιγμή η βούληση, η διάθεση της κυβέρνηση είναι να οδηγηθεί σε μία και μόνη συμφωνία ή να γίνει τώρα μία συμφωνία γέφυρα και η τελική συμφωνία για το χρέος και άλλα μεγάλα θέματα να παραπεμφθεί είτε στον Σεπτέμβριο, είτε…
Αυτή τη στιγμή πρέπει να υπάρχει μια συμφωνία η οποία να καταγράφει τα βήματα προόδου που έχουν γίνει και να υπάρξει και η αντίστοιχη απελευθέρωση της ρευστότητας. Καταλαβαίνετε κι εσείς ότι για ζητήματα όπως το ασφαλιστικό, θα χρειαστεί χρόνος για να συνταχτεί αφ΄ ενός μια σοβαρή μελέτη και με συνδρομή εμπειρογνωμόνων, ειδικών και από το εξωτερικό, που να λαμβάνει υπόψη της και τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο συνταξιοδοτικό σύστημα τα τελευταία χρόνια, που έχει φέρει τους μισούς συνταξιούχους να παίρνουν συντάξεις κάτω από τα όρια της φτώχειας. Αυτό δεν μπορούσε να γίνει μέσα σε ένα μήνα και ούτε μπορεί να γίνει μέσα σε δυο βδομάδες.
- Άρα καταλαβαίνω ότι η διάθεση είναι αυτά τα ζητήματα που είναι και τα πιο δύσκολα να παραπεμφθούν σε απώτερο χρόνο…
Να συζητηθούν βέβαια – προφανώς και συζητούνται αυτά τα ζητήματα- και προφανώς μπαίνουν και οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης απέναντι και στους συνταξιούχους, απέναντι γενικότερα στα φτωχά και μεσαία στρώματα τα οποία έχουν πληγεί από την κρίση, ώστε να μην υποστούν νέες βάρβαρες πολιτικές που θα τους φέρουν στην ίδια και χειρότερη κατάσταση απ΄ αυτήν που τους άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά.
- Έχω ακούσει πολλούς βουλευτές, αλλά δεν γνωρίζω αν είναι και η επίσημη θέση του κόμματος ή της κυβέρνησης, ότι πρέπει να παραιτηθεί ο κ. Στουρνάρας.. Είναι και θέση του ΣΥΡΙΖΑ αυτή ή είναι σκέψη κάποιων βουλευτών;…
Η απόφαση αυτή για να ζητηθεί η παραίτηση νομίζω ότι ανήκει στον πρωθυπουργό. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι είναι μείζον ζήτημα να υπάρχει, η υπόνοια έστω, ότι στην πιο κρίσιμη φάση μιας εθνικής προσπάθειας διαπραγμάτευσης, αντί ο κεντρικός τραπεζίτης να επιτελεί το ρόλο του που δεν είναι άλλος από τη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, να υπονομεύει μ΄ αυτόν τον τρόπο την κυβέρνηση…
- Δεν έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα μέχρι στιγμής…
Αυτό που γνωρίζετε κι εσείς είναι ότι, για να μπορέσει να υπάρξει η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα στην προσπάθεια μιας χώρας να διαπραγματευτεί για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, θα πρέπει όλοι οι θεσμικοί παράγοντες, ειδικά οι έχοντες έναν τόσο κορυφαίο θεσμικό ρόλο, να δουλεύουν πάνω σε αυτήν την κοινή προσπάθεια.
- Εσείς θεωρείτε ότι την υπονομεύει ο κ. Στουρνάρας αυτή την προσπάθεια;
Θεωρώ αυτό που σας είπα και πριν. Ότι, ανεξάρτητα πώς έγινε όλη αυτή η ιστορία με το e mail κ.λπ., που είναι η δική σας δημοσιογραφική δουλειά να τα σχολιάζετε αυτά, η ουσία παραμένει ότι είναι έκθετος ως προς τον ρόλο του, ως προς την επιτέλεση του ρόλου του εφ΄ όσον ευσταθούν όλα αυτά τα οποία έχουν γραφτεί και δεν νομίζω ότι έχουν διαψευστεί, μάλλον έχουν επιβεβαιωθεί από τους ίδιους τους δημοσιογράφους που παρέλαβαν το mail.
- Τώρα στο θέμα του δημοψηφίσματος προκύπτει από το ρεπορτάζ σαν να εγκαταλείπεται αυτή η ιδέα…
Από την πρώτη στιγμή κυρίως ο πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι το δημοψήφισμα ήταν ανοιχτό στο βαθμό που μια συμφωνία που θα βρισκόταν στο τραπέζι με τους δανειστές δεν θα ήταν σύμφωνη με τη λαϊκή εντολή. Οπότε το αν είναι ανοιχτό ή κλειστό το ζήτημα του δημοψηφίσματος εξαρτάται από τη συμφωνία. Εμείς δεν θεωρούμε βέβαια το δημοψήφισμα αυτοσκοπό, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η κυβέρνηση έχει μια νωπή λαϊκή εντολή για να διαπραγματευτεί και να κερδίσει συγκεκριμένα πράγματα. Από την άλλη πάλι δεν νομίζω ότι πρέπει να φοβόμαστε –και νομίζω ότι καμία κυβέρνηση δεν πρέπει να φοβάται, ούτε μια αριστερή κυβέρνηση, αλλά ούτε και οποιαδήποτε κυβέρνηση σε οποιαδήποτε χώρα δεν πρέπει να φοβάται, τη λαϊκή βούληση. Δεν πρέπει να φοβάται το να προσφύγει σε αυτήν εφ΄ όσον βέβαια αυτό χρειαστεί.
- Να ρωτήσω κάτι τελευταίο… Μου έκανε εντύπωση ότι ο μόνος που έχει αντιδράσει από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κ. Φίλης σε σχέση με το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τα λείψανα της Αγ. Βαρβάρας, με τη μεταφορά τους με τιμές αρχηγού κράτους στον Αγ. Σάββα και να ρωτήσω ποια είναι η προσωπική σας άποψη γι αυτό το θέμα
Από τη μια πλευρά, πρέπει να είναι σεβαστό το θρησκευτικό συναίσθημα, όπως και ο ίδιος ο κ. Φίλης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε. Από την άλλη θεωρώ ότι το κράτος δεν μπορεί να εμπλέκεται με αυτόν τον τρόπο σε αυτό.
13/5/2015

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: