Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣΤΕΡΟ ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ....ΧΑΜΟΣ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ!


Στον ρυθμό της «Μέδουσας» κινείται η χώρα μας τα τελευταία 24ωρα καθώς το καλοκαιρινό πλήγμα της κακοκαιριάς αποδείχθηκε φονικό.
Η «Μέδουσα», όπως ονομάστηκε η κακοκαιρία, είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας 48χρονος κτηνοτρόφος στην περιοχή Μέγας Κάμπος στην Αμφιλοχία από πτώση κεραυνού, ένας Ρουμάνος ορειβάτης να αγνοείται στον Όλυμπο, όπου είχε χιονοκαταιγίδα, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές σε καλλιέργειες στην Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία που άφησε πίσω της η σφοδρή καταιγίδα.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΥΠΟΥ ...ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ:


Παράλληλα, δεκάδες αυτοκίνητα καταστράφηκαν στη Σιθωνία, όπου τα φαινόμενα ήταν πολύ ισχυρά και αναμένεται να συνεχιστούν. Ο διευθυντής του αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι περίμεναν μια δύσκολη νύχτα. Όπως είπε, εκτός από τις περιοχές προς τον Νέο Μαρμαρά και την Τορώνη, προβλήματα από την κακοκαιρία παρουσιάστηκαν και στην άλλη μεριά του «ποδιού», στη Σάρτη, τη Βουρβουρού και τη Συκιά.

Ρέματα υπερχείλισαν, δεκάδες αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά, ενώ πλημμύρισαν σπίτια, καταστήματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Συνεργεία της Περιφέρειας επιχειρούν στο οδικό δίκτυο του δεύτερου «ποδιού» για να καθαρίσουν τους βράχους που έπεσαν και να το κρατήσουν ανοιχτό.
«Ο όγκος του νερού είναι υπερβολικά μεγάλος και η πυροσβεστική κάνει διαρκώς αντλήσεις νερού. Σπεύδουμε με πολλά μηχανήματα στα σημεία όπου καταγράφονται τα μεγαλύτερα προβλήματα. Έχουμε ενημερώσει για την κατάσταση τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στην Αθήνα, ενώ αναμένεται να γίνει δεκτό το αίτημα του Δήμου Σιθωνίας για να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αντίστοιχο αίτημα έχει υποβάλλει και ο Δήμος Νέας Προποντίδας, ωστόσο ελέγχουμε τα συμβάντα και σε αυτή την περιοχή» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, λόγω της ανόδου της στάθμης των υδάτων έκλεισε και το πέρασμα του Γαλλικού ποταμού στην περιοχή της Σίνδου.
Ο διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Πουλτίδης δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε 50 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων σε Τορώνη και Αρναία. Ακόμη, οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν 10 άτομα από τα αυτοκίνητα τους.
Επίσης, η θεομηνία οδήγησε στην εκκένωση κάμπινγκ που πλημμύρισε, στην ακτή Αζάπικο, κοντά στο Πόρτο Καρράς, από όπου αποχώρησαν περίπου 35 με 40 άτομα, ενώ εφτά άτομα χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν από την Πυροσβεστική. Ήταν τέτοια η ορμή των χειμάρρων που δεκάδες οχήματα παρασύρθηκαν, ενώ άλλα βούλιαξαν. 
Σύμφωνα με το halkidikinews.gr, οι περιοχές του πρώην δήμου Τορώνης, από το Πόρτο Κουφό, την Τορώνη και τη Συκιά πλημμύρισαν και οι κάτοικοι μαζί με τους τουρίστες λαχτάρησαν. Προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές σε δημόσιες υποδομές, όπως σε δρόμους και δίκτυα, καθώς και σε πάρα πολλά αυτοκίνητα και καταστήματα.
Σύμφωνα με το Ράδιο Θεσσαλονίκη, την Χαλκιδική εγκατέλειψαν άρον άρον με τα αυτοκίνητά τους οι ξένοι επισκέπτες, κυρίως Σέρβοι, Βούλγαροι και άλλοι Βαλκάνιοι, κατευθυνόμενοι προς Θεσσαλονίκη.  
Προβλήματα στο οδικό δίκτυο προκάλεσε η σφοδρή καταιγίδα που έπληξε τη Θεσσαλία. Οι ουρανοί άνοιξαν στη Λάρισα, υπόγεια και δρόμοι πλημμύρισαν, ενώ λόγω των κεραυνών δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμα τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Σύμφωνα με το onlarissa.gr, τα μεγαλύτερα προβλήματα εστιάζονται στην παραλιακή του δήμου Αγιάς, όπου υπήρξαν κατολισθήσεις στο δρόμο, πλημμύρισαν ρέματα, αλλά και σχεδόν καταστράφηκε η αγροτική οδοποιία!
Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας, «η αγροτική οδοποιία δυστυχώς πλέον δεν υφίσταται. Θέλουν όλα φτιάξιμο από την αρχή». Αυτό πρακτικά σημαίνει ζημιά άνω των 150.000 ευρώ. Την ίδια ώρα τα συνεργεία του δήμου καθαρίζουν τις ράμπες των ρεμάτων, αλλά και τμήματα της εσωτερικής οδοποιίας στα παράλια όπου και υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα.
Στον Όλυμπο, επικράτησε θύελλα με χιονοκαταιγίδα! Στα 2.800μ υψόμετρο ο χειμώνας αυτή τη στιγμή είναι… βαρύς με θερμοκρασία στους 0 βαθμούς κελσίου και τους διασώστες της 8ης ΕΜΑΚ Λάρισας να επιχειρούν στη θέση Καζάνια, προκειμένου να απεγκλωβίσουν Ρουμάνο ορειβάτη. οι έρευνες θα συνεχιστούν σήμερα.
Ο ορειβάτης αρχικά είχε επικοινωνήσει με την ΕΜΑΚ, όμως από το απόγευμα της Κυριακής δεν έχει δώσει σημεία ζωής. Τη Δευτέρα, τα μέλη ΕΜΑΚ και η Πυροσβεστική Ελλασόνας τον αναζητούσαν εναγωνίως, αλλά μάταια. Ο Ρουμάνος ορειβάτης ήθελε να ανέβει στην κορυφή του Ολύμπου και εγκλωβίστηκε σε ορθοπλαγιά.
Πολλά τα προβλήματα και στη Λήμνο
Σφοδρή βροχόπτωση έπληξε και τη Λήμνο με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια, μαγαζιά και τουριστικά καταλύματα της πόλης. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, πλημμύρισαν ενοικιαζόμενα δωμάτια και στην περιοχή του Πλατύ. Την ίδια στιγμή στη Μύρινα εκκενώθηκαν ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Δεκάδες ήταν οι κλήσεις που δέχθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία του νησιού, προκειμένου να συνδράμει και να βοηθήσει κατοίκους αλλά και τουρίστες.
Νωρίτερα όχημα της Πυροσβεστικής επιχείρησε στην περιοχή του Εβγάτη, όπου χείμαρρος υπερχείλισε με αποτέλεσμα να σπάσει τοιχίο αυλής από ξενοδοχειακή μονάδα, προκαλώντας αναστάτωση χωρίς όμως να κινδυνεύσει κάνεις.
Το ίδιο δεν συνέβη όμως, στην περιοχή Κουρούνι Αγίου Δημητρίου, όταν χείμαρρος που υπερχείλισε παρέσυρε ΙΧ, όταν ο οδηγός του επιχείρησε να τον διασχίσει. 
Ευτυχώς το όχημα κόλλησε στις λάσπες και ο οδηγός απεγκλωβίστηκε με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής.
Ανεξέλεγκτο φέρι μποτ στο Ρίο - Κόπηκαν οι κάβοι του
Οι κάβοι του «Νικόλαος Α» έσπασαν και το φέρι μποτ άρχισε να κινείται προς τα δυτικά παρασυροντας ό,τι έβρισκε μπροστά του. 
Όπως αναφέρει το patrastimes το φέρι κινήθηκε για 500 περίπου μέτρα με αποτέλεσμα να παρασύρει 15 περίπου σκάφη, κάποια τα έβγαλε στη στεριά, ενώ δύο μικρότερα βυθίστηκαν. Όλα αυτά εξαιτίας της κακοκαιρίας. Το φέρι μποτ που ήταν αγκυροβολημένο κοντά στις εγκαταστάσεις του Τιτάνα στο Ρίο ακινητοποιήθηκε τελικά ακριβώς απέναντι από το Κινέζικο εστιατόριο και μάλιστα σε παράλληλη προς την ακτογραμμή θέση.
Ιδιοκτήτες σκαφών βρέθηκαν στο σημείο και προσπαθούσαν με νύχια και με δόντια, κάτω από αντίξοες συνθήκες, να βγάλουν τα σκάφη τους έξω, πολλά από τα οποία είχαν υποστεί ζημιές. 
Τι λένε οι μετεωρολόγοι
Σε ό,τι αφορά τη συχνότητα και το μέγεθος των βροχοπτώσεων τους καλοκαιρινούς μήνες, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καρακώστας, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «δεν είναι καθόλου σύνηθες να σημειώνονται βροχοπτώσεις τόσο μεγάλης διάρκειας τους καλοκαιρινούς μήνες».
Ο Νίκος Μαζαράκης, Μετεωρολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εξηγεί πως το φαινόμενο «Μέδουσα» βρίσκεται πλέον σε ύφεση και οι περιοχές που θα επηρεάζονταν από έντονες καταιγίδες είναι η Χαλκιδική, η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η Εύβοια και η Ανατολική Πελοπόννησος μέχρι και σήμερα το πρωί. 
Υπογράμμισε δε, ότι τα φαινόμενα στη Δυτική Ελλάδα έχουν εξασθενήσει. «Το χαμηλό είναι σε ύφεση. Σταδιακά μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης, το φαινόμενο θα αρχίσει να υποχωρεί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου, ενώ θα πνέουν ενισχυμένοι βοριάδες στο Αιγαίο στα 7 με 8 μποφόρ».
Ο Διευθυντής Προγνώσεων στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, Αντώνης Λάλος, επισήμανε, επίσης, από την πλευρά του ότι τα ισχυρά φαινόμενα στην Δυτική Ελλάδα έχουν εξασθενήσει. Στρέφοντας το βλέμμα σε Σποράδες, Εύβοια και Πελοπόννησο, περιοχές που η «Μέδουσα» θα χτυπούσε με έντονες καταιγίδες μέσα στη νύχτα, εκτίμησε ότι το ακραίο αυτό φαινόμενο που αναστάτωσε τον ελλαδικό χώρο βρίσκεται σε ύφεση και μέχρι το μεσημέρι ο καιρός θα βρίσκεται σε φυσιολογικές, για την εποχή, συνθήκες και θερμοκρασίες.  
Η πρόγνωση του καιρού για σήμερα
Σταδιακή υποχώρηση της κακοκαιρίας περιμένουμε σήμερα Τρίτη. Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται ωστόσο έως και τις πρώτες απογευματινές ώρες, στη Θράκη και στο Βορειοανατολικό Αιγαίο με κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα. Παράλληλα τοπικές βροχές ή καταιγίδες αναμένονται στην Ανατολική Στερεά, στην Εύβοια, στις Σποράδες, στην Ανατολική Πελοπόννησο και στις Βόρειες Κυκλάδες, αλλά το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί. Πρόσκαιρες βροχές ενδέχεται να εκδηλωθούν και στη Βόρεια Κρήτη.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 10 έως 25 βαθμούς, στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα από 15 έως 29, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 17 έως 31 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16 έως 28 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ και τοπικά θυελλώδεις 8 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα. Στο υπόλοιπο Αιγαίοι οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί 5 με 6 μποφόρ, ενισχυόμενοι σταδιακά κατά τόπους σε σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ, ενώ μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς με ίδιες εντάσεις.
Νεφώσεις με παροδικές βροχές κυρίως στα βόρεια και ανατολικά του νομού, περιμένουμε την Τρίτη στην Αττική. Τις απογευματινές ώρες ο καιρός σταδιακά θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί 5 με 6 μποφόρ και τοπικά στα ανατολικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 22 έως 28 βαθμούς, ενώ στα βόρεια και ανατολικά οι μέγιστες θα διατηρηθούν 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα.
Πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις περιμένουμε την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 25 έως 33 βαθμούς.
Νεφώσεις με πιθανότητα για πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες έως το μεσημέρι και βελτίωση στη συνέχεια περιμένουμε την Τρίτη στη Λέσβο. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 27 βαθμούς.
Με πληροφορείς από halkidikinews.gr και onlarissa.gr 



Δεν υπάρχουν σχόλια: