Αναλυτικά, συντονισμένες επιθέσεις εξαπέλυσαν τρομοκράτες στο Ιράν.
Ενοπλοι εισέβαλαν στο κοινοβούλιο με καλάσνικοφ σκοτώνοντας και παίρνοντας ομήρους, ενώ έξω από το μαυσωλείο του Χομεϊνί ένοπλοι άνοιξαν πυρ και μια γυναίκα καμικάζι ανατινάχθηκε. Το ιρανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο IRIB μετέδωσε πως η επίθεση στη βουλή έλαβε τέλος και πως και οι τέσσερις δράστες είναι νεκροί. «Οι δυνάμεις ασφαλείας ελέγχουν για βόμβες το κτίριο», μετέδωσε το IRIB.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Βίντεο-Ντοκουμέντο: Τζιχαντιστής πυροβολεί άνδρα μέσα στο Ιρανικό Κοινοβούλιο (βίντεο)
Πριν από λίγο το πρακτορείο Mehr επικαλούμενο ιατρικές πηγές ανέφερε ότι από τη διπλή επίθεση στη βουλή και το Μαυσωλείο του Χομεϊνί σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι και 39 τραυματίστηκαν. Ο ιρανός υπουργός αναπληρωτής Εσωτερικών δήλωσε πως οι δράστες της σημερινής επίθεσης εισήλθαν στο κοινοβούλιο από την κύρια είσοδο ντυμένοι σαν γυναίκες, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων TASNIM. Ο υπουργός πρόσθεσε πως ένας από τους δράστες πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε μέσα στο κοινοβούλιο ενώ ένας άλλος πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Το ιρανικό υπουργείο Πληροφοριών ανακοίνωσε ότι η διπλή επίθεση στην Τεχεράνη πραγματοποιήθηκε από ομάδες τρομοκρατών, ενώ σύμφωνα με το ημιεπισημο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων FARS την ευθύνη ανέλαβε το «Ισλαμικό Κράτος». Σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες υπάρχουν τουλάχιστον 7 νεκροί και πολλοί τραυματίες.
Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών
Πράξη 1η: Η Σαουδική Αραβία συμφωνεί με τις ΗΠΑ σε εξοπλισμούς ύψους… 350 δισ. δολαρίων. Με τις ευλογίες του Ισραήλ. Το ντηλ έκλεισε στον πρόσφατη επίσκεψη Τραμπ στην περιοχή.
Πράξη 2η: Λίγες ημέρες αργότερα η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ και το κατηγορούν για τις σχέσεις του με τρομοκρατικές οργανώσεις και το Ιράν (παρότι το εμιράτο ανήκει στο σουνιτικό και όχι σιιτικό Ισλάμ).
Σημείωση: Κατάρ και Ιράν μοιράζονται το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο ενώ σύμφωνα με την «Haaretz» του Ισραήλ οι δύο χώρες προχώρησαν σε συμφωνία δισεκατομμυρίων και για ένα τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου.
Πράξη 3η: Ο Τραμπ γράφει στο τουίτερ πως κατά την πρόσφατη επίσκεψή του, ζήτησε να του πουν ποιοι χρηματοδοτούν του τρομοκράτες και οι Άραβες ηγέτες του έδειξαν την κυβέρνηση της Ντόχα. Πράξη 4η: Οι ΗΠΑ ζητούν ενότητα του αραβικού κόσμου και επίλυση της κρίσης μέσα από τη διπλωματία. Άλλωστε, στο Κατάρ διατηρούν τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση τους στην περιοχή, που κατευθύνει τις επιχειρήσεις στη Συρία. Άλλο ένα πεδίο σύγκρουσης σουνιτών και σιιτών.
Σε αυτό το πλαίσιο, τις προηγούμενες ώρες ανέβηκαν στη σκηνή και οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον εμίρη του Κατάρ, Σέιχ Ταμίμ μπιν Χάμαντ Αλ-Θάνι, προκειμένου να συζητήσουν κοινές επενδύσεις και την εμπορική συνεργασία των δύο χωρών. Το μήνυμα κατά του αποκλεισμού ήταν σαφές. Και για όσους δε το κατάλαβαν το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως το πρόβλημα που προέκυψε θα πρέπει να λυθεί με διάλογο. Στην ίδια κατεύθυνση λειτούργησε και ο Ταγίπ Ερντογάν.
«Η απομόνωση του Κατάρ δεν θα επιλύσει κανένα πρόβλημα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος και επισήμανε πως «χρειαζόμαστε αλληλεγγύη και συνεργασία, αυτή η κατάσταση δεν θα επωφελήσει κανέναν στην περιοχή μας». Και ξεκαθάρισε ότι η Άγκυρα θα εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες με την Ντόχα για την επίλυση της κρίσης.
Ρώσους χάκερ «βλέπει» πίσω από την κρίση το FBI
Ερευνητές του FBI, του αμερικανικού γραφείου ερευνών, πάντως κατέληξαν στο συμπέρασμα πως πίσω από την υποτιθέμενη δήλωση του εμίρη του Κατάρ για το Ιράν, που υπήρξε αφορμή για την αντίδραση της Σαουδικής Αραβίας και τον αποκλεισμό, ήταν έργο ρώσων χάκερ. Η κατάσταση έτσι περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, καθώς η υπόθεση αυτή, εάν αποδειχθεί ακριβής, θα είναι μια ακόμα κίνηση υπονόμευσης της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής από την Ρωσία, εν μέσω μάλιστα της καταιγίδας περί ρωσικής εμπλοκής στις αμερικανικές εκλογές. Πράκτορες του FBI πάντως βρέθηκαν στην Ντόχα τον Μάιο και ερευνούν την υπόθεση. Σύμφωνα με την ψεύτικη είδηση, που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων QNA ο εμίρης σεΐχης Ταμίμ μπεν Χαμάντ αλ-Θάνι ανέφερε ως στρατηγικό σύμμαχο το Ιράν, την ώρα που κατηγορείται από τη Σαουδική Αραβία ότι είναι «η αιχμή του δόρατος της τρομοκρατίας». Oι δηλώσεις περιείχαν επίσης αρνητικά σχόλια για τις σχέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και το Κατάρ, που είναι εντούτοις στενός σύμμαχος των ΗΠΑ.
Ο παράγοντας… «άδεια ράφια»
Η Σαουδική Αραβία αφήνει χωρίς τροφή τους Καταριανούς καθώς, όπως επισημαίνουν τα διεθνή ΜΜΕ, το 80% των τροφίμων που εισάγει η Ντόχα προέρχεται από χώρες του Κόλπου, κυρίως το Ριάντ. Στο μεταξύ, εκατοντάδες φορτηγά έχουν εγκλωβιστεί με προμήθειες σε φαγητό την ώρα που φρέσκα και κατεψυγμένα τρόφιμα έχουν γίνει καπνός από τα ράφια των σούπερ μάρκετ στη Ντόχα. Σε μία προσπάθεια να αποφύγει την εξάπλωση του πανικού η κυβέρνηση της Ντόχα εξέδωσε ανακοίνωση διαβεβαιώνοντας ότι οι θαλάσσιες και αεροπορικές οδοί θα παραμείνουν ανοικτές για τις εισαγωγές τροφίμων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, το κλείσιμο των συνόρων δεν θα επηρεάσει τη κανονικότητα της ζωής στη χώρα για τους πολίτες της, όμως οι εικόνες από τα σούπερ μάρκετ δείχνουν πως οι πολίτες έχουν πανικοβληθεί. «Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο…οι άνθρωποι γεμίζουν καροτσάκια με φαγητό και νερό» λέει ένας κάτοικος του Κατάρ στο πρακτορείο «Doha News».
Η στιγμή που η καμικάζι πυροδοτεί τα εκρηκτικά έξω από το Μαυσωλείο Χομεϊνί
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου