Τετάρτη 31 Μαΐου 2017


Από το Βατερλό της 22ας Μαΐου, στο νέο ναυάγιο της 15ης Ιουνίου

Από το Βατερλό της 22ας Μαΐου, στο νέο ναυάγιο της 15ης Ιουνίου

Πραγματικά δεν μπορούμε να διανοηθούμε τι κάνει αυτή η κυβέρνηση. Μετά από τόσο κόπο και θυσίες να επανέρχονται τα σενάρια του Grexit; Αυτά που μόλις πριν λίγα 24ωρα γράφαμε κι εμείς ότι προωθεί εμμέσως ο Τσίπρας και η παρέα του.
Την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός και ο Τσακαλώτος σφυρίζουν αδιάφορα και σχεδόν
επικαλούνται τον από μηχανής θεό προκειμένου να πάρουν έστω μια «καλή λύση, όχι την τέλεια» όπως είπε ο υπουργός, ξένα ΜΜΕ αλλά και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρουν το σενάριο της ρήξης. Η Bild λέει ότι η Αθήνα απειλεί να μη δεχθεί τη δόση που μας χρωστούν, επομένως και να μην πληρώσει τα ομόλογα τον Ιούλιο, αν οι δανειστές δεν δώσουν καθαρή λύση. Δηλαδή ποιον μπορεί να εκβιάζουν; Ποιος έχει ανάγκη τα χρήματα και ποιος θα χρεοκοπήσει; Η τρόικα.
Η κυβέρνηση επισήμως διαψεύδει το δημοσίευμα ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί τη δόση αλλά έχει μείνει στην Ευρώπη ότι κάποιοι μπορεί και να σκέφτονται το ενδεχόμενο.
Από την άλλη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης επαναφέρει το σενάριο της ρήξης το οποίο δεν αποκλείει.
Ενώ ο άλλος φωστήρας, ευρωβουλευτής Παπαδημούλης σε ρόλο «λαγού» λέει ότι πρέπει να γίνει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Προφανώς για να εγκλωβίσει ο Τσίπρας και τους άλλους στα δικά του αδιέξοδα.
Πρόκειται περί πλήρους σύγχυσης στην κυβέρνηση και τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Από τη γραβάτα, δηλαδή τη σίγουρη λύση για το χρέος, στο Βατερλό της 22ας Μαΐου και τώρα στο νέο ναυάγιο της 15ης Ιουνίου με τον Τσίπρα να θέλει να πάει στη Σύνοδο Κορυφής το πρόβλημα. Δείχνει ότι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη στρατηγική, κάποιο plan B από το Μαξίμου. Αν και γνώριζαν ότι θα μπορούσε να πάει κάτι στραβά επένδυσαν στο σίγουρο χαρτί της καθαρής συμφωνίας και τώρα δεν ξέρουν τι να κάνουν.
Γι' αυτό επανέρχονται και τα σενάρια περί ρήξης τα οποία είναι άκρως επικίνδυνα και κάνουν τεράστια ζημιά. Για σκεφτείτε να μη βρεθεί κάποιος συμβιβασμός μέσα στον Ιούνιο, το ζήτημα να μετατεθεί για τον Ιούλιο, ίσως και Σεπτέμβρη και ταυτόχρονα να κρέμεται πάνω από τη χώρα το Grexit;
Είναι δυνατόν έπειτα από τόσα δεινά να επιστρέφουμε στο δραματικό 2015; Τι άλλο θα μείνει άραγε; Να κάνουν κανένα δημοψήφισμα; Άλλωστε, οι τράπεζες ακόμη κλειστές είναι, τα capital controls ακόμη ισχύουν, οπότε θα μπορούσαν να κάνουν τα πάντα.
Αδιαφορούν για το χρόνο, αδιαφορούν για τη ζημιά, αδιαφορούν για το αν η πραγματική οικονομία υφίσταται νέα ταλαιπωρία κι αν θα χαθεί κι άλλο ποσοστό από την προβλεπόμενη ανάπτυξη.

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας εγκλωβίστηκαν στις υπερφίαλες προσδοκίες τους, πληρώνονται με την επώδυνη διαδικασία που θα καταλήξει σε μη καθαρή λύση, αλλά ζημιώνεται η ελληνική οικονομία

Δεν υπάρχουν σχόλια: