ΑΓ.ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ-ΩΡΩΠΟΣ

21/05/2006-
΄Οπως φαίνεται από τη χρονολογία τα παρακάτω κείμενα δημοσιοποιήθηκαν  το 2006. από την PRESS-BANK, τη μήτρα κι αυτού του post.


ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ  

Άγιοι Απόστολοι Καλάμου Αττικής
Η ΜΑΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!

 
Μην ψάχνεστε για την ιστορία των Αγίων Αποστόλων. ΄Ενας οικισμός παραθεριστικός απλά είναι… Κανείς εκ των κατοικούντων δεν γνωρίζει την ιστορία του. Απλά μένουν εκεί… και ο καιρός περνάει!.. Το μόνο στίγμα είναι το ναϊδριο των Αγίων Αποστόλων… που εκεί που βρίσκεται σήμερα και χθές… δεν ήταν παρά αναφορά σε νεκροταφείο… Δημιουργοί του νεκροταφικού ναϊδρίου -σώζεται και σήμερα - η μεγάλη οικογένεια ΔΙΕΛΛΑ της περιοχής Οι Αγιοι Απόστολοι ίσως από τα πιο γραφικά κομμάτια της Αττικής. Ψαροχώρι, με φρέσκα ψάρια από τις 8 το πρωϊ, από τα καϊκια. Δέκαπέντε όλο κι όλο είναι οι ψαράδες. Φιλικοί, έντιμοι κι αυτό που σου δίνουν είναι εγγύηση. Η πεσκαρδίτσα είναι το ατού τους, και οι σουπιές. Από άλλα «σπουδαία».. ψάρια, μάλλον δεν θα βρείτε. Ούτε τσιπούρες. Λαυράκια συχνότερα…και σπανιότερα χταποδάκι. Καμιά σημασία. Το ψάρι αρκεί να είναι φρέσκο, κι ό,τι να είναι!Μικρή πολίχνη είναι οι Αγιοι Απόστολοι, επίνειο του Καλάμου, που τώρα πάει να γίνει και Δήμος. Βία να έχει 400 κατοίκους μόνιμους. Πάνω από 40.000 φθάνουν όμως τους θερινούς μήνες…οι οικούντες! (οικιστές).

Όλα τα σπίτια-βίλες κ.λ.π. είναι άδεια τον περισσότερο χρόνο. Τα σπίτια αυτά ανήκουν σε σημαντικούς γνωστούς.. Τραγουδιστές, δημοσιογράφοι, πολιτικοί … κ.λ.π. Ο Μπιθικώτσης έδω έχει σπίτι και δρόμο-οδό στο όνομά του. Η Ντόρα Μπακογιάννη ένα μεγάλο κτήμα… που είναι όμως μέσα στον υδροβιότυπο… που φυσικά μάλλον αποκλείεται να κτίσει!

Ο γνωστός δημοσιογράφος Γιώργος Βελαχουτάκος, εις εκ των σημαντικών μετοίκων των Αγίων Αποστόλων γράφει: «Είδα πολλά. Είδα το ξενοδοχείο ΔΕΛΦΙΝΙΑ να πεθαίνει μαζί με την ιδιοκτήτριά του, την Καπέλα. -τώρα ευτυχώς, ξαναφτιάχνεται, (Σ.Σ. Έχει γίνει ήδη ένα από τα ωραιότερα της Αττικής), είδα το ταβερνάκι του Αλέκου , με τα έξοχα ψητά του.. να γίνεται το διασημότερο μπαρ της Αττικής (ΑΛΕΚΟΣ).. Είδα το σχολείο και το Νηπιαγωγείο να χτίζονται. Για να γίνει αυτό το σχολείο , έπρεπε να υπήρχαν 25 μαθητές. Μα δεν υπήρχαν! ΄Ετσι ο αείμνηστος θεατρικός συγγραφέας Π.Καγιάς –για να συμπληρώσει τον μαγικό αριθμό των 25 , ανακάλυψε δύο αναλφάβητους κατοίκους της περιοχής, τους ενέγραψε στον κατάλογο κι έτσι φτιάχτηκε το σχολείο.Είδα παιδιά να μεγαλώνουν εδώ, όπως τα αγόρια του συναδέλφου Αρίστου Μπουλούκου, τον Πάνο και το Δήμο που είναι τώρα συνάδελφοί μας, τα κορίτσια του Γιάννη Ματθαίου , που τώρα είναι επιστήμονες , όπως και τα παιδιά του Γ. Τσίγκου, του Καρδάση, του Φραντζή… πόσα και πόσα… Είδα την καινούργια μας εκκλησ’ία να θεμελιώνεται… Θυμάμαι επίσης τη νεροτριβή , όπου πηγαίναμε τις φλοκάτες μας…Ακόμη είδα συγγενείς μου, που αγάπησαν τόσο την περιοχή , που ένας ανεψιός μας, ο Φίλιππος Χριστοφόρου, από τον Καναδά, έφερε εδώ Γαλλοκαναδή Ναταλί, κι ο γάμος τους έγινε στους Αγίους Αποστόλους.Ο Φίλιππος και η Ναταλί παντρεύτηκαν εδώ. Μιλάμε για μεγάλο έρωτα. Κι αυτός μεγάλος έρωτας! Αλλά εγώ μιλάω για τον δικό μου έρωτα για την περιοχή»

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ –ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ Το πρώτο που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Αττικής τηρούνται με ευλάβεια. Μη συγχίζεστε συνεπώς, αν κάποτε καθυστερούν πέντε λεπτά... Τούτο δεν οφείλεται στα κέφια των οδηγών, αλλά στη γνωστή αθλιότητα του Αθηναϊκού χάους!Επίσης τους θερινούς μήνες η συγκοινωνία είναι πυκνότερη. Τα βασικά όμως δρομολόγια είναι τα χειμερινά κι έχουν ως εξής:

ΑΠΟ ΑΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ:
6.00 (πρωϊ) μέσω εθνικής οδού.

20.45 μέσω Εθνικής Επίσης πρέπει να έχετε κατα νού ότι τα δρομολόγια από Αθήνα προς Αγ. Αποστόλους, είναι σχεδόν αντίστοιχα. Το πρώτο λεωφορείο ξεκινάει στις 5.45, και το δεύτερο στις 6.30 το πρωϊνό.Τα πιο κρίσιμα δρομολόγια είναι αυτά που ξεκινάνε από το Πεδίον ΄Αρεως, στις 12.45 και 14.30, ( όπου σ΄αυτό μπουκάρουν μέσα οι μαθητές από την Κηφισιά και γίνεται το σώσε με τις φωνές τους. Γενικά, ως παιδιά μας, δεν αποτελούν πρόβλημα.. Κι εξάλλου έχουν όμορφές φάτσες, ακόμη και εκείνος που έχει κάνει τις τρίχες της κεφαλής του κάγκελλo.ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ-ΑΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΣΤΣ 19.00 TAXI ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΑΓΓΙΝΑΣ: 22950-81735,Κινητά: 6944-568870, 6977-266636, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΣ: 22950-80891, Κινητό: 6973 220216 ,ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΛΤΟΓΙΑΝΝΗΣ :22950 83560, Κινητό: 6944 297384, ΓΙΩΡΓΟΣ :Κινητό 6932593089. ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΠΙΑΤΣΑΣ ΤΑΞΙ ΩΡΩΠΟΥ: 22950-3280

Ως προς τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ Αττικής έχουμε εκδόσει και -κυκλοφορούμε ( Η Ε.Δ.Μ.-ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΥΠΟΥ έναν πολύτιμο ΟΔΗΓΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ, (πανευρωπαϊκή πατέντα)  που μάλλον θα τον βρείτε παντού.., όπου τον αναζητήσετε... εκτός κι αν εκεί που θα ρωτήσετε σας βγεί περίπτωση ΟΥΦΟ( γιομάτη η περιοχή από τέτοια)!


ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ -ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΛΑΜΟΥ: 22950 62118ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ:22950-62218 ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ:22950-62144m ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΑΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ (ΔΗΜ. ΚΟΝΤΟΓΙΏΡΓΟΣ):22950-82076 ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ: 22950-5222 ΝΗΠΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΛΑΜΟΥ:22950-62746 ΔΗΜΟΤ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΟΥ:22950-62240 ΔΗΜ.ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ: 22950-84088 ΟΤΕ ΩΡΩΠΟΥ: 22950-37499, 37121 ΔΕΗ ΩΡΩΠΟΥ:22950-33729 ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΩΡΩΠΟΥ:22950-37270 ΦΕΡΡΥ -ΜΠΟΤ: 22950-32511


ΤΑ ΤΑΒΕΡΝΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ...ΚΑΦΕ Tα, παραδοσιακά ταβερνάκιά- στέκια, τα ανάποδα τους, και η ταβέρνα “μεταμορφώθηκε” σε καφετέρια! Οι ανθρωποι, βάλανε τα συν και πλην και ψηφίσανε, υπέρ της καφετέριας, που είναι πιο συμφερτική! Και οι καφετέριες ανθούν. Πανελληνίως!Με λίγη προσπάθεια, έχουμε το μέγιστον κέρδος.Δεν κακίζεται κανείς για την στροφή αυτή. ΄Ετσι γίνεται.Μόδα κοινωνικότητας είναι. Εδώ η επιχείρηση ΜΠΑΛΗΣ με 120 χρόνια ταβερνιακής ιστορίας, στους Αγίους Αποστόλους μεταπλάστηκε σε ... καφετέρια! Μια ταβέρνα, προσφέρει πολύπλοκες, πολύτιμες και σύνθετες υπηρεσίες... Μια καφετέρια-ΒΑR.. σχέτο ή βαρύγλυκο καφεδάκι, άντε και φραπέ μετά καλαμίου! Νέοι καιροί νέα ήθη. Τα ταβερνάκια που υπάρχουν στον παραλιακό δρόμο, είναι γραφικότατα και προσφέρουν φιλότιμα ψαρικές κυρίως νοστιμιές, αλλά άνευ φαντασίας. Τα περισσότερα φυτοζωούν, παρά το πλεονεκτικό της περιοχής. Μια- δυο ψαροταβέρνες με μεράκι κάνουν χρυσές δουλειές. Για τις καφετέριες δεν γεννάται πρόβλημα. Είναι φίσκα. Κυρίαρχος στη νυκτερινή ζωή είναι ο φημισμένος ΑΛΕΚΟΣ, ένα είδος ντίσκο με ρεστωραντ… που ξεκουφαίνει τους περιοίκους τις μεταμεσονύκτιες ώρες με τα νταμπα-ντούμπα…

ΦΩΤΟ RETRO.. and romantic....
H παραλία Ωρωπού                                                  Ο Ελ.Βενιζέλος επισκέπτεται τον Ωρωπό                    Το πρώτο Παντοπωλείο του Ωρωπου
ΤΑ ΚΑΛΑΜΙΑ ...ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΟΥ Οι Άγιοι Απόστολοι του Καλάμου απέκτησαν πλέον και εφημερίδα «Τα ΚΑΛΑΜΙΑ του Καλάμου» Σκαμπρόζικη και δεικτική… τα βάζει με όλους και όλα! Αναδημοσιεύουμε εδώ μερικά από τα πιο αιχμηρά κομμάτια της εφημερίδας!
Γιατί απλά ... είναι απολύτως αληθινά!

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΒΑΡΒΑΡΩΝ Eπιστρέφουν κατά κύματα οι... “Βάρβαροι” των Αγίων. Τσουνάμι η επέλασή τους τα Σαβατοκύριακα, προς το παρόν και κατά τον Αύγουστο θα ρίξουν άγκυρα μέχρις ότου...πάνε τα παιδιά σχολείο!  Θα ήταν χαρά η παρουσία τους, αν δεν κουβάλαγαν μαζί τους τον κακο χειμερινό εαυτό τους. Κάνουν ό,τι θέλουν κι ό,τι τους κατέβει.Αδιαφορούν για τους Αγίους, για τον διπλανό τους. Ο τομαρισμός στο μεγαλείο του. Αυτοί να είναι καλά κι οι άλλοι να πνιγούν... Η μόνη σοβαρή κατάθεσή τους είναι οι αναρίθμητές σακούλες σκουπιδιών με τις οποίες παίζουν καλαθιές μπάσκετ. Τις πετάνε στους σκουπιδοτενεκέδες, μέσα από τα αυτοκίνητά τους..μη χαλάσει το χουζούρι τους.. Τέτοιο πράμα οι μέτοικοι των Αγίων... Αν και οι “βάρβαροι” το καλοκαίρι ξεπερνούν τους 30.000, περιέργως καμιά επιχείριση στους Αγίους Αποστόλους δεν ανθεί. Τα όμορφα ταβερνάκια χτυπάνε μύγες, ενώ ανθούν οι καφετέριες, κυρίως τις Κυριακές. Βασικά οι “βάρβαροι” είναι σκεπτόμενοι άνθρωποι. ΄Ερχονται εδώ για καφεδάκι, και σκουπιδάκι και ηχορύπανση! Αλλά τελικά τι θα γινόμασταν χωρίς ...Βαρβάρους.... κατά Καβάφη


Ο καπετάν Βασίλης πάνω στη σκούνα του, γραφική ναυτική
φιγούρα στους Αγίους, ε΄δω παρών στην τελετή Αγιασμού των
υδάτων -Θεοφάνεια)
ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ
Λίγοι γνωρίζουν ότι ένα τμήμα της παραλίας των Αγίων Αποστόλων αποτελεί υδροβιότοπο, όπου συγκεντρώνονται πολλά και σπάνια πτηνά. Πρόκειται για την περιοχή που εκτείνεται από τον θερινό κινηματογράφο ΜΙΡΑΝΤΑ, έως το δημοτικό σχολείο. Στο τμήμα αυτό, άλλοτε ανθούσαν οι γνωστές νεροτρυβές , αλλά σήμερα είναι αδιάβατο σημείο, με αποτέλεσμα να την έχουν αράξει διάφορα πουλιά, έως και κύκνοι.
Υδροβιότοπος στην Αττική; Γιατί όχι; Εδώ στην περιοχή του υδροβιότοπου που ακουμπάει φυσικά στη Θάλασσα, έρχονται και γεννοβολούν πολλά είδη ψαριών, κέφαλοι και λαβράκια κ.α. και μπορεί κανείς να δει τις απογευματινές και πρωϊνές ώρες, τα ψαροκάϊκα να ρίχουν τα δίχτυα τους και πάντα βγάζουν καλή ψαριά.
Η περιοχή του Καλάμου, είναι πλούσια σε νερά. Παντού η γης δακρύζει. Στους Αγ. Αποστόλους εκβάλουν κάπου 4 μικρά ποτάμια, τα οποία είναι χυμαρώδη κατά τις περιόδους των βροχοπτώσεων. Αν σκάψεις ένα μέτρο χτυπάς φλέβα νερού… Υπόψη όμως. Το νερό της περιοχής, πόσιμον βέβαια, αλλά περιέχει πολλά άλατα. Θα έχετε παρατηρήσει στις ακτές αυτού του τμήματος κάλυκες κυνηγητικών όπλων, κι αυτό σημαίνει ότι οι κυνηγοί ... βαράνε στο σταυρό τα πτηνά (μπεκάτσες, ορτύκια κ.λ.π.) που αφθονούν στην περιοχή. Για το θέμα αυτό θα αναφερθούμε προσεχώς. Ο γνωστός Δημ. Χορμοβίτης και ο Θανάσης Αντωνίου θα μας βοηθήσουν). Προς το παρόν οφείλουμε την περίπτωση του υδροβιότοπου των Αγ. Αποστόλων να την καταστήσουμε, είδος προς προστασία! Μπορούμε...Νομίζουμε!

Κύριος οίδε, πως η περιοχή συγκεντρώνει τόσα πολλά μοναστικά ιδρύματα Αρρένων και θηλέων. Τα περισσότερα Μοναστήρια που υπάρχουν στην περιοχή είναι της νεότερης γεναιάς .Πλειοψηφούν οι γυναικείες Μονές.Σύσταση: Καλόν είναι πρίν επισκευθείτε κάποια μονή, τηλεφωνείστε προηγουμένως.Μερικές Μονές τηρούν Ωράριο. Τι να κάνουμε, πάει πια η εποχή που οι εκκλησιές και τα μοναστήρια είχαν ορθάνοιχτες τις πόρτες τους για τους πιστούς.

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΜΟΝΗ ΠΑΡΑΚΛΗΤΟΥ (στα ψηλώματα του Ωρωπού). Τηλ. 22950-32475 (Αρσενικό) ΜΟΝΗ ΣΥΜΕΩΝ ( Νέου Θεολόγου) -Αρσενικό τηλ.22950-62545- Στην περιοχή Καλάμου.. Η προσέγγιση είναι δύσβατη…αλλά υπάρχει και πάρκινγκ.! ΕΣΟΔΕΙΩΝ ΘΕΟΤΟΚΟΥ-Γυναικείο- τηλ. 22950-32501( Στο Μαρκόπουλο)-Δρόμος βατός-ΜΟΝΗ ΑΓ.ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ μεγάλη η χάρη του, πλην όμως είναι εκτός Μαυροσουβάλας . Ο Ηγούμενος την αράζει εν Αθήναις κι έχει τηλέφωνο 210-5013639- ΄Ετος ίδρυσης μονής 1925- ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΟΣ (Γυναικείο )τηλ.22950-98073.ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ (Γυναικείο) τηλ.22950-62202 Ιδρυθέν τον 6ον αιώνα μ.Χ. (Βατός ο δρόμος)

ΤΟ ΑΜΦΙΑΡΑΕΙΟ.

ΜΕΡΙΚΕΣ εικόνες άσχετες μεν με το Αμφιάρειο ή Αμφιαράειο, όπως είναι και το κανονικό...Θα τις έχετε όμως πιο κάτω . Κι όμως οι εικόνες αυτές δίνουν τις διαστάσεις του κάλλους ..που μαστίζει την περιοχή Αγ. Απόστόλων -Ωρωπού!


Στην ΑΓΚΩΝΑ.. μια αγκωνιά στην νότια πλευρά των Αγίων Αποστόλων , με θαυμάσια πλάζ που προτιμού οι ουκ ολίγες κατασκηνώσεις που ευδοκιμούν στην περιοχή, και που διαθέτει
δεκάδες στέκια αναψυχής, όπως της φωτογραφίας!

Ένα από τα πιο σημαντικά, αλλά ελάχιστα γνωστά, αρχαία μνημεία είναι και το Αμφιαράειο, που βρίσκεται σε καλή κατάσταση, 4 χιλιόμετρα μακρύα από την πλατεία του Καλάμου… με κατεύθυνση τον Ωρωπό.Πρόκειται για ένα τεράστιο χώρο, μέσα σε μια καταπράσινη τοποθεσία… σε μια χαράδρα που οδηγεί στη θάλασσα. Το Αμφιάρειο ήταν θεραπευτικό ιερό, κέντρο υγείας δηλαδή (κυρίως ψυχικών νόσων).Αντίστοιχο και –κατά πολλούς- εφάμιλλο του Ασκληπιού και Ιπποκράτη.Ο Αμφιαράος ήταν μυθικός ήρωας, χθόνιος Θεός. ΄Ηταν ονειροκρίτης και μάντης. Προέβλεψε δε ακόμη και τον θάνατό του. Αλλά τι θάνατος; Το κεραυνοβόλησε ο Δίας κι άνοιξε η γης και τον κατάπιε, εκεί στο ίδιο σημείο της χαράδρας όπου είναι σήμερα οι αρχαιότητες. Η ιστορία του Αμφιαράου είναι εκπληκτική. Ενέπνευσε πολλούς σημαντικούς συγγραφείς: Αριστοφάνη, Σοφοκλή, Αισχύλο, Πίνδαρο.κ.α. Λίγα λόγια από τον μύθο του: Ο Αμφιαράος ήταν εκ των ηγετών της Βοιωτίας. Κάποια στιγμή κηρύχθηκε πόλεμος με τους Αθηναίους. --Αν πάμε σε πόλεμο με τους Αθηναίους, την πατήσαμε τους λέει. Θα χάσουμε.Δεν πρέπει να πάμε σε πόλεμο. Οι άλλοι δεν τον άκουσαν και ψήφισαν υπέρ της σύγκρουσης. Αναγκάστηκε να μετάσχει στον πόλεμο κι έδωσε όλες τις δυνάμεις του. Πλην όμως όπως είχε προβλέψει η έκβαση του πολέμου ήταν σε βάρος των Βοιωτών. Οι Αθηναίοι τον πήραν φαλάγγι και τον κυνηγούσαν… και τότε επεμβαίνει ο Δίας, τον κεραυνοβολεί… ανοίγει η γης και τον καταπίνει! Στο σημείο αυτό του Καλάμου, όπου βρίσκονται τα ερείπια του Θεραπευτηρίου του!
Να πούμε κι αυτό! Ονομάζεται Αμφιαράειο του Ωρωπού…. Ο Ωρωπός κατά την αρχαιότητα ήταν σπουδαία κτίση της Ερέτριας… ΄Ένα βήμα από την Εύβοια προς την Αττική και Αθήνα. Κάλαμος δεν υπήρχε τότε. Είναι απλά ένα Αρβανιτοχώρι… που πιστοποιείται έτσι από εποχής Ελ.Βενιζέλου…όταν ο μάγκας άρχισε να μοιράζει κτήματα δώθε-κείθε! Το Κάλαμος …βγαίνει από τα πολλά καλάμια που φύονται στην περιοχή λόγω… υδατίνου ορίζοντος…εδάφους.Εν πάσει περιπτώσει , τώρα με τον Καλλικράτη.. τα πράγματα τακτοποιούνται (και δεν θα υπάρχει διαμάχη μεταξύ Καλάμου-Ωρωπού στο που τελικά ...ανήκει ο μέγιστος Αμφιαράος! Πλέον ανήκει- εκεί που ανήκε πάντα- στον Δήμο Ωρωπου! Ταύτα ώστε μερικοί να μην καβαλλούν ...κάλαμον!
ΟΙ Αγ. Απόστολοι είναι αυθαίρετος οικισμός.. και μπάστε σκύλοι
 κι αλέστε!Ο καθένας έκανε , τον καιρό της οικιστικής
ανάπτυξής των Αγίων, έκανε ό,τι του κατέβαινε! Αποτέλεσμα:
Η πλήρης αναρχία, αυθαιρεσία, βασικά μπάχαλο!
Εδώ μια γωνία της αποκαλούμενης ...Λεωφόρου
Αγίων Αποστόλων, κεντρική αρτηρία  που οδηγεί στην Αγκώνα..
Λεωφόρο να την κάνεις κανείς...
Το Αμφιαράειο ιδρύθηκε τον 5ο π.χ. αιώνα και απέκτησε πανελλήνια φήμη για τις θεραπευτικές –θαυματουργικές υπηρεσίες που πρόσφερε τότε. Είχε τέλειες εγκαταστάσεις ξενοδοχειακές, με λουτρά, με θέατρο, με στάδιο κ.λ.π. Εδώ κάθε πέντε χρόνια διεξάγονταν αθλητικοί, μουσικοί και ιππικοί αγώνες που θεωρούνταν εφάμιλλοι των Ολυμπιακών αγώνων. Ο επισκέπτης σήμερα θα δει σημαντικά απομεινάρια-σωζόμενα- και βάσεις αγαλμάτων σπουδαίων Ελλήνων και Ρωμαίων αυτοκρατόρων…


Με δυο λόγια το Αμφιαράειο ήταν κάτι σαν την Παναγιά της Τήνου…αλλά με πιο αισθαντικό στυλ. Να πάτε…θα αποζημιωθείτε από το περιβάλλον και τα όσα θα δείτε!Σας βάζουμε εδώ μερικές φωτογραφίες από το θαυμάσιο αυτό μνημείο της αρχαιότητας, του Καλάμου που ελάχιστοι γνωρίζουν…΄Ετσι συμβαίνει… άλλοι από το τίποτα γίνονται διάσημοι… κι άλλοι μένουν άσημοι. Κι όμως το Αμφιαράειο.. είναι εφάμιλλο του Ασκληπιείου, του Ιπποκρατείου, της Ολυμπίας, υμνήθηκε από μέγιστους αρχαίους συγγραφείς, αλλά σχεδόν κανείς σύγχρονος ΄Ελλην δεν το γνωρίζει! Φαίνεται ότι ο ημίθεος Αμφιαράος … δεν είχε καλές Δημόσιες Σχέσεις…!

Γάμος σε φουσκωτό, από τα παράξενα στους Αγίους Αποστόλους....ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΜΗ... ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ ΠΕΡΙ ΩΡΩΠΟΥ &; ΚΑΛΑΜΟΥ

Επειδή,μέσα από τα δικά μας ΤΑΞΙΔΙΑ για τους θαυμαστούς Αγίους Αποστόλους Καλάμου, Ωρωπού κλ.π. προέκυψε θέμα που αγγίζει έως και τον "θείον' Αμφιαράο, ανακαλύψαμε στο διαδίκτυο(κυρίως από την ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού) μερικά σοβαρά ιστορικά στοιχεία, κρίνουμε σκόπιμο, να σας τα δώσουμε κι από δω ώστε να έχετε σφαιρικότερη αντίληψη για την ιστορικότητα της περιοχής.Και το κάνουμε αυτό όχι αποκλειστικά προς χάρη σας, αλλά για τον ιδιώνυμο λόγο, ότι συλλέγουμε στοιχεία ώστε να καταγράψουμε ένα πόνημα για την ιστορία του Καλάμου-Ωρωπού, που ατυχώς σποραδικές μόνον γραφές και μνείες υπάρχουν σήμερα. Με τη βοήθεια τη δική σας, προσδοκούμε ότι θα έχουμε τελικά πολλά κι άγνωστα. Στα στοιχεία αυτά έχουν θέση και σπάνιες πολλές ιδιωτικές φωτογραφίες. Αυτές που δημοσιεύουμε εδώ από τον Ωρωπό είναι παρμένες από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού...Θέλουμε περισσότερες από τον Κάλαμο και Αγίους Αποστόλους.

Κατά την αρχαιότητα η περιοχή του Ωρωπού ήταν ανεξάρτητο κέντρο του Κοινού των Βοιωτών ή υποτελές στην Τανάγρα.. Μετά τον πόλεμο των Αθηναίων κατά των Βοιωτών και των Χαλκιδέων (506 π . Χ.), περιήλθε στους Αθηναίους, μέχρι τα τέλη του Πελοποννησιακού Πολέμου (412) οπότε περιήθε ξανά στους Βοιωτούς που τον κατέστρεψαν (402 π . Χ.) . Τον ξαναπήραν οι Αθηναίοι και επανίδρυσαν στην πόλη (373 π .Χ.) στην θέση όπου παρέμεινε μέχρι τα βυζαντινα χρόνια. Η κατοχή του Ωρωπού ήταν μεταβλητή και αμφισβητήσιμη. Την εποχή του Φιλίππου Β' δόθηκε στους Αθηναίους και στα ρωμαικά χρόνια ήταν ανεξάρτητο διαμέρισμα της Αττικής . Αρχικώς ο Ωρωπός λεγόταν Γραία, η περιοχή του Γραϊκή κι οι κάτοικοι του Γραής ή Γραίοι. 'Αποικοι της Γραίας εγκαταστάθηκαν στην Κάτω Ιταλία μαζί με Ευβοείς και από αυτούς οι Ρωμαίοι ονόμασαν όλους τους 'Ελληνες Graeci . Ως δήμος ανήκε στην Πανδιονίδα φυλή και φημίζονταν ως "άπληστοι" (Δικαίαρχος) . Η θέση του αρχαίου Ωρωπού ήταν κοντά στο λιμάνι, εκεί που είναι σήμερα η Σκάλα Ωρωπού, όπου παρατηρούνται και σήμερα αρχαία λέιψανα. Στο δυτικό σημείο έχει λείψανα λιμενοβραχίονα μέσα στη θάλασσα. Η αρχαία ακρόπολή της ήταν στον σημερινό Προφήτη Ηλία(λόφος Λομπέρδι).

Η αγκάλη του Ωρωπού λεγόταν Δελφίνιον και προς ανατολάς λεγόταν Ψαφίς, στη σημερινή θέση Ρεβυθιά των Αγίων Αποστόλων(Καλάμου). Ψαφίδες ήταν οι κάτοικοι που ανήκαν στο δήμο της Αιαντίδος φυλής. Το ιερό των Ωρωπιέων ήταν το Αμφιάρειο μαντείο του μάντη Αμφιαράου, τον οποίο κατά την παράδοση κατάπιε η γη και τιμήθηκε ως πολιούχος θεός. Το μαντείο ανακαλύφθηκε το 1884 και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ιερά της Αττικής.

Στη βυζαντινή εποχή η περιοχή του Ωρωπού ήταν αγροτικό κέντρο με αρκετή ζωντάνια, όπως διαπιστώνεται από τα βυζαντινά κατάλοιπα και κυρίως τις υπέροχες τοιχογραφίες που βρίσκονται στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών.Κατά την επανάσταση στην περιοχή έγιναν μάχες μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Στις αρχές του Ιουλίου1824, ο Ομέρ μπέης της Καρύστου με 3.000 χιλιάδες στρατιώτες, εκ των οποίων 2.000 ήσαν γενίτσαροι, λεηλάτησε την περιοχή και πολέμησε με 600 Έλληνες υπό τον Γκούρα. Αργότερα έγινε βάση ανεφοδιασμού των Τούρκων και το1829, όταν οι Έλληνες επιχείρησαν ανακατάληψη της Στερεάς Ελλάδας, έγιναν εδώ συγκρούσεις με τους Τούρκους.Μετά την απελευθέρωση, έγινε δήμος με όλα τα γύρω χωριά(Σάλεσι, Κάλαμος, Άγιοι Απόστολοι, Μαλακάσα, Μπούγα, Μαρκόπουλο, Μήλεσι, Συκάμινο, Χαλκούτσι, Ωρωπός, Σκάλα). Το 1912 καταργήθηκε ο Δήμος Ωρωπιέων και δημιουργήθηκαν κοινότητες, όπως της Σκάλα Ωρωπού. Εμπρός στον μόλο της Σκάλας υπάρχει μαρμάρινη πλάκα, την οποία εντοίχισε ο Παπαρηγόπουλος το 1915.

Να ...γιατί μας προέκυψε , στους Αγ. Αποστόλους, και Ξενοδοχείο ... ΔΕΛΦΙΝΙ... Δελφίνι λεγόταν παλαιότερα η περιοχή...Κι όχι Αγ. Απόστολοι... Ας είμαστε ψύχραιμοι. Στείλτε μας ό,τι νομίζετε από πληροφορίες και φωτογραφίες.... Γράφουμε την ιστορία του Καλάμου και Αγ. Αποστόλων... ΄Ολα τα νεότερα στοιχεία που καταυθάνουν σε μας... θα τα βγάζουμε στον αέρα... Μετά -κάποια στιγμή- θα κάνουμε την επεξεργασία! Ευχαριστούμε!.

Αλήθεια, επειδή θίχτηκε το θέμα, ποιός είναι αυτός ο Άγιος Τιμόθεος εκ Καλάμου; Ξέρει κάποιος κάτι, σοβαρό;

EΙΣΗΓΗΣΗ του Δημ. Καλλιέρη στο "8ο Συμπόσιο Ιστορίας και Λαογραφίας Αττικής" στο Μαρούσι το Μάιο του 1999. ( Τα όρια μεταξύ Αττικής και Βοιωτίας και ο τέως δήμος Περαίας ) Οι οικισμοί Αυλώνα , Ωρωπός, Συκάμινο , Σκάλα Ωρωπού, Χαλκούτσι , Μαλακάσα , Μήλεσι , Μαρκόπουλο , Κάλαμος τον 19ο αιώνα , μετά την παλιγενεσία , αποτέλεσαν τελικά τον δήμο Πειραίας που το 1871 μετονομάστηκε δήμος Ωρωπίων. Οι γεννήσεις που έχουν καταχωρηθεί στα μητρώα Αρρένων των παραπάνω οικισμών οι οποίοι με τον Νόμο ΔΝΖ’/1912 αποτέλεσαν ανεξάρτητες κοινότητες είναι η ουσιαστικότερη ιστορική πηγή αυτής της ανακοίνωσης.

Το έτος 1833 έγινε η πρώτη διαίρεση της χώρας σε διοικητικές περιφέρειες : 10 νομοί και 42 επαρχίες. Με το Β.Δ. 27-12 (8-1-1834) – 1833 σχηματίστηκαν οι δήμοι και με το Δ. 1-10-1835 (άρθρο 1) οι δήμοι Αττικής. Στο υπ’αριθμόν 80 φύλλο Εφημερίδος Κυβερνήσεως της 28-12-1836 (παράρτημα) δημοσιεύτηκε πίνακας διοικήσεων και υποδιοικήσεων με τους δήμους και τους οικισμούς. Μεταξύ των δήμων που περιλαμβάνονταν στη Διοίκηση Αττικής ήταν ο δήμος Πειραίας με οικισμούς Κάλαμο, Μαρκόπουλο, Τσούρκα, Μπογιάτι, Κεραμίδι. Στην Διοίκηση Θηβών στον δήμο Τανάγρας εκτός από τους οικισμούς Τανάγρα , Μάντανι, Μπράτσι, Σχηματάρι και Ίνια εντάχθηκαν οι οικισμοί Κακοσάλεσι, Μπούγα, Κολετίτι, Ωρωπός, Συκάμινων, Μήλεσι, που σύντομα αποσπάστηκαν και εντάχθηκαν στο δήμο Πειραίας ενώ τα Τσούρκα, το Μπογιάτι και το Κεραμίδι αποσπάστηκαν από το δήμο Πειραίας και εντάχθηκαν στο δήμο Μαραθώνος.

Το 1840 στην Αττική ορισμένοι δήμοι συγχωνεύτηκαν και οι 10 έγιναν 8, επίσης και οι δήμοι της διοικήσεως Θηβών το 1841 από 9 έγιναν 7. Το 1843 ο Ωρωπός ορίστηκε έδρα του δήμου Πειραίας με το νόμο ΚΕ`/1845 ανακλήθηκε το Β.Δ. 20-6(2-7)-1836 << Περί διοικητικού διοργανισμού του Κράτους; (ΦΕΚ 28/21-6-1836) και διαιρέθηκε διοικητικά η επικράτεια σε 10 νομούς, 49 επαρχίες και σε δήμους προσδιορίζοντας στο καθένα την ανήκουσα σ` αυτό περιφέρεια. Ο δήμος Πειραίας περιλάμβανε: Ωρωπό, Σκάλα Ωρωπού, Μαρκόπουλο, Κάλαμο, Μήλεσι, Σάλεσι, Μπούγα, Συκάμινο, μονή διατηρούμενη Καλολιβάδιο, διαλελυμένη Ζωοδόχος Πηγή.

Το 1871 ο δήμος Περαίας μετονομάστηκε δήμος Ωρωπίων και η έδρα του δήμου μεταφέρθηκε στη Σκάλα Ωρωπού. Το 1880 διαλύθηκε η μονή Καλολίβαδο που ανήκε στη μονή Πεντέλης. Τα όρια μεταξύ Αττικής και Βοιωτίας από τον Κιθαιρώνα μέχρι τον Ωρωπό δεν υπήρξαν πάντα σταθερά, συγκεκριμένα, γι' αυτό και αποτέλεσαν αντικείμενο έρευνας από νεότερους και σύγχρονους ειδικούς ερευνητές. Οι Ελευθερές, η Οινόη, το Πάναγκος, ο Δρυμός αποτέλεσαν αθηναϊκά φρούρια κατά την αρχαιότητα, ενώ ο Ωρωπός και η γύρω περιοχή παρόλο που ανήκαν στην Αττική πέρασαν για αρκετά χρονικά διαστήματα στην κυριαρχία της Βοιωτίας ή της Εύβοιας. Ήταν εξάλου γνωστός ο σκληρός ανταγωνισμός κυρίως των Θηβαίων με τους Αθηναίους. Δείτε κά.τω παλαιές φωτό από τον Ωρωπό,όπως δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

H παραλία Ωρωπού Ο Ελ.Βενιζέλος επισκέπτεται τον Ωρωπό Το πρώτο Παντοπωλείο του Ωρωπου
PHOTO GALLERY ANAΓΝΩΣΤΩΝ Eικόνες καθημερινές που βρίσκετε στο διάβα σας από Ωρωπό έως Αγ. Αποστόλους...
 
Photo By Tolis
 PHOTO ALBUM
Tελικά...ο πελάτης γάτα, άρπαξε το δωράκι της        To παιχνιδι του ψαρα με τη γάτα 

ΤΑ ΚΑΛΑΜΙΑ ...ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΟΥ Οι Άγιοι Απόστολοι του Καλάμου απέκτησαν πλέον και εφημερίδα «Τα ΚΑΛΑΜΙΑ του Καλάμου» Σκαμπρόζικη και δεικτική… τα βάζει με όλους και όλα! Αναδημοσιεύουμε εδώ μερικά από τα πιο αιχμηρά κομμάτια της εφημερίδας!

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΒΑΡΒΑΡΩΝ Eπιστρέφουν κατά κύματα οι... “Βάρβαροι” των Αγίων. Τσουνάμι η επέλασή τους τα Σαβατοκύριακα, προς το παρόν και κατά τον Αύγουστο θα ρίξουν άγκυρα μέχρις ότου...πάνε τα παιδιά σχολείο! Θα ήταν χαρά η παρουσία τους, αν δεν κουβάλαγαν μαζί τους τον κακο χειμερινό εαυτό τους. Κάνουν ό,τι θέλουν κι ό,τι τους κατέβει.Αδιαφορούν για τους Αγίους, για τον διπλανό τους. Ο τομαρισμός στο μεγαλείο του. Αυτοί να είναι καλά κι οι άλλοι να πνιγούν... Η μόνη σοβαρή κατάθεσή τους είναι οι αναρίθμητές σακούλες σκουπιδιών με τις οποίες παίζουν καλαθιές μπάσκετ. Τις πετάνε στους σκουπιδοτενεκέδες, μέσα από τα αυτοκίνητά τους..μη χαλάσει το χουζούρι τους.. Τέτοιο πράμα οι μέτοικοι των Αγίων... Αν και οι “βάρβαροι” το καλοκαίρι ξεπερνούν τους 30.000, περιέργως καμιά επιχείριση στους Αγίους Αποστόλους δεν ανθεί. Τα όμορφα ταβερνάκια χτυπάνε μύγες, ενώ ανθούν οι καφετέριες, κυρίως τις Κυριακές. Βασικά οι “βάρβαροι” είναι σκεπτόμενοι άνθρωποι. ΄Ερχονται εδώ για καφεδάκι, και σκουπιδάκι και ηχορύπανση! Αλλά τελικά τι θα γινόμασταν χωρίς ...Βαρβάρους.... κατά Καβάφη;

ΟΙ ΠΛΑΝΟΔΙΟΙ ΚΑΙ Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ Προκλητική η αδιαφορία της Κοινότητας στις διαμαρτυρίες καταστηματαρχών για την παράνομη δράση των πλανοδίων μικροπολιτών, κυρίως ειδών μαναβικής.
--Πληρώνουμε φόρους, δημοτικά τέλη, νοίκια, αλλά κανείς δεν διώχνει τους μικροπωλητές που στήνονται έξω από τις επιχειρήσεις μας,λένε με αγανάκτηση δικαία.

Η ΑΛΗΤΕΙΑ ΜΕ ΤΑ ΚΑΡΑ! ΚΑΙ ΟΙ ΜΗΧΑΝΟΒΙΟΙ Υπάρχει μια κλασσική αλητεία, που περιφέρεται εποχούμενη στους Αγίους Αποστόλους. Είναι κάτι τσογλάνια από φάρα, με -συνήθως πολυτελή αυτοκίνητα, που περιφέρονται την περιοχή, έχοντας στη διαπασών τα ηχοσυστήματά τους. Φεύγουν μαστουρωμένοι, κυρίως από τον ΑΛΕΚΟ και καθ΄όλη τη διαδρομή τους ,δεν αφήνουν άνθρωπο στον ύπνο τους! Δίπλα τους η μυξιάρικη -η γκόμενα...χαίρεται χαράν μεγάλη που έχει δίπλα της τον τσόγλανο! Η αναισθησία τους δε είναι τόσο απίθανη, ώστε ποτέ η αστυνομία..ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙ κάτι! ΠΟΤΕ!
Δίπλα τους και οι μηχανόβιοι, με κομμένες τις εξατμίσεις, που μπορούν να κάθονται κάτω από το μπαλκόνι σου... όποια ώρα λάχει και και να σε ξεκουφαίνουν!...με το πρα-πρα τους!

ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΤΟ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ
Ασυδοσία στις τιμές. Η περιοχή δεν φημίζεται για τη φθήνια της. Ο κάθε επιχειρηματίας κοπανάει όποια τιμή γουστάρει...΄Οσο θέλει.΄Ενα μπουκάλι ουϊσκυ της ίδιας μάρκας το βρίσκεις με διαφορά 1-2-3 ευρώ από μαγαζί σε μαγαζί. Το ίδιο με τα νερά και τα λαχανικά. Ψάχνετε απλά!


ΤΑ ΠΑΛΙΟΠΑΙΔΑ ...ΤΗΣ ΠΛΑΖ. Δεν είναι κακά παιδιά, αλλά είναι παλιόπαιδα και με κακή οικογενειακή αγωγή.Αμολιούνται τις μεταμεσονύκτιες ώρες στις πλάζ, κουβαλάνε τα σφηνάκια τους, τα μεζεκλίκια τους, στήνουν τα βροντερά ηχοσυστήματά τους κι αρχίζουν ..να χοροπηδάνε, ως πήθικοι. ΄Εχουν φυσικά και τα μυξιάρικα γκομενάκια τους... Αυτό το πατιρντί μπορεί να κρατάει μέχρι στις 4 το πρωϊ!

--Γιατί ρε παιδιά δεν αφήνετε την περιοχή να κοιμηθεί;
--Ο Μήτσος έχει γεννέθλια κι ήρθαμε να γιορτάσουμε, λένε τα κωλόπαιδα..αφελώς!
Στις 1η Ιουλίου, μια και το είχανε παραξυλώσει, κλήθηκε η Αστυνομία και τους έκοψε το βήχα.
**΄Τους μπαγλάρωσε; ΄Εκανε εξακρίβωσει στοιχείων;Ερεύνησε αν εκεί γίνεται χρήση και ναρκωτικών;
Δεν το ξέρουμε, αλλά στην επομένη φορά... θα το εξετάσουμε βαθέως... Για να δούμε καλά ΟΛΟΥΣ!

ΟΔΗΓΙΕΣ...ΓΙΑ ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Για να περάσουμε όλοι καλές διακοπές, απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο σεβασμός του ενός προς τον άλλο. Ό,τι δεν θες να σου κάνουν, μην το κάνεις εσύ στον άλλον. Το δικαίωμα της χαράς σου δεν μπορεί να στηρίζεται στην καταπάτηση της χαράς και γαλήνης του άλλου και διπλανού σου.
**Δεν είναι δυνατόν να καταστρατηγούνται οι ώρες της κοινής ησυχίας (από 2.30-5.30 μ.μ. και από 11.30 το βράδυ ως και 7.30 πρωϊνή) **Οι διακοπές δεν είναι ασυδοσία .Ναι στο ξεφάντωμα , αλλά μόνο τις επιτρεπόμενες ώρες. **Δεν μπορούν να γίνονται ατέλειωτες μεσημεριανές ή μεταμεσονύκτιες συζητήσεις μετά φωνασκιών , είτε από νεαρούς είτε από ώριμους και οι υπόλοιποι ένοικοι να γράφονται στα παλιά παπούτσια τους. Κάποια κυρία που ενοχλείται από τις άκομψες αυτές επιδόσεις είπε:
--Τι να κάνω ένας μήνας είναι θα υποφέρω, αλλά θα περάσει!
--Τι θα αφήσεις να περάσει αυτών των αγενών; Θα αφήσεις τους ασύδοτους να σκυλεύουν πάνω στο ιερό δικαίωμα σου να έχεις αδιατάρακτο ύπνο;
΄Οχι κυρία μου σε κανέναν κερατά δεν χρωστάς, όχι μήνα, αλλά ούτε λεπτό από την πολύτιμη ζωή σου.
*Τι θα γίνει όμως με μας; ΄Οτι στο διπλανό μας μπαλκόνι μένει -για λίγη ξεκούραση- κάποια άλλη οικογένεια, που δεν μπορεί να μας ενοχλεί με τους θορύβους που παράγει, αλλά ούτε κι εμείς αυτήν με τα δικά μας ηχηρά;
Θα καταλάβουμε, λέτε;**΄Οχι κάνουμε διακοπές κι οι άλλοι να πάνε να πνιγούν…Με το πνεύμα αυτό οδηγούμαστε στη ζούγκλα…. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την επέμβαση κάποιου θερμοκέφαλου ο οποίος θα θελήσει να προβεί σε αντίποινα έναντί εκείνων που προκαλούν τα νεύρα και τη γαλήνη του.
**Ναι στις φωνούλες και τα ξεφωνητά των παιδιών, αλλά όχι και ανεξέλεγκτα..Το μεσημεράκι να πηγαίνουν για ύπνο και στις 11.30 το βράδυ πρέπει να αποσύρονται. Η λύση είναι απλουστάτη. Σεβασμός προς τον γείτονα.Για να μας σέβεται κι αυτός. Η επιλογή των διακοπών σας είναι ιδεώδης σε πολλά που δεν βρίσκετε αλλού. Χοροπηδάτε ολημερίς, αλλά θα ….φρενάρετε στις ώρες κοινής ησυχίας. Κατά τα άλλα καλές διακοπές.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΡΟΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΛΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ!
Και πρέπει να γνωρίζετε, εσείς “οι Βάρβαροι” ότι δεν θα σας αφήσουμε σε χλωρό κλαρί, οι βάρβαροι δεν θα περάσουν καλά φετος!
--Ναί στη χαρά, ναι στη διασκέδαση, έως του σημείου που δεν ενοχλείτε τον διπλανό σας.
--Υπάρχει ολόκληρη στρατιά σοβαρών πολιτών του Καλάμου, που είναι αποφασισμένοι να χτυπήσουν στον σταυρό, τους αυθαιρετούντες!
--Μάλιστα δε είναι αποφασισμένοι να αυτοδικούν... έως ότου αφυπνισθεί και το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα. Και το τι έχουν στη φαρέτρα τους, δεν το φαντάζεστε! Θα γελάσουμε!»
Δεν διαφωνούμε και τις πρωτοβουλίες της εφημεριδούλας θα τις στηρίξουμε! Τα πράγματα είναι απλά.: Να διασκεδάζεις, να χοροπηδάς κύριε, αλλά ποτέ μη διανοηθείς θα χαλάς την ησυχία του διπλανού σου. Θα σε πάρει ο διάολος!
Βούρ μάγκες κι εδώ είμαστε!... ΦΕΤΟΣ ΘΑ ΤΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΟΥΜΕ με τους Βαρβάρους! Και με τους Αστυνόμους, αν δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους.
Ο παιδιόθεν φίλος μας Βύρων Πολύδωρας πριν καν γίνει υπουργός Δημοσίας Τάξης, ξήλωσε το Αστυνομικό Τμήμα Καλάμου… Ευελπιστούμε τώρα ότι θα το… παραξηλώσει!... … αν τα αστυνόμια …συνεχίσουν να το μπεγλεράνε… και πέρα βρέχει!... Ξηγημένοι ρε μάγκες; ΟΥΛΟΙ από όπου κι αν έρχεστε στον Κάλαμο… Για το ψωμάκι σας ή για την χοροπηδηχτή σας, την ηχορυπαντική σας …και το διάολο που σας έβγαζε, Θα πάθετε την πλάκα της ζωής σας!
Το υπόσχετε σθεναρά η εφημεριδούλα ΤΑ ΚΑΛΑΜΙΑ του Καλάμου Κι εμείς δίπλα της πλησίστια!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ-ΕΙΔΗΣΕΙΣ  ΑΠΕΤΑΞΑΝ ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ ΤΟΥΣ “ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ”-ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ του Καλάμου…

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΚΑΤΑΠΟΝΤΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ του σημερινού δημάρχου ..κτηνοτρόφου-χασάπη ΛΙΤΣΑ και του οικοπεδολόγου –”φάγου”..ΚΤΗΜΑΤΙΑ…ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ …
Ο μεν ένας έλαβε 100 ψήφους κι ο έταιρος 70…!
ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ Η ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ… ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΧΑΡΑΝ ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥΣ!
Μα οι δύο μάγκες επί 40 χρόνια διαφέντευαν τον τόπο … με τσαμπουκά-με αρβανήτικο ξεροκέφαλο και διαπλοκές … με τα κολυβογράματά τους! Αγράμματοι είναι με περικεφαλαία!
Ήταν πάντα για τα πανηγύρια…αλλά τώρα έχουν πλέον και Πιστοποιητικό…καθολικής απόρριψης! Δεν πήγαινε άλλο με την ανεπάρκειά τους… Την ομορφότερη γωνιά της Αττικής την είχαν καταδικάσει σε αφάνεια με τη στενοκεφαλιά τους!
ΝΕΟΙ ΑΦΘΑΡΤΟΙ –ΔΥΝΑΜΙΚΟΙ ΕΠΕΚΡΑΤΗΣΑΝ
Στο τοπικό Συμβούλιο Καλάμου, του ενιαίου Δήμου ΩΡΩΠΟΥ, τώρα πια υπάρχουν οι ελπιδοφόροι: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΜΟΒΙΤΗΣ,(ΤΖΩΡΤΖΗΣ) ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΠΠΑΣ (ΑΛΕΚΟΣ), ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ, και ο γιατρός Νικολόπουλος


Φαίνεται πως οι κάτοικοι του γραφικού οικισμού Καλάμου Αττικής ξάφνου αφυπνίστηκαν κι απεφάσισαν να τους στείλουν στα τάρταρα, ύστερα από 40 χρόνια, που οι δύο αυτοί αστέρες τους κάθονταν στο σβέρκος με τα πανάθλια , χωριάτικα κι αρβανήτικα καμώματά τους… Και με την ψήφο τους τους εξαφάνισαν από το χάρτη.. δια παντός.. ΚΙ ΟΛΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ! Στερνή μου γνώση να σ΄είχα πρώτα!

Οι δύο, εν λόγω, αποτελούσαν άλγος για την περιοχή ,αφού επί δεκαετίες αποτελούσαν το δίδυμο της πάσης φύσεως διαπλοκής , αφού να φαντασθεί κανείς πως η μικρή κοινότητα μπορούσε να είναι το πρώτο αστέρι της αναψυχής στην Αττική, με τις στενοκέφαλες ενέργειές τους .. την είχαν βυθίσει στην εγκληματική αφάνεια…
Οι Καλλικράτειες εκλογές της περασμένης Κυριακής έφεραν στην επιφάνεια τέσσαρες νέους αστέρες, νέους ανθρώπους με εγνωσμένο δυναμισμό κι ανησυχίες για τον τόπο.
ΠΡΩΤΟΣ από την κάλπη βγήκε ο δημοφιλής εφημεριδάς –διατηρεί βιβλιοπωλείο και πρακτόρευση εφημερίδων- κ. ΔΗΜ. ΧΟΡΜΟΒΙΤΗΣ (ΤΖΩΡΤΖΗΣ)
Ακολουθούν … ο διάσημος ΑΛΕΚΟΣ( στέκι εύφρανσης…παναθηναϊκώς γνωστόν ) κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΠΠΑΣ,
O ΕΠIΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ ,συμπαθέστατος, σεμνός-δυνατός επιχειρηματίας.
Και κάποιος γιατρός Νικολόπουλος, ή κάπως έτσι… ΑΠΑΝΤΕΣ νέοι άνθρωποι, καθαροί, οι οποίοι αναμένεται να δώσουν άλλα φτερά στους Αγ. Αποστόλους και στην περιοχή του Καλάμου.
Πράγματι η δυάς της συμφοράς του Καλάμου… –ΛΙΤΣΑΣ- ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ !… και οι πάντες αισθάνονται ανακούφιση… και δεν την αποκρύπτουν…
Τι θα γίνει τώρα; Ψυχραιμία…
ΙΔΟΥ τι μας δηλώνει ο κ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΜΟΒΙΤΗΣ (ΤΖΩΡΤΖΗΣ)


Ο κ.Δημ.Χορμοβίτης στο κατάστηματά του που αποτελεί κέντρο…διέλευσης παντός . Δημοφιλής και εκ πατρός…(ΤΖΩΡΤΖΗΣ)..αγαπητότατοι αμφότεροι λόγω φύσεως αλλά μαζί με τήν ευγενή μητέρα του Μαρία Χορμοβίτη, , βγήκε πρώτος ..σε ψήφους για του τοπικό Συ,μβούλιο Καλάμου… και μάλλον θα είναι ο επόμενος πρόεδρος… Εν πάσει περιπτώσει… ΄Η αυτός ή κάποιος άλλος από τους 4 εκλεγέντες ήδη … που αναφέρουμε πιο άνω,η εικόνα του Καλάμου… πλέον θα έχει μια άλλη …προοπτική. Κι αυτό είναι που μετράει .Επί 40 χρόνια η πλεονεκτικότερη περιοχή της Αττικής, λόγω της στενοκέφαλης πολιτικής …ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ –ΛΙΤΣΑ,ΧΑΣΑΠΗ, αποτελούσε συνοικία εν ανυπαρξία. Τη ζωή στον τόπο την έδιναν οι Μέτοικοι… εξ Αθηνών! … που είναι ούκ ολίγοι αλλά και διαπρεπείς πολίτες… Ο Μπιθικώτσης εδώ έχει σπίτι.. πολλοί άλλοι τραγουδιστές διάσημοι, σπουδαίοι δημοσιογράφοι… ακόμη και υπουργοί σημερινοί… Επί τέλους πια σταματάνε οι πλάκες με χασάπηδες ..και οικοπεδολόγους… της μάσας! ΣΤΟΠ. Τέρμα!

Ο κ. Δημήτρης Χορμοβίτης σε δηλώσεις του προς την PRESS-BANK,είπε:

“--Νομίζω ότι ανοίγεται ένα νέο κεφάλαιο για τους Αγ.Αποστόλους και τον Κάλαμο με την επικράτηση νέων ανθρώπων… Μάλλον, όπως δείχνουν τα πράγματα θα είμαι ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Καλάμου στον διευρυμένο Δήμο Ωρωπού. Αλλά δεν έχει σημασία ποιός από τους 4 που επεκράτησαν . Είμαστε φίλοι, και προ παντός ανησυχούντες για το “χωριό” μας. Εγώ προσωπικά θα αγωνιστώ για το οικιστικό της περιοχής… Δηλαδή να ενταχθούν στο σχέδιο… όλα τα εμφανιζόμενα σήμερα ως..παράνομα κτίσματα… Ακόμη η προαγγελθείσα “κατασκευή μαρίνας”, που δεν διαφωνώ να δημιουργηθεί στη περιοχή, αλλά το ερώτημα είναι πού; Σε ποιά θέση; Και πάντως όχι εκεί που πρόχειρα προσδιόρισε η προηγηθείσα διοίκηση του Δήμου μας…
Ναί ,αισιοδοξώ πως θα αλλάξει το τοπίο στο Κάλαμο… Οι άνθρωποι που εξελέγησαν κομίζουν έναν άλλο αέρα δημιουργίας… “

Ο κ. Βασιλάκος Παναγιώτης ... είναι αγαπητός και σεμνός ...αν κι ενίοτε τζαναμπέτης!. Είναι ο άνθρωπος που φρενάρησε τη δημιουργία μαρίνας στη νεκρή πλαζ (τάχα μου) του Δήμου Καλάμου... εκεί κοντά στην ιδιοκτησία του... Μια βλακώδη ενέργεια του ...κτηνοτρόφου Δημάρχου... Λίτσα... που ούτε τη δική του ψήφο είδε στις προσχθεσινές κάλπες! Ναι να γίνουν μαρίνες στους Αγίους ... αλλά ..πού; Ο νεοεκλεγείς σύμβουλος στην περιοχή ... θεωρούμε ότι θα δώσει ρέστα για το θέμα...


Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΡΩΝΗΣ... είναι δημοφιλής σε όλους  ... ΜΑΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑ ΦΩΤΑ... Ηλεκτρολόγος ΓΑΡ.Εξετέθη ,,,εκλογικά αλλά δεν φτούρησε... Οπότε..... ας κόψει το ρεύμα και τον βήχα...σ ΟΛΟΥΣ που δεν τον ψήφισαν!... Ενώ ο άνθρωπος ασχολείτεια με τα κοινά...προ γέννεσης των ψηφοφορών του... .ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΑΓ.ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ κι ΕΔΩ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ
http://www.press-bank.gr/ (ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ -ΑΓΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ και ενότητα ΤΑΞΙΔΙΑ .. που θα βρείτε στο ποδάρι κάθε σελίδας )

Τους άλλους επικρατήσαντες δεν τους βρήκαμε. Ας επικοινωνήσουν μαζί μας στο info@press-bank.gr  .. η στο τηλέφωνο 22950-85644 για να μάθουμε τις σκέψεις τους…και να τις αναδείξουμε…ασφαλώς…


______________________ 16.11.2010

Στην επαναληπτική της δεύτερης Κυριακής έγιναν πολλές ανατροπές. Στο Δήμο Ωρωπού φέρονταν ως φαβορί ο Λίτσας.. αλλά τον τουμπάρησε ο  γιατρός Οικονομάκος.. (πάντα οι γιατροί μας τουμπάρουν... )
Οι του Λίτσα φόρεσαν μαύρα και πλερέζες. Αβάσταχτος ο πόνος... Βαρύ και δύσθυμος ..ο άνω παρουσιαζόμενος κ. Δημ. Χορμοβίτης... που ήλθε πρώτος σε ψήφους... αλλά πάτωσε ο συνδυασμός του...
Ο κ. Χορμοβίτης είναι εκ φύσεως χαμογελαστός άνθρωπος ..όμως χθές είχε τα μαύρα του χάλια!
--Γιατί κύριε έχεις τέτοια πένθιμη μούρη, τον ρωτούσαν...
--Πως να μην έχω... έχασε ο συνδυασμός μας... απαντούσε... Λες και θεωρούσε ότι ο Λίτσας θα ήταν αυτονόητα δήμαρχος Ωρωπού!
--Συμβαίνουν αυτά ..Και ο Κακλαμάνης έχασε και ο Γκιουλέκας... Προς τι ο σπαραγμός;...
Μπά, που να καταλάβει... ο ΤΖΩΡΤΖΗΣ... είναι ακόμη ...βαριά μουτρωμένος!
Θα του περάσει ... και θα ξανααποκτήσει το φυσιολογικό χαμόγελό του...