Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Ευρωπαϊκή Ακαδημία Οπτικής και Οπτομετρίας
ΑΠΟ ΤΟΝ κ.ΣΩΤΗΡΗ ΠΛΑΪΝΗ
H κλινική παροχή υπηρεσιών στο πεδίο της Οπτομετρίας, της Οπτικής και γενικώς των Επιστημών που σχετίζονται με την Όραση συνεχώς τροποποιείται λόγω των σημαντικών εξελίξεων τόσο στη γνώση και την τεχνολογική υποστήριξη που σχετίζονται με την κλινική/επιστημονική πράξη των επαγγελματιών του χώρου όσο και στα αντίστοιχα προϊόντα (οφθαλμικοί φακοί, φακοί επαφής, μέθοδοι διόρθωσης πρεσβυωπίας κλπ.). Είναι όμως εμφανές ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στην ποιότητα και τα πρότυπα των παρεχόμενων υπηρεσιών και της υγιεινής περίθαλψης της όρασης μεταξύ των χωρών της Ευρώπης (για περισσότερες πληροφορίες βλ. προηγούμενη ανάρτηση).

Κρίθηκε απαραίτητο, επομένως, από το Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Οπτικής και Οπτομετρίας (European College of Optics & Optometry, ECOO) η ίδρυση ενός φορέα που θα εποπτεύει την εκπαίδευση στην Ευρώπη με σκοπό τον «εναρμονισμό» της (όσο αν και αυτό είναι δύκολο να επιτευχθεί άμεσα) μεταξύ των χωρών της Ευρώπης.

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Οπτικής και Οπτομετρίας (European Academy of Optics & Optometry, EAOO) αποτελεί ένα σχετικά νεοσύστατο οργανισμό (λειτουργεί από το 2009, αλλά ακόμη δεν έχουν πλήρως ολοκληρωθεί οι δράσεις). Η Ακαδημία αποτελεί δημιούργημα του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Οπτικής και Οπτομετρίας και έχει τους παρακάτω στρατηγικούς στόχους:

-την ανάπτυξη της επιστημονικής γνώσης στο αντικείμενο της Οπτομετρίας και της Οπτικής.

-τη διάδοση και τον εναρμονισμό της εκπαίδευσης και της έρευνας στην οπτική, την οπτομετρία και σε συναφή αντικείμενα μεταξύ των χωρών της Ευρώπης.

-τη διάδοση προς όφελος του κοινού της επιστήμης και της κλινικής πράξης της Οπτικής και της Οπτομετρίας

-την εξασφάλιση της επαγγελματικής κατάρτισης και επιστημονικής επάρκειας των μελών της.

Η ίδρυση της Ακαδημίας αποκτά μεγάλη σημασία για τη χώρα μας αν αναλογιστεί κάποιος ότι όταν το επάγγελμα του Οπτομέτρη απελευθερωθεί πλήρως στην Ελλάδα, θα μπορεί κάθε απόφοιτος Σχολής Οπτομετρίας, από οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, να εργαστεί στη χώρα μας (αν και σύμφωνα με τις διατάξεις της ΕΕ ακόμη και σήμερα αυτό μπορεί να συμβεί χωρίς κυρώσεις). Ως αποτέλεσμα, είναι πολύ πιθανόν να έρθουν στη χώρα μας (και σε άλλες χώρες) Οπτομέτρες με πολύ καλύτερη επιστημονική και επαγγελματική κατάρτιση από τους Έλληνες απόφοιτους, αναβαθμίζοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες και παράλληλα επισκιάζοντας τους Έλληνες. Ένας από τους άμεσους στόχους της Ακαδημίας Οπτικής και Οπτομετρίας είναι η ίδρυση Προγραμμάτων και Κέντρων που θα παρέχουν συνεχή εκπαίδευση στους επαγγελματίες του χώρου, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εξελίξουν και να εξειδικεύσουν τις γνώσεις τους. Είναι προφανές ότι για τον καλύτερο σχεδιασμό και την οργάνωση ενός εκπαιδευτικού δικτύου είναι απαραίτητη η συμμετοχή και αρωγή ακαδημαϊκών, ερευνητών, εκπαιδευτών, η Ακαδημία δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα οι παραπάνω επιστήμονες να συναντιούνται σε τακτά διαστήματα με τους επαγγελματικούς φορείς του χώρου. Η πρώτη συνάντηση, κομβικής σημασίας για το μέλλον της Οπτομετρίας στην Ευρώπη, θα πραγματοποιηθεί στη Δρέσδη (22-24 Οκτωβρίου).

Αναρτήθηκε από Σωτήρης Πλαΐνης, http://optics-optometry.blogspot.com/  
___________________________________________________







ΣΟΥΠΕΡ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΣΥΚΑΡΑ-
( Δεν πήγατε..; Γιατί εμείς πήγαμε; Ας όψεται το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων της εταιρίας!)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παρουσίαση των φακών επαφής Biofinity και Biofinity Toric σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Την Τετάρτη 23 Ιουνίου, στον Πολυχώρο Αθηναΐς στην Αθήνα, και τη Δευτέρα 21 Ιουνίου, στο Meditarranean Palace στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η εκδήλωση παρουσίασης των πρωτοποριακών φακών επαφής Biofinity και Biofinity Toric της Cooper Vision.
Οι συγκεκριμένοι φακοί αντιπροσωπεύονται με μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα από την εταιρεία Συκαρά, τα τελευταία χρόνια। Στην Αθήνα, την παρουσίαση πραγματοποίησε ο κ. Jonathan Walker, Contact Lens Specialist, ενώ στη Θεσσαλονίκη, η Οπτικός Οπτομέτρης, κ. Χριστίνα Συκαρά.


Η ανταπόκριση του κοινού και στις δύο εκδηλώσεις ήταν ιδιαίτερα θερμή. Μεγάλος αριθμός από ειδικούς και επαγγελματίες του χώρου συγκεντρώθηκε στις αίθουσες και παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον τις εισηγήσεις των ομιλητών, ενώ στο cocktail που ακολούθησε έγινε η διαπίστωση ότι όλοι έμειναν με τις καλύτερες εντυπώσεις για τους πρωτοποριακούς φακούς επαφής Biofinity και Biofinity Toric.
Οι φακοί επαφής σιλικόνης υδρογέλης (τρίτης γενιάς), Biofinity, θεωρούνται σήμερα οι καλύτεροι του είδους τους. Είναι κατασκευασμένοι από Aquaform, ένα φυσικά υδρόφιλο υλικό που συνδυάζει υψηλή οξυγόνωση (DK 160) με υψηλή υδροφιλία. Οι Biofinity διαθέτουν μια πλήρη σειρά αστιγματικών φακών επαφής με την μεγαλύτερη γκάμα παραμέτρων.
Επίσης, την Πέμπτη 24 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν κλινικά φροντιστήρια με θέμα την Εφαρμογή Πολυεστιακών Φακών Επαφής και εισηγητές τον κ. Jonathan Walker, Contact Lens Specialist, την κ. Χριστίνα Συκαρά Οπτικό Οπτομέτρη και τον κ. Μίλτο Φτιαρά, Οπτικό Οπτομέτρη.
Και οι δύο εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία των εταιριών Συκαρά και αντικατοπτρίζουν τη δέσμευση της εταιρείας για την προσφορά στο κοινό προϊόντων που συνδυάζουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας με τις πιο σύγχρονες τάσεις της αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: