Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ... ΤΩΝ ΜΠΛΟΓΚΣ ...ΑΛΛΑ ...ΘΑΝΑΤΟΣ ΜΠΛΟΓΚ!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΩΝ BLOGS ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ...
Αν και καθυστερημένα, υποχρεώθηκε εκ των πραγμάτων το Αμερικανικό Πρακτορείο Ειδήσεων Α.Ρ. να αναγνωρίσει αυτό που η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΥΠΟΥ είχε διακηρύξει εδώ και έξι χρόνια , δηλαδή την έγκυρότητα των ειδήσεων που παράγουν τα μπλογκς... Η καλή είδηση έχει ως εξής:

Αναγνώριση των BLOGS ως πηγές ειδήσεων από το Associated Press

Σε εγκύκλιο προς τα μέλη του το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Associated Press (AP) ανακοίνωσε ότι θα παραθέτει στο μέλλον και από τους blogger, ως έγκυρες πηγές ειδήσεων.
Αυτό είναι ένα ιστορικό βήμα, διότι ως γνωστό, το AP δεν υπήρξε και τόσο φιλικό προς τις διάφορες εναλλακτικές πηγές ειδήσεων.

Αυτή η αναγνώριση των blogs ως «πηγή» από ένα από τα μεγαλύτερα πρακτορεία ειδήσεων στον κόσμο, είναι μια σημαντική νίκη, και θα οδηγήσει σίγουρα στο να μας πάρουν και τα άλλα Μέσα στα σοβαρά. Έτσι θα έχουμε ένα μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ειδησεογραφική κάλυψη και στην κοινή γνώμη, ώστε να...
προκύψει μια διόρθωση στην υφιστάμενη μονόπλευρη ειδησεογραφία.
Read more: http://www.enimerwsi.com/2010/09/blogs-associated-press.html#ixzz0z0I08uNq

ΝΑ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΥΣΑΡΕΣΤΟ... ΑΝΑΣΤΕΛΕΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΜΠΛΟΓΚ!

Και ξαφνικά ένα καλό μπλογκ, με καλή θέαση, ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας του.

Η press-bank μπροστά στο θλιβερό μαντάτο, αντέδρασε αυτόματα και ζήτησε από τους φορείς της ιστοσελίδας αυτής να επαναξετάσουν την απόφασή τους... Διότι το κλείσιμο μιας οποιασδήποτε ενημερωτικής, δημοσιογραφικής φωνής, αποτελεί πλήγμα αυτής της ίδιας της δημοκρατίας κι ελευθερολαλιάς.
Δείτε πιο κάτω, την απόφαση του κλεισίματος και τη δική μας αντίδραση.

Ένα κεφάλαιο ολοκληρώθηκε - Επ'αόριστο αναστολή λειτουργίας...

Πρίν σχεδόν ένα χρόνο ξεκινήσαμε μια προσπάθεια επάνω στην κεντρική ιδέα της δημιουργίας ενός άλλου "Τειρεσία" αντί του τραπεζικού , μέσα απο τον οποίο θα μπορούσε να προαχθεί η δημοσιογραφία των πολιτών.

Μια διαφορετική, δημόσια βάση πληροφοριών στην οποία οι ενεργοί πολίτες θα μπορούν να καταγράφουν ημερολογιακά σε αυτήν τα κακώς κείμενα και κατά συνέπεια να "τιμωρούν" ασκώντας βάσιμη και τεκμηριωμένη κριτική μέσα απο ένα δικό τους μέσο μαζικής ενημέρωσης.
Η αξία της αποκαλυπτικής ενημέρωσης και της "αποκωδικοποίησης" της είδησης απο το γνωστό τρόπο που τη παρουσιάζουν τα παραδοσιακά ΜΜΕ έχει σαφέστατα κοινωνικό ρόλο και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση σε μια πιο ουσιαστική δημοκρατία....
Γνωρίζοντας εξ'αρχής πως για τα Ελληνικά δεδομένα η έννοια "δημοσιογραφία των πολιτών" είναι άγνωστη για τους περισσότερους , δημιουργήσαμε το ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ έτσι ώστε όλες οι πληροφορίες να συλλέγονται σε ένα κεντρικό δίκτυο διανομής πριν δημοσιευθούν στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.

Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

Φίλοι μας,
Διαβάσαμε τα τεκταινόμενα σας , άλλωστε έχουμε συχνή ενδεχομένως κι αμφίδρομη-εγώ δεν κρατάω λεπτομέρειες- παρά μόνον οι συνεργάτες μου-... επικοινωνία. Επιτρέψατε μας ως παλαιότεροι και στη δημοσιογραφία και στην ιντερνετική περιπέτεια να διαφωνήσουμε με την απόφασή σας να κατεβάσετε ρολά! Λάθος. Η δάδα που ανάψατε -και τα ιδανικά που σας ώθησαν για τέτοιο άναμμα, πρέπει να παραμείνει αναμμένη, κουτσά- στραβά. Υπάρχουν πολλά τερτίπια. Οι αγνές προθέσεις κι εντιμότητά σας είναι ολοφάνερες, καθώς και η απογοήτευση...

Επειδή πάντα εμείς στην press-bank... προσπαθούσαμε να βλέπουμε πέρα από τη μούρη μας και κυρίως να κατανοήσουμε αυτή τη νέα διαλεκτική που προέκυψε σε όλους μας μέσα από το διαδίκτυο...
Λέτε πολλά σωστά στο Κύκνειον άσμα σας. Τα έχουμε προλαλλήσει και καταγράψει....εν τούτοις. Συμπλέουμε και συμπάσχουμε... ΜΗΝ ΚΑΤΑΘΕΤΕΤΕ τα όπλα..

Ως γέρων -75 ετών είμαι- έχω ζήσει πολλούς θανάτους εντύπων, προσπαθειών σαν τη φιλότιμη δική σας... Μεγάλη η θλίψη. Ο θάνατος μιας εξέδρας-βήματος ιδεών είναι θάνατος και της δημοσιογραφίας και της δημοκρατίας ...έστω και της μιας, μοναδικής φωνής... Στο διαδίκτυο υπάρχει ένα άλλο κλίμα ... Εδώ στον χώρο αυτό, ο χάρος,ο θάνατος είναι είδος περίπου άγνωστον... και εν ανεπαρκεία... Δεν φτουράει!
Ναι συμφωνώ ότι ο ιεραποστολισμός σας -αυτό κάνετε ...ιεραπόστολοι της πληροφορίας είστε- δεν έχει την ανταποδοτικότητα που θα προσδοκούσατε...

Αλλά μην αυτοκτονείτε! ΠΛΗΖ! Θα μου επιτρέψετε να μην σας αφήσω, να σας επιτρέψω ... να αυτοχειριασθείτε!
΄Οχι φίλοι μας, αρχίσατε τον καλόν αγώνα... και δεν δικαιούστε να ομιλείτε περι θανάτου σας, όπως θα έλεγε και κάποιος ...τεθνεώς παρδαλός πολιτικός! ( Κουτσόγιωργας)
Σας εκλιπαρώ, πλέον ... σε προσωπικό επίπεδο, έστω κι αν δεν γνωρίζομαστε face to face...να μην ολοκληρώσετε το απονενοημένο διάβημά. σας!
Στο διαδίκτυο ουδείς πεθαίνει... Παραμένει και δίδει το δικό του μικρό ή μεγάλο στίγμα.
Σας ζητάω πολλά; Παρακαλώ αναθεωρείστε τη θέση σας... Είμαι δε απολύτως βέβαιος πως οι εθελοντές -αμισθί- συνεργάτες σας, συμβάλλοντες στη διαμόρφωση της, οπωσδήποτε αξιόλογης με τα δικά μας δημοσιογραφικά κριτήρια, ιστοσελίδας σας, θα συνεχίσουν -έστω και με λιγότερη πυκνότητα να σας αποστέλλουν τη φαιά ουσία τους...Δεν πρόκειται , σας πληροφορώ σχεδόν καθόλου ούτε καν ...η επισκεψιμότητά σας να επηρεαστεί. ...Θα υπάρχετε όμως , κι αυτό είναι το ουσιώδες!

΄Εχουμε όμως μίαν μικρή, ακαδημαϊκή ένσταση ως προς την θεωρία σας ..."η δημοσιογραφία των πολιτών" ... Κάπως εξηγείται το πράμα από μέρους σας εννοιολογικά... Τι νεολογισμός είναι κι αυτός; Δηλαδή ο δημοσιογραφός ο επαγγελματίας .. δεν είναι πολίτης; Τους πολίτες δεν πασχίζει να φωτίσει; Ο απλός πολίτης όμως, ο καθημερινός προβληματιζόμενος αναγνώστης είναι αδιανόητο να ασκεί ..."δημοσιογραφία ...των πολιτών..." .. Μπορεί, εν τούτοις, άνετα να είναι πληροφοριοδότης της δημοσιογραφίας, της πληροφόρησης έστω! ΄Ισως κιόλα είναι χρέος του ανώνυμου πολίτη να πληροφορεί για πολλά που δεν υποπίπτουν στο γνωστικό του επαγγελματία ενημερωτή... Αλλά ο όρος "δημοσιογραφία των πολιτών" για μας αποτελεί μια πρόχειρη θερμοκέφαλη επινόηση, φιλολογική έμπνευση .. θερμοκέφαλων blogger... που πάνω στη δύνη του ενθουσιασμού ... φαντάστηκαν ότι είναι και αφέντες της ενημέρωσης... Αστείο; ΄Οχι... ΄Ισα -ίσα είναι τόσο σοβαρή αυτή η εκδοχή της "δημοσιογραφίας των πολιτών , ώστε προτίθεμαι να την κάνω φύλλο και φτερό σε μελλοντική μου ανάλυση... Κι αν με βοηθήσετε κι εσείς ακόμη καλύτερο...
Σας ασπαζομαι μεν θλιβόμενος για τη βεβιασμένη απόφασή σας, προσδοκών μετά βεβαιότητας, ότι θα αναστείλετε το φάλτσο!

Φιλικά
ΤΟΛΗΣ ΣΠΑΡΤΑΣ
Για την  PRESS-BANK

Και η απάντηση του ΤΕΙΡΕΣΙΑ:

Eυχαριστούμε για την επικοινωνία,
O επαγγελματίας δημοσιογράφος με την ευρύτερη έννοια είναι πολίτης , πολλά όμως είναι εκείνα οπού δεν μπορεί να πει μέσα από τη δουλειά του και όπως εξαιρούμε τους έντιμους από αυτόν τον γενικό κανόνα έτσι εξαιρούμε και τους γνωστούς εργολάβους της ενημέρωσης.

Επιτρέψτε μας να ξέρουμε κάτι κι εμείς αφού κατά καιρούς έχουν συνεργαστεί μαζί μας και γνωστοί δημοσιογράφοι (ανώνυμα βέβαια) για να προβληθούν κάποιες αποκαλύψεις που δυστυχώς είναι αδιανόητο να αναφερθούν από τα ΜΜΕ οπού εργάζονται. (αν έχετε ασχοληθεί επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία ίσως καταλαβαίνετε τι ακριβώς εννοούμε).
Όπως αναφέρουμε στόχο μας αποτελούσε η διεύρυνση του δικτύου από ενεργούς πολίτες που θα οργάνωναν τα δικά τους δίκτυα.
Η επισκεψιμότητα μας ήταν μεγάλη όχι όμως και η συμμετοχή των πολιτών αφoύ όπως παρατηρήσαμε οι περισσότεροι δεν είναι ικανοί ούτε μια απλή καταγγελία να γράψουν.

Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσα σοβαρά θέματα δεν δημοσιεύθηκαν ποτέ, επειδή αυτοί που έκαναν τις καταγγελίες δεν ήταν σε θέση να περιγράψουν και να τεκμηριώσουν στοιχειωδώς το πρόβλημα που ήθελαν να καταγγείλουν.
Να είστε σίγουρος πως εάν βρεθούν αξιόλογοι συνεργάτες που να δημιουργήσουν σωστά δίκτυα πλαισιωμένα με "σωστά" άτομα , σίγουρα θα επιστρέψουμε.

Δεν θα δεχθούμε όμως να υποβαθμίσουμε την προσπάθεια δημοσιεύοντας "σχολιάκια" όπως κάποιοι άλλοι bloggers. Βλέπετε άλλωστε τι συμβαίνει στο διαδίκτυο.

Άν έχετε κάτι κατά νου , πολύ ευχαρίστως να έχουμε και μια online συνομιλία με κάποιον διαχειριστή μας. Σε κάθε περίπτωση σας ευχαριστούμε απο καρδιάς για τα καλά σας λόγια.

Με εκτίμηση

______________ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ______________


ΣΥΝΕΧΕΙΑ...
Αγαπητοί μας, δε διαφωνούμε με το σκεπτικό σας.

΄Ετσι είναι. Οι περισσότεροι των... πολιτών είναι αδιάφοροι και λειτουργούν απο στιγμιαίες εκκρήξεις, τις οποίες εν τούτοις δεν μπορούν να εκφράσουν. ..όχι να κάνουν δημοσιογραφία! Γι αυτό κι εμείς, απ΄την πρώτη στιγμή που βγήκαμε σεργιάνι (2004) στο διαδίκτυο επισημάναμε το ανέκδοτο της "δημοσιογραφίας των πολιτών" και δεόντως σε κάθε ευκαιρία το διασκεδάζουμε... Ευτυχώς στο μεταξύ μπήκαν στο χορό και επαγγελματίες δημοσιογράφοι με αποτέλεσμα να περιοριστούν οι φαιδρότητες.

Γνωστα είναι τα ελατήρια των δημοσιογράφων που σκαλώνουν στο διαδίκτυο... μια και εργαζόμενοι στα Μ.Μ.Ε αισθάνονται έντονα το αφόρητο πνίξιμο των ελευθεριών τους, όπως αυτοί εκλαμβάνουν την ελευθερία..Στο διαδίκτυο αισθάνονται ανετότερα, αλλά όμως έχουν να αντιμετωπίσουν ένα τεράστιο ανταγωνισμό.Διεξάγεται ένας άνισος κι εξοντώτικος μαραθώνιος με την πληθώρα των ενημερωτικών σάϊτς που έχουν πια το ίδιο μοτίβο. Στην παγίδα πέσαμε κι εμείς και χωρίς να το καταλάβουμε παρακολουθούσαμε την τρέχουσα επικαιρότητα... μέχρι προ δύο μηνών που φρενάραμε τον παραλογισμό. Κι είναι παραλογισμός, όταν μικρές ομάδες στήνουν αφιλοκερδώς ιστοσελίδες που για να λειτουργήσουν αξιοπρεπώς κι αποτελεσματικώς, απαιτούνται δομές βιομηχανίας. Μια εφημερίδα ,ένας ραδιοφωνικός σταθμός είναι πολυπρόσωπες φάμπρικες.. με ότι αυτό συνεπάγεται... Άρα ας μην ματαιοπονούμε... Ωστόσο δεν είναι τόσο μαύρα τα πράγματα. Μπορεί να έχουμε τη φωνή μας ...και να μετέχουμε των εξελίξεων...
Έχοντας γνώση για το σκηνικό των ενημερωτικών ιστοσελίδων παγκοσμίως, προσμετρήσαμε τις δυνάμεις μας και είπαμε. Θα βγάζουμε αυτά που μπορούμε και μόνον αποκλειστικά και μόνον για την υποβοήθηση των ψαχνόμενων ρεπόρτερ... Είναι αστείο να βγάζουμε ειδήσεις (σύλληψη παιδαραστή, ή μια δήλωση ενός επιφανούς...) την ώρα που αυτό το υλικό θα το έχουν κι άλλοι.. Το σύστημα αυτό λειτούργησε έντονα στα πρώτα τρία χρόνια... με αποτελέσμα να μας αντιγράφουν ... Κι αυτές τις λαθροχειρίες τις επισημάναμε έγκαιρα...
Η ομορφιά και η γλύκα βρίσκεται μέσα στην αποκλειστικότητα κι όχι στο αλόγιστο κυνήγι της επικαιρότητας που έχουν κι οι άλλοι. Και γι αυτό είπα πως ο Τειρεσίας μπορεί να συνεχίσει με λιγότερη θεματολογία, αλλά κατάδική του και χωρίς να κάνει σκόντο στα ιδανικά που έθεσε.

Ως προς την επισκεψιμότητα;΄Αλλος μύθος αυτός. Παίζουμε προκλητικά και διασκεδαστικά με τους δείκτες. Ανεβοκατεβαίνουμε... Εκείνο που καταλάβαμε είναι ότι οι μπλογκερς είναι συγκοινωνούντα δοχεία... Ο ένας επισκέπτεται τον άλλον... κι έτσι βράζοντας στο ίδιο τσουκάλι παράγουμε επισκεψιμότητα... Από αυτή τη λεπτομέρεια μπορεί κανείς να κατανοήσει και την γενικότερη αδιαφορία του πολίτη , ο οποίος δεν υπάρχει στην ουσία... Μάλιστα δε ως γνωστόν οι μπλογκερς επιδίδονται και στη μεταξύ τους ενημέρωση με e-mails τα οποία ανάλογα με το θέμα και την αναπαραγωγή φουσκώνουν τους δείκτες... Είναι αυτό "επισκεψιμότητα"; ΄Η μήπως μια φάρσα, αυταπάτη για να ξεγελάμε τους εαυτούς μας...;

Ιδέες υπάρχουν πολλές, αλλά η τράπουλα είναι σημαδεμένη... ΄Εχω την προσωπική αίσθηση... πως το κλίμα που ισχύει στον ημερήσιο Τύπο, ολοένα και μπολιάζει με τις κακές του συνήθειες, τη διαδίκτυακή ενημέρωση, μετά την τεραστια αυτή μετατόπιση δημοσιογραφικού δυναμικού...Αλλά είπαμε πως μερικά είναι αναπόφευκτα. ΄Οπως αναπόφευκτη πρέπει να είναι και η παρουσία του Τειρεσία...

φιλικά
ΤΟΛΗΣ ΣΠΑΡΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: