Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

To συνεχές έγκλημα του Φωταεριου
ΣΑΡΩΝΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ!
Πράσινη Ανάπτυξη και Περιβάλλον – Αγωγός Φυσικού Αερίου και Χώροι Αναψυχής Πολιτών
Ρεπορτάζ -έρευνα -Φωτογραφίες-σχόλια  
                                                           του ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

Α! ΜΕΡΟΣ (το Β! μέρος δημοσιεύθηκε  χθες και θα το βρείτε αμέσως μετά από αυτό)
Μεταξύ των ετών 1983-84 επί Υπουργού Γεωργίας (σήμερα Αγροτικής Ανάπτυξης) κ. Κων/νου Σημίτη, μετέπειτα Πρωθυπουργού της Χώρας, ενεκρίθησαν και κατασκευάστηκαν στην περιοχή της Μαυροσουβάλας (Μαρκόπουλο Ωρωπού και Μαλακάσα) με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κόστος (όπως ακούστηκε την εποχή εκείνη) περίπου 6 Δις δραχμές, δύο χώροι Αναψυχής στα πρότυπα των χώρων αναψυχής της Πάρνηθας.

Κατασκευάστηκαν δεξαμενές και δίκτυο ύδρευσης, πετρόκτιστες βρύσες, Τουαλέτες και Βιολογικοί Βόθροι, πετρόκτιστα ρυάκια για τα τρεχούμενα νερά που διέσχιζαν το κεντρικό σημείο του πάρκου τον Χειμώνα, γέφυρα και γεφυράκια, ξύλινα τραπέζια για χρήση των επισκεπτών, χώροι για μπάρμπεκιου, ξύλινες σκηνές (Ινδιάνικου τύπου) και άλλες κατασκευές για την διασκέδαση των μικρών παιδιών, μονοπάτια για περίπατο προστατευόμενα με ξυλοφράκτες από όπου οι επισκέπτες μπορούσαν να θαυμάσουν την γύρω περιοχή, κάθετες βραχώδεις πλαγιές, καταρράκτες ύψους άνω των 30 μέτρων, κλπ..

Η μεγάλη Πυρκαγιά του 1992 που κατέστρεψε σχεδόν όλο το Δάσος της Μαυροσουβάλας (έχει ήδη αναγεννηθεί!) κατέστρεψε και το μεγαλύτερο μέρος των ξύλινων κατασκευών του Πάρκου, όμως το μεγαλύτερο μέρος των πανύψηλων πεύκων που δέσποζαν στο πάρκο από θαύμα παρέμειναν ανέπαφα. Μέρος των πλατάνων κατεστράφη αλλά αναγεννήθηκε!

Η νέα μεγάλη πυρκαγιά του 1998 πέρασε και πάλι από το δάσος της Μαυροσουβάλας και πάλι όμως τα Πανύψηλα πεύκα του πάρκου παρέμειναν ανέγγιχτα όπως και τα αναγεννηθέντα Πλατάνια.

Είναι αλήθεια πως, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα έργα στην Πατρίδα μας, μετά την κατασκευή του το Πάρκο δεν συντηρήθηκε ποτέ ούτε αποκαταστάθηκαν οι ζημιές των ξυλοκατασκευών του από τις Πυρκαγιές. Παρόλα αυτά πολλοί είναι αυτοί που το επισκέπτονται τόσο τους καλοκαιρινούς όσο και τους χειμερινούς μήνες με τις οικογένειές τους και περνούν λίγες ευχάριστες ώρες στο όμορφο αυτό περιβάλλον.
Θα αναρωτιέται κανείς τι σχέση έχουν όλα τα πιο πάνω με το φυσικό αέριο, πέραν του ότι και αυτό είναι φιλικό στο περιβάλλον(;).

Οτι δεν έκαναν οι δύο φοβερές πυρκαγιές του 1992 και του 1998 στα πανύψηλα πεύκα του Πάρκου το κάνει σήμερα το «φιλικό φυσικό αέριο»!!!

Τα δένδρα αυτά υποψήφια για να πέσουν στις επάλξεις της μεγάλης
 κονόμας που λέγεται φωταέριον!
Ο σχεδιασμός της κατασκευής του Αγωγού Φυσικού Αερίου που θα τροφοδοτήσει το εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Αλιβέρι της Ευβοίας, προερχόμενος από τον Αυλώνα, διασχίζει την Πάρνηθα και την Μαλακάσα εισέρχεται στο Δάσος της Μαυροσουβάλας και περνάει ακριβώς στην μέση του Πάρκου καταστρέφοντας τα υφιστάμενα υπεραιωνόβια Πεύκα που δεν κατάφεραν να πειράξουν οι δυο τεράστιες πυρκαγιές.

Ο όλος σχεδιασμός, παρά την αντίθετη εισήγηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Ανατολικής Αττικής (όχι μόνο για το Πάρκο), εγκρίθηκε με Υπουργική απόφαση την 1η Οκτωβρίου του 2009 (παραμονή των εκλογών) μάλλον για να μην υπάρξει καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου. Χρήματα μπορεί να μη έχουμε και να μπήκε η χώρα μας σε επιτήρηση, όμως ο λεπτομερής σχεδιασμός του έργου ενεκρίθη με σειρά υπουργικών αποφάσεων της Νέας Κυβέρνησης και η υλοποίησή του προχωρά με εντατικό ρυθμό. Οι μπουλντόζες ανεβαίνουν κατεβαίνουν βουνά, μπαίνουν σε ιδιόκτητα κτήματα (θα δώσουν αποζημίωση δουλείας διόδου το ¼ της αξίας που θα καθορισθεί στο μέλλον από το Δημόσιο και ειδικότερα για τον χώρο διέλευσης του αγωγού, 8 μέτρα πλάτος επί το μήκος του, παρ’ όλον ότι δεσμεύουν μέχρι και 40 μέτρα πλάτος στα κτήματα καθιστώντας τα προβληματικά και μη οικοδομήσιμα), ανοίγουν δρόμους για την διέλευση των επόμενων μηχανών που θα σκάψουν τα χαντάκια για να τοποθετηθούν στην συνέχεια οι σωλήνες μεταφοράς του αερίου κλπ.
Υπάρχουν χιλιάδες στρέμματα πέραν του πάρκου και πολλή εύκολα θα μπορούσε να γίνει μια διορθωτική χάραξη ώστε να μη περάσει ο αγωγός μέσα από τον χώρο του Πάρκου.
Οι Τοπικοί Δημόσιοι Άρχοντες δεν έδειξαν ενδιαφέρον για την διάσωση του Πάρκου, όπως δεν είχαν ενδιαφερθεί και για την συντήρησή του, μια που δεν είναι δικό τους έργο αλλά του Υπουργείου Γεωργίας (νυν Αγροτικής Ανάπτυξης).

Διαδρομή πάνω από τους βράχους για την θέα του καταρράκτη και του φαραγγιού.
Η ταχύτητα υλοποίησης του έργου είναι τόσο μεγάλη
ώστε πριν ολοκληρωθεί το παρόν κείμενο έχουν επέλθει ήδη οι μεταβολές.
ΑΘΑΝΑΤΗ ΕΛΛΑΣ... ΕΙΣΑΙ ΑΝΑΔΕΛΦΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΚΟΤΙΕΣ! ΣΥΝΕΧΙΣΕ... Διαθέτεις σαϊνια... Κοπελούζους, Κοκκάληδες, Κοντομηνάδες, Μπόμπολες... κι άλλα υποκείμενα... που σκίζουν τα άντερα της Ελλάδας... Γιά τη μάσα!.. Προχώρα! Ο ελληνικός λαός γονυπετής... είναι υποτακτικός... σκούζει... μεν, ΡΑΓΙΑΣ δε!
ΒΡΕ ΟΥΣΤ!... Βρε εδώ μας κάνουν κλίσμα και οι φορτηγατζήδες... δεν θα μας κάνει ο Γιωργάκης.. που εμφανίζεται, ο μπαγασάκος κι ως Ιεραπόστολος... της σωτηρίας του έθνους..που σακάτεψε ο άφρων πατήρ του;
ΒΡΕ ΟΥΣΤ!
 

 
Πετρόκτιστη Βρύση στο άνω αριστερό μέρος φαίνεται
το υπέργειο τμήμα της δεξαμενής νερού για το Πάρκο.


  Τόσο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα μπορούσαν αν είχαν ενημερωθεί (ή είχαν;) να το αποτρέψουν και να επιβάλουν μια παρέκκλιση.
Ίδωμεν.
Μερικές φωτογραφίες από το χώρο με τα σημάδια χάραξης του Αγωγού.

Πετρόκτιστη Βρύση, μπροστά της ένα από τα τοπογραφικά σημάδια που οριοθετούν την διέλευση του Αγωγου Φ. Α. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: