Συνεχίζουμε και σήμερα με..
Το αθλητικό ΡΕΠΟΡΤΑΖ… ΜΑΘΗΜΑ… 2ον)
ΜΙΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑ...(Μαλιστα στηθήκανε και σχολές ...αθλητικογραφίας ..χωρίς να χρειάζεται! ΑΘΑΝΑΤΗ ΕΛΛΑΣ!
Eδώ από τη σελίδα της pressbank δεν σας δίδουμε το Α! Μάθημα για την Αθλητικογραφία… Είπαμε ότι δίδουμε μόνον αποσπάσμα έτσι για να προιδεάσουμε τους ενδιαφερομένους και να φρεσκάρουμε τη μνήμη των επαγγελματιών του Τύπου. Τα Μαθήματα είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να είναι χήσιμα και για αρχάριους και έμπειρους.
O Απ.Βραχιολίδης είπε το εξής κομβικό: Είναι δημοσιογραφία το να παρακολουθείς σε ποιά τρύπα-εστία, καλάθι- θα μπει …η μπάλα ή το μπαλάκι; Και μάλιστα να το καταγράφεις με δραματικούς τόνους…; Αν υπάρχει κάποιος εν ζωή σοβαρός, να το πει!
Αυτό δεν σημαίνει ότι αφορίζεται το αθλητικό ρεπορτάζ… Κάθε άλλο! Το ποδόσφαιρο, δεν είναι αθλητισμός, με την αυστηρή έννοια του όρου. Το ξαναλέμε είναι σώου… στάχτη στα μάτια του λαουτζίκου… Πώς δα μας προέκυψε ο Χουλιγκανισμός, που ουδεμία σχέση έχει με το υγιές πνεύμα του αθλητισμού; Το αστειότερο είναι ότι κάποιοι ανόητοι από τις Κυβερνήσεις… απορούν για το φαινόμενο… που αυτοί τελικά εξέθρεψαν! Το ποδόσφαιρο υπήρξε η φόλα για τον πένητα λαό της βιομηχανικής Αγγλετέρας ( Αγγλίας, μόνιμης πόρνης στο Ευρωπαϊκό… γίγνεσθαι, υπόψη!)Ποιος μεταβάλλει…μεταποιεί, μεταμορφώνει κάποια επιπόλαια πλάσματα σε εκδηλώσεις χουλλιγκανισμού; Ποιος;
Η απάντηση… βρίσκεται ατυχώς στους αθλητικούς συντάκτες και εφημερίδες –αθλητικές ή πολιτικές…-που επίσης αφιερώνουν μέγα χώρο για την προβολή των αθλητικών επιδόσεων που τους μεταβάλλουν σε αρένα.. σε Κολοσσιεούμ της Ρώμης…σε άνευ λόγου συγκρούσεις… Πλην όμως πολύ συμφερτικές σε κυβερνήσεις και σε άλλα οικονομικά παναθλιέστατα συμφέροντα!
Δεν μπορείς κύριε Πρόεδρε της δημοκρατίας(Εσύ σοβαροφανή Κάρολε Παπούλια, Εσύ Κώστα Καραμανλή, Εσύ Γιωργάκη Παπανδρέου…) να κάνεις ήρωα τον κλωτσοσκούφη, να τον υποδέχεσαι με τιμές στα ανάκτορά σου… και να κάνεις το κορόϊδο στον αθόρυβο εκείνο επιστήμονα που με τις έρευνές του προάγει τη ζωή!
Όλοι ξέρουν τον κατά τα άλλα καλό παιδί ΔΟΜΑΖΟ, τον κλωτσοσκούφη, ή τον άλλον Φασσούλα.Αλλά κανείς δεν έμαθε ποτέ για τον Ανδρέα Ζαβίτσα…(ποιος είναι αυτός;Καθηγητής Πανεπιστημίου Ν.Υόρκης…που οι στολές των αστροναυτών είναι δικό του δημιούργημα- …) Και σαν αυτόν υπάρχουν εκατοντάδες άλλοι μέγιστοι ΄Ελληνες που συμβάλλουν σταθερά, με το ύψιστο έργο τους στην προκοπή της ανθρωπότητας… ΄Ενας κλωτσοσκούφης… σε τι σοβαρό μπορεί να συμβάλλει στη ζωή αυτή; Στο ποιά τρύπα θα στείλει… το μπαλάκι;Οι θεοποιούμενοι αθλητές εν γένει εξυπηρετούν πολλές σκοπιμότητες,άλλες αγαθές κι άλλες σκοτεινές.Το πιο θετικό είναι το άκουσμα διεθνώς του ονόματος της χώρας απ΄όπου προέρχονται.Υπάρχουν και τα άλλα τα πονηρά: ΤοΧρηματιστήριο του αθλητισμού, η εμπορευματοποίηση του σε όλες τις εκφράσεις του.Ο αθλητής στη σύγχρονη εποχή έχει εξελιχθεί σε «μαννεκέν» διαφημιστικό κινούμενο σταντ προβολής διαφόρων προϊόντων…Χλωμόν μεν αλλά φαινόμενο που οφείλει ο δημοσιογράφος να το κυνηγάει…
Αυτά σαν εισαγωγή της δεύτερης ενότητας του μαθήματος για ΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ …καλό κι ευφραντικό, διασκεδαστικό. Και ψυχαγωγικό μήπως; ΄Όχι, διότι η αγωγή της ψυχής είναι πολύ σοβαρό κεφάλαιο της ζωής. Το αθλητικό ρεπορτάζ είναι μια ανάσα, ευφραντική για τους λάτρεις του είδους. Χαίρονται οι άνθρωποι αν η «ομάδα» τους κερδίζει και καταθλίβονται όταν χάνει. Είναι κοινωνικό φαινόμενο, υπαρκτό, που ο Τύπος δεν μπορεί να παραβλέψει. Αλλά πώς; Τσιγκλίζοντας και επαυξάνοντας τα πάθη των οπαδών; Εδώ βρίσκεται η ουσιαστική παρουσία του σωστού δημοσιογράφου που θα αναδεικνύει το ορθό φίλαθλο πνεύμα και να μην καλλιεργεί πάθη και φανατισμούς. Συνεπώς και το δημοσιογραφικό αυτό είδος είναι σημαντικότατο, όπως και τα λοιπά. Η συμβολή του δημοσιογράφου που καλείται να καταγράψει και παράλληλα διδάξει… είναι μεγάλη ευθύνη, αποστολή.
Οι αθλητές – σε όποιον στίβο κι αν αγωνίζονται- είναι όμορφοι και καλοί καγαθοί. Τώρα αν περιπλέκονται κατά την πορεία των επιδόσεών τους σε παραγοντίστικες και εμπορευματικές καταστάσεις, αυτό είναι ένα άλλο κεφάλαιο, που εν τούτοις ο σοβαρός αθλητικογράφος οφείλει να το διερευνά.
Η μέρα Δευτέρα.. είναι ίσως η πιο δραματικά συναρπαστική μέρα για τους πάσης φύσεως οπαδούς, των οποίων τα ενδιαφέροντα ζωής εστιάζονται στο πως και με ποια τεχνική του τάδε κλωτσοσκούφη ή του τάδε αρσιβαρίστα… έγινε αυτό ή το άλλο και ο κάθε ένας ευυπόληπτος σχολιαστής λέει ότι του κατέβει, στις λαχαναγορές, στα καφενεία κι άλλα συχναστήρια, όπου ως γνωστόν δίδεται μια άνευ προηγουμένου κριτική μάχη μεταξύ οπαδών…οι οποίοι κι ενίοτε συμπλέκονται. Από μια μεριά είναι αυτά χαριτωμένα, αλλά ταυτόχρονα και θλιβερώς κενά! Ας δούμε όμως και μερικά άλλα που οφείλει να έχει κατά νουν ο αθλητικογράφος:
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Για τούς Έλληνες ως αθλητισμός νοούνταν μόνον η άμιλλα μεταξύ ανθρώπων, μια άμιλλα ευγενής, βασισμένη σε κανόνες που απέρρεαν από την ψυχοσύνθεση και τη νοοτροπία τών Ελλήνων. Ήταν η πρώτη φορά που ο Άνθρωπος αντιμετώπιζε επί ίσοις όροις τον Ανθρωπο, και τον σεβόταν. Διότι ο αθλητισμός ήταν κατά κάποιον τρόπο και φιλοσοφική έκφραση. Γι αυτό αρκετοί αθλητές, όπως ο Μίλων από τον Κρότωνα τής Μεγάλης Ελλάδος, ο Χρύσιππος, κ.ά. διακρίνονταν για τις φιλοσοφικές τους επιδόσεις. Κι όλ' αυτά τη στιγμή που οι άλλοι λαοί ως αθλητισμό θεωρούσαν την βία και τη μάχη οπλισμένων ανθρώπων κατά ανυπεράσπιστων ζώων, ζώων εναντίον άλλων ζώων, ενόπλων ανθρώπων εναντίον αόπλων, ή και άγριων σαρκοβόρων θηρίων κατά άοπλων ανθρώπων, σε σκληρές κι αιματηρές μέχρι θανάτου αναμετρήσεις μέσα στις πολυποίκιλες αρένες με τούς θεατές να παρακολουθούν τον "αγώνα" διψασμένοι για αίμα.-Το Κολοσσιαίο της Ρώμης είναι ένα παράδειγμα!
Το αποκορύφωμα τού ελληνικού αθλητικού πνεύματος ασφαλώς υπήρξαν οι μεγάλοι πανελλήνιοι αγώνες με εξέχοντες τούς Ολυμπιακούς [οι οποίοι κατ' επανάληψιν θεσπίζονταν στην απώτατη αρχαιότητα, και για διαφόρους λόγους αδρανούσαν. Η τελευταία τους αναβίωση έγινε το 776 π.Χ.].
Σπουδαίο άθλημα κατά την Αρχαιότητα ήταν και το παγκράτιο, συνδυασμός πάλης και πυγμαχίας, από το οποίον προήλθαν τα συστήματα αυτοάμυνας τής Απω Ανατολής [: καράτε, ζίου ζίτσου, τάε κβον ντό, κουνγκ φου, κλπ].
Η επιστήμη σήμερα έχει στη διάθεσή της στοιχεία ικανά να συντηρήσουν την υποψία ότι το νυν "ποδόσφαιρο" είναι ο αρχαίος "επίκουρος". Συγκεκριμένα, ανακαλυφθείσα στήλη αναπαριστά παίχτες σε - γνώριμες για το σημερινό ποδόσφαιρο - στάσεις με την κατοχή μπάλας. Επί πλέον, σε τάφο τού Ε΄ αιώνα προ Χριστού βρέθηκε στην Θάσο δερμάτινη μπάλα, η οποία εκτίθεται στο μουσείο Σαμοθράκης.
Μαζί με την γέννηση τού αθλητισμού εμφανίζεται και ο κατ' εξοχήν ελληνικός αθλητικός χώρος: το στάδιο, το οποίο έμελλε να σημαδέψει την Ανθρωπότητα στις επόμενες χιλιετίες και μέχρι τις ημέρες μας.
Στα πλαίσια τής γενικότερης [- αν και όχι ακριβώς] αθλητικής δραστηριότητας ας εντάξουμε και τα επιτραπέζια παιγνίδια. Ένα τέτοιο ήταν το "στομάχιον", το οποίο συνίστατο στη συναρμολόγηση ειδικών πλακιδίων τα οποία σχημάτιζαν κάποια εικόνα, σκηνή, μορφή, κλπ? δηλαδή το "puzzle" τών Δυτικοευρωπαίων. Ανάλογο παιγνίδι ήταν το "πέντε", κάτι σαν τη σημερινή "τρίλιζα" ή "τριόδι", αλλά σε πιο σύνθετη μορφή.
Κάτι που αξίζει να σημειώσουμε είναι ότι μερικές φορές οι γυναίκες - ανάλογα με τον τόπο καταγωγής τους, με τα τοπικά ή ατομικά τους ήθη, κλπ- είχαν μια σχετική παρουσία στις αθλητικές δραστηριότητες. Σε μικρότερο εύρος και βαθμό, βεβαίως, απ' ό,τι οι άνδρες, αλλά πάντως παρουσία.
Στην σημερινή εποχή διεξάγονται πολλοί διεθνείς αγώνες, με σπουδαιότερους τούς Ολυμπιακούς οι οποίοι είναι κακέκτυπο τών αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. Οι Έλληνες αθλητές ποτέ δεν αγωνίστηκαν για πράγματα ασυμβίβαστα [: αναβολικά, διαφήμιση προϊόντων τής αθλητικής ή άλλης βιομηχανίας, συνεντεύξεις για λόγους προσωπικής προβολής, ματαιότητα, κλπ] με το πνεύμα τής ευγενούς άμιλλας.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ….΄Η ΚΑΠΩΣ…ΕΤΣΙ!
Η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ιδρύθηκε το 1926, με κοινή απόφαση των τριών μεγάλων Ενώσεων της χώρας ( Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης). Η ίδρυσή της σηματοδότησε την οργάνωση του ελληνικού ποδοσφαίρου σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Από τότε μέχρι σήμερα, η Ε.Π.Ο. εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη αθλητική ομοσπονδία της χώρας, με τον "βασιλιά των σπορ" να καταλαμβάνει, όπως σε όλο τον κόσμο, την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των φιλάθλων.
Απόσπασμα από την ιδρυτική διακήρυξη
1. Η κατά το έτος 1926 ιδρυθείσα, από τις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών, Πειραιώς και Μακεδονίας-Θράκης, Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα έχει έδρα την Αθήνα και την επωνυμία Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.
2. Η Ε.Π.Ο. απέχει από πολιτικά ή θρησκευτικά θέματα και απαγορεύει οποιαδήποτε μορφή πολιτικής, θρησκευτικής, εθνικής ή φυλετικής διάκρισης.
3. Η διάρκεια ισχύος της Ε.Π.Ο. είναι απεριόριστη.
4. Η Ε.Π.Ο. είναι η μόνη και αποκλειστικά αρμόδια ανωτάτη αρχή για την εκπροσώπηση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Είναι μέλος της διεθνούς ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας (FIFA) και της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας (UEFA). Είναι υποχρεωμένη να αποδέχεται τα καταστατικά, τους κανονισμούς, τις οδηγίες και τις αποφάσεις της FIFA και της UEFA και να διασφαλίζει ότι τα ως άνω γίνονται επίσης αποδεκτά από όλο το χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου...
H "ακτινογραφία" του ποδοσφαίρου
• Το ποδόσφαιρο είναι μακράν το πρώτο άθλημα στον κόσμο
• Έχει πλέον των 200 εκατομμυρίων ενεργούς παίκτες ενώ συνολικά πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι ασχολούνται με το άθλημα
• Αποτελεί ένα συναισθηματικά φορτισμένο μέσο, μέσα από το οποίο επιχειρήσεις και οργανισμοί μεταφέρουν και περνούν τις κεντρικές τους αξίες και τα εμπορικά τους μηνύματα.
• Εξασφαλίζει άμεση ανταποδοτικότητα για τους χορηγούς του.
• Ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι το παγκόσμιο κύπελλο στη Γαλλία, το 1998:
2,7 εκατομμύρια θεατές,
30.000 ώρες τηλεοπτικής μετάδοσης
Σημεία Σταθμοί
1926: Η ίδρυση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου είναι γεγονός.
1927: Η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου γίνεται μέλος της FIFA.
1954: Η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου αποτελεί ένα από τα πρώτα μέλη της UEFA.
Ιστορικές Διοργανώσεις
Στιγμιότυπο από τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ανάμεσα στο Αμβούργο και τη Γιουβέντους, το 1983 στο ΟΑΚΑ
Η Ε.Π.Ο. έχει φέρει σε πέρας μεγάλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις με τεράστια επιτυχία. Οι σημαντικότεροι "σταθμοί" σε επίπεδο συλλόγων έιναι:
• 1973: Τελικός Κυπέλλου Κυπελλούχων Μίλαν - Λιντς (1-0)
• 1983: Τελικός Κυπέλλου Πρωταθλητριών Αμβούργο - Γιουβέντους (1-0)
• 1987: Τελικός Κυπέλλου Κυπελλούχων Λοκομοτίβ-Άγιαξ (0-1)
Το ΟΑΚΑ όπως το... μεταμόρφωσαν οι οπαδοί της Μίλαν στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με τη Μπαρτσελόνα το 1994
• 1994: Τελικός του Champions League Μίλαν-Μπαρτσελόνα (4-0)
Και σε επίπεδο Εθνικών ομάδων:• 1995: Τελικοί Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων
Α. Κύριος Αντικειμενικός Στόχος της Ε.Π.Ο.
Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έχει την αποκλειστική ευθύνη, ως θεσμικά υπερκείμενη αρχή, να διαφυλάττει, να προασπίζει και να διευρύνει το κύρος, την συνοχή και τα συμφέροντα του αθλήματος του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προσφέροντας παράλληλα τα "εργαλεία" και τις λύσεις που απαιτούνται, προκειμένου να υπάρξει η άμεση και αναγκαία αναβάθμιση και η οικονομική εξυγίανση του ποδοσφαίρου σε όλες τις παραγωγικές συντεταγμένες του.
Η Εθνική Ελλάδας το Μάιο του 1936, στο Βουκουρέστι. Όρθιοι από αριστερά: ο τότε προπονητής Κίνσλερ και οι Γιάννης Χέλμης, Μηγιάκης, Θ. Συμεωνίδης, Κασιμάτης, Κρητικός, Γάσπαρης, Χούμης, Δεληγιάννης, Χρυσαφόπουλος. Καθιστοί: Σκλαβούνος, Βάζος, Κλεάνθης Βικελίδης, Τριανταφύλλης, Γ. Παπαδόπουλος, Ρίμπας
Β. ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
• Η Διαρκής και σε βάθος αναβάθμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου.
• Η όσο το δυνατόν καλύτερη αγωνιστική παρουσία των εθνικών μας ομάδων στις ευρωπαϊκές και στις παγκόσμιες διοργανώσεις και η επιτυχής πορεία των Ολυμπιακών ομάδων το 2004.
• Η διατήρηση του αθλήματος σαν το πλέον δημοφιλές στην Ελλάδα
• Η διοργάνωση κάθε είδους πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, όλων των μορφών, σε εθνικό επίπεδο και η κατανομή αρμοδιοτήτων διοργάνωσης στις τοπικές Ενώσεις ή της Ε.Π.Α.Ε.
• Οι Εθνικές ομάδες ως αγωνιστικό πρότυπο στην Ελλάδα
• Η κοινωνική προσφορά του ποδοσφαίρου στην νεολαία της χώρας μας.
Γ. ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ Ε.Π.Ο.
• Η περαιτέρω ανάπτυξη και η συνεχής βελτίωση του επιπέδου των υπηρεσιών του ποδοσφαίρου, ως αθλητικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
• Η οικονομική ευρωστία του αθλήματος και η διεύρυνση της εμπορικής και οικονομικής του βάσης.
• Η βελτίωση των ομάδων στον οικονομικό τομέα με παράλληλη αύξηση της οικονομικής και της λογιστικής τους διαφάνειας.
• Ο εκσυγχρονισμός των αθλητικών εγκαταστάσεων και υποδομών του ποδοσφαίρου, με γνώμονα τις άμεσες και μελλοντικές ανάγκες βελτίωσης των αγωνιστικών συνθηκών και των δομών ανάπτυξης του αθλήματος σε κάθε κατηγορία του ερασιτεχνικού και επαγγελματικού επιπέδου.
• Η βελτίωση του επιπέδου διοίκησης και οργάνωσης των φορέων του ποδοσφαίρου και των ομάδων.
Δ. ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ Ε.Π.Ο.
• Η δημιουργία ενός IMAGE Εθνικών ομάδων με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, που θα εξασφαλίζει στο χορηγό και τους υποστηρικτές της την προβολή τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
• Η ανάπτυξη άριστης, άρρηκτης και μακροχρόνιας σχέσης χορηγού- Εθνικών ομάδων
Φορείς Υλοποίησης των Στόχων
Προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι επιμέρους στόχοι που έχουν τεθεί, προαπαιτείται η παράλληλη και συντονισμένη δράση όλων των φορέων που έχουν σχέση με το άθλημα :
Ο πρόεδρος της Ε.Π.Ο. Βασίλης Γκαγκάτσης με τον ομότιτλό του στην UEFA Λέναρντ Γιόχανσον
FIFA-UEFA: Οι υπερκείμενες συνομοσπονδίες επιτηρούν και χαράσσουν τις γενικότερες πολιτικές αναπτύξης και προώθησης του αθλήματος, ενώ παράλληλα διασφαλίζουν και τη θεσμική του αυτοτέλεια, σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο.
Ε.Π.Ο. : Η Εθνική Ομοσπονδία αναλαμβάνει την ουσιαστική και βασική προάσπιση και προώθηση των συμφερόντων του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα αποτελεί τον κύριο φορέα ανάπτυξης του αθλήματος, τόσο στο ερασιτεχνικό όσο και στο επαγγελματικό του επίπεδο.
ΠΟΛΙΤΕΙΑ: Η σπουδαιότητα της κοινωνικής συνοχής που επιτυγχάνεται μέσω του αθλητισμού γενικότερα, η συμβολή του στον πολιτισμό, αλλά και η οικονομική διάσταση του ποδοσφαίρου στην παραγωγική διαδικασία της χώρας, επιβάλλουν την ενεργή συμμετοχή και παράλληλη δράση της Πολιτείας. Στόχος είναι η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης του ποδοσφαίρου, η παροχή συγχρόνων υπηρεσιών άθλησης προς την ποδοσφαιρική κοινότητα και η περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής και της εμπορικής δραστηριότητας του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα.
ΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ…
Τα αθλητικά βραβεία που θέσπισε το Σωματείο των αθλητικογράφων-συντακτών, είναι ένας άλλος κρίκος της… φόλας. ΄Ο άξιος που στέλνει στην τρύπα τη μπαλίτσα, πρέπει να τιμηθεί… για την ευστοχία του! Καθίσταται Θεός και προβάλλεται! ΄Ετσι απλά… διότι έστειλε την μπαλίτσα στην… τρύπα! Και …δοξάζονται! Για δύο τρεις μέρες φυσικά… Μετά τους παίρνει το μπαλάκι της αιωνίου λήθης!
Ο θεσμός των βραβεύσεων αθλητών, αθλητριών, ομάδων και άλλων προσώπων του πανελλήνιου αθλητικού χώρου έκλεισε την πρώτη πεντηκονταετία (1954) της ύπαρξής του. Άξονας φυσικά οι κορυφαίοι - κατά την επιλογή των μελών του ΠΣΑΤ, στην οποία είναι εξ αντικειμένου αδύνατον να μην υπεισέρχεται και το στοιχείο της υποκειμενικότητας. Εδώ και αρκετά χρόνια ο θεσμός έχει προσλάβει μια πανοραμική, θα λέγαμε, όψη καθώς ο έπαινος των αθλητικογράφων της Ελλάδας ανάγεται σε πολλά επίπεδα. Ισως, όχι για μουσειακούς λόγους αλλά πιο πολύ για ιστορική αποτίμηση - άγνωστη σε πολλούς, ακόμη και του συγκεκριμένου δημοσιογραφικού κλάδου -, δικαιολογείται η σημερινή αναφορά της στήλης, εν όψει της μεθαυριανής εκδήλωσης στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για τους κορυφαίους του 2004.
Ο Σύνδεσμος Αθλητικών Συντακτών (στη συνέχεια μετονομάστηκε, ύστερα από ευνόητη πίεση της ΕΣΗΕΑ, σε Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου, με παραμερισμό αναφοράς της επαγγελματικής ιδιότητας των μελών του, και αργότερα απέκτησε, μαζί με την πανελλήνια εμβέλειά του, την οριστική επωνυμία ΠΣΑΤ) το 1954 ψαχνόταν για να βρει τον δρόμο του, λιγότερο από δύο χρόνια μετά την επισημοποίηση του καταστατικού του. H προϊστορία οδηγεί σε άτυπη ύπαρξη από το 1947, πιο πίσω σ' ένα όραμα πρωτοπόρων αξέχαστων συναδέλφων μέσα στο τούνελ της Κατοχής και ακόμη πιο παλιά στην απόπειρα του 1928 δημιουργίας Ενώσεως Αθλητικών Συντακτών με πρόεδρο τον ρέκτη φιλαθλητικό άνδρα - και δημοσιογραφούντα δημιουργό της πρώτης αθλητικής σελίδας σε πολιτική εφημερίδα - Δημητρό Δάλλα, πρόεδρο του Πανιωνίου από τις αρχές του 19ου αιώνα.
H ιδέα των βραβεύσεων ανήκει στον Ηλία Σπορίδη, τότε γενικό γραμματέα του ΣΑΤ, με πρόεδρο τον αείμνηστο δάσκαλο Χρίστο Σβολόπουλο. Αστεγος ο ΣΑΤ με προσωρινή έδρα κάποιο γραφείο στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Ο Ηλίας Σπορίδης, επί πολλά χρόνια άτυπος «υπουργός των Εξωτερικών» του Συνδέσμου, διετέλεσε στη συνέχεια πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αθλητικού Τύπου (UEPS) και αντιπρόεδρος της Διεθνούς (AIPS), ενώ ως συντάκτης των εξωτερικών ειδήσεων είχε γνώση βραβεύσεων από τα σωματεία - πολύ μεγαλύτερης ηλικίας από το ελληνικό - της Γαλλίας και της Ιταλίας. H πρόταση υλοποιήθηκε το 1954 με ανάδειξη πρώτου τη τάξει αθλητή του μαχητικού δρομέα των 400 μ. Βασίλη Σίλλη. H σεμνή τελετή έγινε σε μια μικρή αίθουσα της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, στην τότε έδρα της στον Θεολογίτειο Οίκο Σωματικής Αγωγής (συγκάτοικος ο ΣΕΓΑΣ) στην οδό Καψάλη 4.
Στην πρώτη δεκαετία ο κορυφαίος αθλητής προερχόταν από τον στίβο, με μοναδική εξαίρεση το 1960 με το πλήρωμα του ιστιοπλοϊκού σκάφους «Νηρεύς» (**Κωνσταντίνος, Οδ. Εσκιτζόγλου, Γ. X. Ζαΐμης), που είχε πάρει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς της Ρώμης. Το 1963 έκλεισε ο πρώτος κύκλος. Το 1964 βραβευόταν πια η πρώτη τριάδα (με την πρώτη εμφάνιση της εθνικής ποδοσφαίρου). Βαθμηδόν μπήκαν στον χορό των διακρίσεων και άλλα αθλήματα ανταγωνιστικά, σε διεθνές επίπεδο, του στίβου. Το σύστημα της μεικτής τριάδας συνεχίστηκε εφαρμοζόμενο ως το 1975, οπότε συμπεριελήφθη για πρώτη φορά και αθλήτρια (η πρωτοκολυμβήτρια Ελένη Αυλωνίτου, το 1973).
**Προσέξτε τον κειμενογράφο τι λέει: Κωνσταντίνος! Είναι τόσο ανόητος, ώστε δεν τολμά να αναφέρει ότι ο Κωνσταντίνος ήταν ο Βασιλεύς των Ελλήνων… και τότε που κατήγαγε τη νίκη με τους άλλους δύο ήταν διάδοχος του θρόνο.; Δηλαδή είναι επίμεμπτο, αποδιοπομπαίο, να είναι ένας βασιλιάς Ολυμπιονίκης;Να πως ,κάποιοι άθλητικογράφοι παραπληροφορούν…. Αντιδεοντολογικά.
Το 1974 ο θεσμός ενηλικιώθηκε - είχαν άλλωστε περάσει είκοσι χρόνια - και καθιερώθηκε η τριάδα αθλητή - αθλήτριας - ομάδας. Αν κάποιος ρίξει μια ματιά στον πίνακα των βραβεύσεων σ' αυτόν τον μισό αιώνα φυσικά θα χαρεί μεγάλες μορφές του ελληνικού αθλητισμού. (Δεν έχει σημασία αν πολλές έχουν ξεχαστεί. Δεν έχουν ξεχαστεί από τον αδέκαστο κριτή: την Ιστορία.) Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι επί είκοσι και πλέον χρόνια το μεικτό σύστημα κάλυπτε και την ισχνή παρουσία του ελληνικού αθλητισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, αν και άρχισαν να έρχονται οι καρποί από τους Ολυμπιακούς και τα μεγάλα πρωταθλήματα. Σήμερα οι εκλέκτορες είναι πολλές εκατοντάδες. Στα δύσκολα και «ηρωικά χρόνια», μερικές δεκάδες του ενός χεριού. Και σήμερα - 50 χρόνια μετά - η εκλογή ανάγεται σε ανταγωνισμό ολυμπιονικών: βλέπουμε ότι λειτουργικά η τριάδα είναι αντανάκλαση της ανέλιξης του ελληνικού αθλητισμού (με τα «συν» και «πλην») ιδιαίτερα κατά την τελευταία εικοσαετία. Παράλληλα με τις βραβεύσεις του ΠΣΑΤ και η απονομή μετά από επιλογή των συνδέσμων-μελών της AIPS στους κορυφαίους σε παγκόσμια κλίμακα επάθλων, που έχει το προνόμιο από το 1962 να προσφέρει ο ελληνικός σύνδεσμος.
Αν ξεκινήσουμε από τις αρχές του 1900 και λάβουμε υπόψη τις συνθήκες της ρομαντικής εκείνης εποχής, θα ανακαλύψουμε πολλές όμορφες καταστάσεις για τον αθλητισμό στην Ελλάδα. Φλογεροί άνθρωποι –παράγοντες λέγονται σήμερα - στήνανε αθλητικές ομάδες, επειδή έτσι τους άρεσε και μέσα στις μικρές ή μεγάλες κοινωνίες τους, φτιάχνανε μια ιστορία που είχε απήχηση στον ευρύτερο λαό, που τότε… δεν είχε με τίποτε σοβαρότερο να τον συναρπάσει… Κι έτσι δημιουργήθηκαν οι διάφορες ομάδες κυρίως ποδοσφαίρου. Τότε, σε άγονες και φρικτές χωμάτινες αλάνες, οι αθλητές δίνανε παράσταση… στα τέτοια γήπεδα κι όλη η τοπική κοινωνία προσέτρεχε να απολαύσει το θέαμα.
Τέτοιες ομάδες ήταν ο «γηραιός Ηρακλής», της Θεσσαλονίκης… και ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ του Πειραιώς… την ιστορία του οποίου μπορείτε να διαβάσετε πιο κάτω, -προς γνώση και μόνο- όπως αυτή καταγράφεται από το Αθλητικό αυτό Σωματείο… και με δική του ευθύνη. Δείτε ακόμη και ορισμένα άλλα για άλλες ιστορικές ομάδες της χώρας… Στην δημοσιογραφική πορεία σας θα πρέπει να ανακαλύψετε και πολλά άλλα παρελθόντα τους που θα σας είναι χρήσιμα , στη διαχείριση του έργου σας!
10 Μαρτίου 1925
Ένας Θρύλος γεννιέται
Γεννήθηκε το πρωί της 10.3.1925 στην ταβέρνα του "Μοίρα". Σε αυτή την ιδρυτική πρώτη συνέλευση, ο Νότης Καμπέρος (νονός) σκέφτηκε και έδωσε το όνομα: Ολυμπιακός! Ο Γιάννης Ανδριανόπουλος όρισε τα χρώματα: Κόκκινο-Άσπρο. Ο Μιχάλης Μανούσκος έγινε ο πρώτος Πρόεδρός του. 2 μήνες μετά (20.5.1925) είχε και την επίσημη βούλα του Πρωτοδικείου Πειραιά • Γρήγορα το όνομά του ακούστηκε, διαδόθηκε, συζητήθηκε, έγινε θρύλος σ' ολόκληρη τη χώρα. Το έκανε τίτλο τιμής, το κράτησε σαν προσωνύμιο: ΘΡΥΛΟΣ, που σημαίνει τον Ολυμπιακό και μόνο αυτόν! Από τότε μέχρι σήμερα συμβολίζει, αντιπροσωπεύει και εκφράζει τον απλό λαό, την περηφάνεια, τον αντρισμό, τη ντομπροσύνη, τα σταράτα λόγια, το καθαρό βλέμα, το "ψηλά το κεφάλι", το καθαρό κούτελο, τα παντελόνια που φοράμε, το λιμάνι, τον εργάτη, το μόχθο, την ελπίδα, τη χαρά και τη λύπη, τα όνειρα, την καθημερινότητα, την ίδια τη ζωή της μικρής και μεσαίας τάξης (και όχι μόνο). Με το κόκκινο, το χρώμα του αίματος, της καρδιάς, της αγάπης, του πάθους, της ζωής, του κινδύνου, της ταχύτητας • 81 χρόνια μετά είναι η λατρεία εκατομμυρίων αγνών φιλάθλων σε όλο τον πλανήτη, που όλο και πληθαίνουν. Χιλιοτραγουδήθηκε. Συζητιέται με δέος ή φόβο και από τους εχθρούς του, που τον σέβονται, τον υπολογίζουν και αναγνωρίζουν την ανωτερότητά του (φανερά ή κρυφά, αργά ή γρήγορα)! Μισήθηκε και μισιέται πολύ, όπως όλοι οι πρώτοι και καλύτεροι. Αλλά το μίσος αυτό βγαίνει μέσα από τη ζήλεια και από την αναγνώριση της ανωτερότητάς του. Πολεμήθηκε και πολεμιέται. Γιατί δεν μπορούν να τον αντιμετωπίσουν αλλιώς, παρά μόνο ύπουλα, βρώμικα και με πόλεμο. Γνωστός σαν "Θρύλος" στα πέρατα της γης, τον θυμούνται για πάντα όσοι τον γνωρίσουν. Με ανωτερότητα, κύρος, ήθος, πολιτισμό, κοινωνική ευαισθησία, πρωτοπόρος όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά και στην κοινωνία, με προσφορά αθλητική, πολιτιστική και κοινωνική, πρωτοπορεί και ηγείται παντού, αποτελεί παράδειγμα και πρότυπο για όλους, ακόμη και για τους άμεσους ανταγωνιστές του, που τις περισσότερες φορές τον ακολουθούν ή τον μιμούνται και τον αντιγράφουν κατά πόδας. Για τους περισσότερους από μας είναι πάνω και από τη θρησκεία, γιατί ο Θρύλος ΕΙΝΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ. Είμαστε εκείνος και είναι εμείς, ο ίδιος μας ο εαυτός, η ζωή μας. Κάτω από τη σκέπη του νοιώθουμε όλοι αδέλφια. Είναι η μεγάλη μας οικογένεια. Δίνουμε και τη ζωή μας γι αυτόν. Και τα αδέρφια μας το έκαναν στην κυριολεξία! Πολλά μπορούμε να αποχωριστούμε και να αλλάξουμε, τον Θρύλο μας ποτέ!!! Είμαστε εκεί, πάντα δίπλα του, όπου κι αν είναι, ό,τι κι αν κάνει. Γιατί απλά, κι εκείνος είναι πάντα εκεί για μας. Φωνάζουμε, γελάμε, τρελαινόμαστε με τις χαρές του, σπάνια κλαίμε και με την ήττες του. Δεν κοιμόμαστε όταν δεν πάει καλά, δεν έχουμε κέφι για δουλειά, στα άσχημά του δεν "μιλιόμαστε". Όλοι εμείς είμαστε αυτοί που τον κρατάμε ζωντανό, δυνατό και πρώτο. Είμαστε το αίμα του και η καρδιά του. Έχει για δυναμή του, εμάς, τον πύρινό του κόσμο. Αλλά κι αυτός χτυπάει μέσα στη δική μας καρδιά, γιατί απλά, είμαστε ένα. Είναι ιδέα. Είναι η ζωή. Είναι τρόπος ζωής. Είναι ο Ολυμπιακός μας. Είναι ο Αιώνιος Έφηβος, ο ταπεινός δαφνοστεφανωμένος Ολυμπιονίκης, ο Παντοκράτορας του Ελληνικού Αθλητισμού, ο πρωταγωνιστής σε όλα τα αθλήματα, ο πολυνίκης, ο μόνιμος Πρωταθλητής! ΦΩΤΟ Οι Αφοί Ανδριανόπουλοι
Η Ίδρυση του Ολυμπιακού
Aφοί Ανδριανόπουλοι
Ο Ύμνος του Ολυμπιακού (στίχοι)
(τραγουδάει ο Χρηστάκης Βολιώτης)
Η δημιουργία ενός Θρύλου
Συνοπτική ιστορία του Ολυμπιακού 1925-2003 (κατά έτος)
Θρυλικοί ποδοσφαιριστές
Θρυλικοί προπονητές
Αθλητικές Ομάδες με ιστορία!
Α.Ε.Κ.
http://www.aekfc.gr/
Η Α.Ε.Κ. ("Αθλητική Ένωση Κωνσταντινούπολης" όπως είναι ο πλήρης τίτλος της) ιδρύθηκε το 1924 από Μικρασιάτες πρόσφυγες. Η Ομάδα έχει έδρα τη Ν. Φιλαδέλφεια στην Αθήνα και στη μακρά ιστορία της έχει να επιδείξει μεγάλες επιτυχίες. Το στάδιο "Νίκος Γκούμας" της ΑΕΚ έχει ανακαινιστεί πρόσφατα, ενώ στο επίσημο web site της ομάδας ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει multimedia αρχεία και να ενημερωθεί για την αναλυτικά για την πορεία και τις δραστηριότητες της ομάδας.
Αθλητική Ένωση Λάρισας
http://www.ael.gr/
Η Λάρισα ιδρύθηκε το 1964 και αναμφισβήτητα έφθασε στο απόγειο της μέχρι σήμερα ιστορίας της το 1988 όταν κέρδισε το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα τη Α' Εθνικής. Σήμερα η ομάδα αγωνίζεται στην Γ' Εθνική προσπαθώντας να βελτιώσει τη θέση της. Η ομάδα παρ' όλ' αυτά έχει φανατικούς οπαδούς στην έδρα της Λάρισα. Η δικτυακή παρουσία της ομάδας είναι απλή στο σχεδιασμό της αλλά πλήρης στο περιεχόμενο της πληροφορίας σχετικά με τη δραστηριότητα και την ιστορία της ομάδας.
Απόλλωνας
http://www.apollonistis.com/
Ο ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ είναι κι αυτή μια από τις ομάδες η ιστορία των οποίων ξεκινά από τη Μικρά Ασία το 1891. Η ομάδα αυτό τον καιρό αγωνίζεται στη Β' Εθνική. Το εξαιρετικά πυκνό σε πληροφορία web site της ομάδας το οποίο τιτλοφορείται "Απολλωνιστής", είναι σίγουρο ότι δεν θα αφήσει κενά στην ενημέρωσή σας. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το τμήμα με τα ιστορικά στοιχεία της ομάδας, μέσα από τα οποία σχεδόν μπορεί να παρακολουθήσει κανείς την Ελληνική ποδοσφαιρική ιστορία.
Αρης
http://www.arisfc.gr/
Η ομάδα ιδρύθηκε το 1914 στη Θεσσαλονίκη και από τότε έχει φανατικούς φίλους στη Β. Ελλάδα. Στη δεκαετία του '80 ο ΑΡΗΣ γνώρισε πραγματικά μεγάλες στιγμές λόγω της ομάδας του μπάσκετ του στην οποία συμμετείχαν τα μεγάλα ονόματα Νίκος Γκάλης και Παναγιώτης Γιαννάκης. Το web site της ομάδας είναι εξαιρετικά οργανωμένο και ο επισκέπτης μπορεί να προμηθευτεί από εισιτήρια online μέχρι να παρακολουθήσει σε multimedia αρχεία τις καλύτερες στιγμές της ομάδας.
Ηρακλής
http://www.iraklis-fc.gr/
Ο Ηρακλής είναι η τρίτη μεγάλη ομάδα της Θεσσαλονίκης και η γηραιότερη ομάδα της Ελλάδας. Η ιστορία της ομάδας ξεκινά το 1899 αλλά τα πρώτα ουσιαστικά βήματα έγινα το 1903 και το 1908. Το web site της ομάδας είναι πολύ περιεκτικό σε πληροφορία και ο επισκέπτης μπορεί να δει αναλυτικά τη μακρά πορεία της ομάδας αλλά και να πληροφορηθεί για την τρέχουσα περίοδο και τις σημερινές της δραστηριότητες.
Α. Ο. Καβάλα
http://www.aokavalas.gr/
Η ομάδα έχει ιδρυθεί το 1965 και έχει μια αξιόλογη ιστορική παρουσία στην Α' Εθνική. Όμως η Καβάλα, αγωνίζεται πλέον στην Γ' Εθνική κάνοντας προσπάθειες ανόδου κατηγορίας. Το web site της ομάδας κατά το μεγαλύτερο μέρος του περιλαμβάνει περιεχόμενο το οποίο ανήκει στην περίοδο 1996-1997 όταν η ομάδα βρίσκονταν στην Α' Εθνική αλλά μπορεί ακόμη κανείς να πληροφορηθεί στοιχεία για την ιστορία του περιφερειακού αυτού συλλόγου και να μάθει από τα κυλιόμενα banners της πρώτης σελίδα την πορεία της στην κατηγορία που αγωνίζεται τώρα.
Εθνικός Αστέρας
http://www.paeasteras.gr/
Το έτος ίδρυσης της ομάδας είναι το 1927 και το όνομά της προήλθε λόγω του ότι είναι το αποτέλεσμα συνένωσης των ομάδων του "ΕΘΝΙΚΟΥ Καισαριανής" και του "ΑΣΤΕΡΑ". Από το 1998 η ομάδα αγωνίζεται στην α' Εθνική ποδοσφαιρική κατηγορία. Στο εξαιρετικά λειτουργικό web site της ομάδας, οι πληροφορίες για την ομάδα βρίσκονται δομημένες με σαφήνεια, ώστε ο επισκέπτης να ενημερώνεται εύκολα και γρήγορα για τα νέα της ομάδας.
Ολυμπιακός
http://www.olympiakos.gr/
Ο Ολυμπιακός ιδρύθηκε το 1926 και δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η ομάδα που έχει έδρα της το λιμάνι του Πειραιά έχει τους περισσότερους οπαδούς σε όλη την Ελλάδα. Αψογα οργανωμένη η δικτυακή παρουσία της ομάδας, προσφέρει στους επισκέπτες αναλυτικές πληροφορίες και τελευταία νέα για όλες τις ομάδες του Ολυμπιακού αλλά και για όλους τους αθλητές του. Μπορεί να γίνει και online αγορά εισιτηρίων για τους αγώνες της ομάδας, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το μικρό αφιέρωμα με τίτλο "Σαν σήμερα" που υπενθυμίζει στον επισκέπτη τι συνέβη στην ιστορία της ομάδας κατά την ίδια ημερομηνία στο παρελθόν.
Ο.Φ.Η.
http://www.ofi.gr/
Η ομάδα με έδρα το Ηράκλειο της Κρήτης ιδρύθηκε το 1956 και από τότε βρίσκεται μόνιμα μεταξύ των πρωταγωνιστών στα Ελληνικά πρωταθλήματα. Πολλοί μεγάλοι παίκτες με διεθνή καριέρα (όπως για παράδειγμα ο Χρήστος Μαχλάς) ξεκίνησαν από την ομάδα του ΟΦΗ. Ο δικτυακός τόπος της ομάδας, απλός, λιτός αλλά περιεκτικός στην απαραίτητη πληροφορία που χρειάζεται ο επισκέπτης.
Ακράτητος
http://www.akratitos.gr/
Ο Ακράτητος ιδρύθηκε το 1963 και έχει έδρα την περιοχή των Ανω Λιοσίων. Η ομάδα έχει σύντομη αλλά αξιόλογη παρουσία στην Α' Εθνική. Το web site της ομάδας είναι εξαιρετικά προσεγμένο και οι φίλαθλοι μπορούν να ενημερωθούν από το που θα βρουν εισιτήρια για τους αγώνες μέχρι τα στατιστικά της ομάδας τους αλλά και να παρακολουθήσουν σε multimedia files τις καλύτερες στιγμές των αγώνων.
Π.Α.Ο.Κ.
http://www.paok-hellas.gr/
Ένα από τα παλιότερα αθλητικά σωματεία της Ελλάδας ο Π.Α.Ο.Κ., ιδρύθηκε το 1926 από Έλληνες Κωνσταντινουπολίτες πρόσφυγες οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Ομάδα με φανατικούς φίλους ο ΠΑΟΚ, διαθέτει έναν άψογο και λειτουργικά οργανωμένο επίσημο δικτυακό τόπο, στον οποίο μπορείτε να βρείτε οποιαδήποτε πληροφορία θέλετε για τις δραστηριότητες του, σε όλα τα αθλήματα στα οποία διαθέτει ομάδα.
Παναθηναϊκός
http://www.pao.gr/
Ο Παναθηναϊκός ιδρύθηκε το 1908 και από τότε μέχρι σήμερα έχει να επιδείξει μια λαμπρή ιστορία. Με πολύ καλές παρουσίες στα διεθνή πρωταθλήματα αλλά και μόνιμη σχεδόν παρουσία στις πρώτες θέσεις των Ελληνικών πρωταθλημάτων, ο Παναθηναϊκός είναι σύγχρονα οργανωμένη ομάδα. Ο δικτυακός τόπος της ομάδας είναι εξαιρετικά προσεγμένος, σχεδιασμένος με τη χρήση νέας τεχνολογίας στο web design και προσφέρει μια σειρά από υπηρεσίες στους επισκέπτες του, οι οποίοι μπορούν να γίνουν από μέλη του club του Παναθηναϊκού μέχρι να αγοράσουν online εισιτήρια.
Π. Α. Σ. Γιάννενα
http://www.pasgiannina.gr/
Η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική ομάδα της Ηπείρου προήλθε το 1966 από τη συνένωση δύο προϋπαρχόντων αθλητικών σωματείων του ΑΒΕΡΩΦ και του ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ. Αυτή την εποχή η ομάδα αγωνίζεται στη Β' Εθνική κατηγορία κάνοντας προσπάθεια να βελτιώσει την αγωνιστική της κατηγορία. Στο πολύ προσεγμένο web site της ομάδας μπορεί κανείς να πληροφορηθεί στιγμές από την ιστορία της ομάδας και να ενημερωθεί για την τρέχουσα αγωνιστική της δραστηριότητα.
Πανιώνιος
http://www.panionios.gr/
Η ιστορία της ομάδας αρχίζει το 1890 στην Ιωνία της Μικράς Ασίας και μετά την καταστροφή της Σμύρνης συνεχίζεται το 1937 στη Νέα Σμύρνη της Αθήνας. Ο Πανιώνιος είναι από τις ομάδες με σταθερή και συνεχή παρουσία στη πρώτη εθνική κατηγορία του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος ενώ την ίδια σταθερή πορεία έχει να επιδείξει και η ομάδα του μπάσκετ. Το web site προσφέρει στους επισκέπτες όλες τις βασικές πληροφορίες για την ομάδα, την ιστορία και τις δραστηριότητές της.
Περιστέρι
http://www.peristeri.com/
Η ομάδα μπάσκετ του Περιστερίου διαθέτει μια πολύ ενημερωμένη και λειτουργική σελίδα στο Internet. Οι φίλοι του Περιστερίου - μιας ομάδας με σταθερή παρουσία στο πρωτάθλημα Α' Εθνικής Μπάσκετ αλλά και στα διεθνή πρωταθλήματα - μπορούν να πληροφορηθούν λεπτομερώς τα νέα από τους τελευταίους αγώνες της ομάδας τους αλλά και να ενημερωθούν για το αγωνιστικό πρόγραμμα της ομάδας.
Σκόντα Ξάνθη
http://www.skodaxanthifc.gr/
Το 1967 αρχίζει η ιστορία της ΣΚΟΝΤΑ ΞΑΝΘΗ από την πόλη Ξάνθη της Θράκης την οποία και έχει έδρα η ομάδα. Το web site της ομάδας είναι εντυπωσιακό στο σχεδιασμό του και περιέχει online δημοψηφίσματα των οπαδών για ανάδειξη των καλυτέρων παικτών, chat room, forum συζητήσεων και όλες τις πιθανές πληροφορίες που θα χρειαστεί ο επισκέπτης για την ομάδα.
ΣΤΙΒΟΣ ΓΕΝΙΚΑ
Η ΠΑΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Σε κάποια παλαιότερα χρόνια, η «διασκέδαση» των Ελλήνων ήταν η πάλη! Μέγα άθλημα που εξέθρεψε πολλούς αστέρες. Η πάλη είναι αρχαιοελληνικό είδος… το οποίον εν τούτοις κατά την Τουρκοκρατία καλλιεργήθηκε με τους λεγόμενους «πεχλιβάνηδες». Είδε μέρες λαμπρής δόξας… που φθάνουν έως τις μέρες μας: Καρπόζηλος, Τζίμ Λόντος, Τζίμης ο τίγρης, ακόμη και ο πρόσφατα θανών Αποστόλης Σουγκλάκος, υπήρξαν φίρμες του αθλήματος και πολλοί άλλοι που θα ανακαλύψετε… χωρίς δυσκολία με δική σας προσπάθεια!
Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ!!
Από το 393 μ.Χ. που ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Θεοδόσιος απαγόρευσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι έλληνες ουδέποτε σταμάτησαν να ασχολούνται με την πάλη. Με την επίσημη ανακήρυξη της ελληνικής ανεξαρτησίας το 1832 και παρά το γεγονός ότι ανά την Ευρώπη κυριαρχούσε το γερμανικό και σουηδικό σύστημα γυμναστικής, η αρχαιοελληνική πάλη βρίσκει τη θέση της στη νεοελληνική κοινωνία. Για πρώτη φορά το ελληνικό κράτος αποφάσισε με το βασιλικό διάταγμα της 25/1/1837 την οργάνωση δημόσιων αγώνων, οι νικητές των οποίων θα βραβεύονταν. Το διάταγμα προέβλεπε αγώνες πάλης, ιπποδρομίας, δίσκου, δρόμου, αλμάτων, ακοντισμού, εθνικών χορών και άλλων γυμνασμάτων. Το ίδιο έτος, ο γειτονικός στην Αρχαία Ολυμπία δήμος Λετρίνης αποφάσισε αρχής γενομένης από το 1838 την ανασύσταση και τέλεση ανά τετραετία Ολυμπιακών Αγώνων στην πόλη του Πύργου. Γραπτά στοιχεία που να αναφέρουν αν έγιναν οι συγκεκριμένοι αγώνες και αν σε αυτούς συμπεριλήφθηκε το άθλημα της πάλης δεν διασώθηκαν.
Η πάλη επανέρχεται επίσημα στο προσκήνιο το 1859 στη διάρκεια της πρώτης Ζάππειας Ολυμπιάδας που έλαβε χώρα στην Πλατεία Λουδοβίκου, η οποία είχε για επίκεντρο τη σημερινή πλατεία Κοτζιά. Όπως αναφέρει ο κ. Ελευθέριος Σκιαδάς στο βιβλίο του "100 χρόνια νεότερη ελληνική ολυμπιακή ιστορία" οι αγώνες διεξήχθησαν την Κυριακή 15/11/1859 και η πάλη ήταν μεταξύ των αθλημάτων στα οποία διαγωνίσθηκαν οι νέοι της εποχής. Η ορθία πάλη συμπεριλήφθη στο πρόγραμμα των αγώνων της δεύτερης Ζάππειας Ολυμπιάδας το 1870. Επισήμως, ως πρώτος παλαιστής στη νεότερη αθλητική ιστορία της Ελλάδας αναφέρεται ο Μιχάλης Τζαβάρας, ο οποίος αναδείχθηκε νικητής άνευ αντιπάλου στην τρίτη Ζάππεια Ολυμπιάδα, η οποία διεξήχθη στις 18/6/1876 στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Ο Τζαβάρας συμμετείχε επίσης στο αγώνισμα της δισκοβολίας όπου κατέκτησε την δεύτερη θέση.
Το 1895 γίνεται γνωστό το όνομα των αδελφών Γεωργίου και Κωνσταντίνου Τσίτα, οι οποίοι αγωνίσθηκαν στις 15 Αυγούστου στα "Τήνια" τα οποία διεξήχθησαν στο νησί της Μεγαλόχαρης, με τον Κωνσταντίνο να καταλαμβάνει την πρώτη θέση και τον Γιώργο τη δεύτερη.
Ο ΤΣΙΤΑΣ ΕΓΡΑΨΕ ΙΣΤΟΡΙΑ
Λίγους μήνες αργότερα, στις 9 και 10 Μαρτίου 1896 διεξήχθησαν οι πανελλήνιοι αγώνες, οι οποίοι ήταν παράλληλα και προκριματικοί για τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα ακολουθούσαν. Στην πάλη την πρώτη θέση κατέλαβε ο Στέφανος Χριστόπουλος της Γυμναστικής Εταιρείας Πατρών και τη δεύτερη ο πολυτάλαντος αθλητής του Πανελληνίου Γιώργος Τσίτας, ο οποίος την ίδια περίοδο ήταν δεύτερος στη δισκοβολία πίσω από τον Σωτήρη Βερσή.
Η επίσημη ιστορία της ελληνικής και παγκόσμιας πάλης αρχίζει από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896. Την Πέμπτη 29 Μαρτίου διεξήχθησαν οι προκριματικοί της πάλης και την επομένη ο τελικός. Στην πρώτη Ολυμπιάδα συμμετοχή είχαν δηλώσει πέντε παλαιστές. Ο Ούγγρος Ταποβίτσα, ο Αγγλος Ελιοτ, ο Γερμανός Σούμαν και οι Ελληνες Στέφανος Χριστόπουλος και Γεώργιος Τσίτας. Χρυσός Ολυμπιονίκης αναδείχθηκε ο Σούμαν ο οποίος στον τελικό νίκησε τον ονομαζόμενο και Ηρακλή του Πανελληνίου Γεώργιο Τσίτα, ο οποίος κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο και πρώτο ολυμπιακό για την ελληνική πάλη. Ο Χριστόπουλος κατέλαβε την τρίτη θέση, αλλά το 1896 μετάλλιο απονέμονταν μόνο στους δύο πρώτους νικητές.
Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΟΦΠΠΑΒ
Η πάλη στην Ελλάδα αρχίζει να οργανώνεται ως άθλημα το 1897, όταν και ιδρύθηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Αθλητικών και Γυμναστικών Σωματείων (ΣΕΑΓΣ μετέπειτα ΣΕΓΑΣ). Την ίδια εποχή η πάλη αρχίζει να καλλιεργείται από πολλά σωματεία. Στην Αθήνα από τον Πανελλήνιο και τον Εθνικό Αθηνών, στον Πειραιά από τον Πειραϊκό Σύνδεσμο, στην Πάτρα από τον Παναχαϊκό Γυμναστικό Σύλλογο και την Γυμναστική Εταιρεία, στην Κέρκυρα από τον Φιλαθλητικό Σύλλογο, στο Μαρούσι από τον Γυμναστικό Σύλλογο Αμαρουσίου, στην Κύπρο από τα Ολύμπια και τα Παγκύπρια, στην Κωνσταντινούπολη από τον Ροβέρτειο Σύλλογο και τον Α.Ο. Ηρακλής, στη Σμύρνη από τον Απόλλωνα και τον Πανιώνιο, στην Αλεξάνδρεια από τον Ομιλο Φίλων Αλεξανδρείας, στο Κάιρο από τον Α.Σ. Ιφιτος. Ιδιαίτερα σημαντική στην ανάπτυξη της πάλης ήταν η συμβολή του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, ο οποίος ίδρυσε ένα σύγχρονο για την εποχή τμήμα πάλης, κυρίως χάρις στον Δημήτρη Κουντούρη ο οποίος ήταν ο πρώτος προπονητής της σύγχρονης ελληνικής πάλης. Από τα χέρια του βγήκαν οι αδελφοί Κουκόπουλοι, ο Ζερβίνης, ο Συντροφιός, ο Ζαρακοβίτης.
Οι πρώτοι πανελλήνιοι αγώνες πάλης διεξήχθησαν το 1906 σε τρεις κατηγορίες. Των Ελαφρών Βαρών με νικητές τους Δ. Κολυβά και Δ. Σκουτέρη, των Μέσων Βαρών με πρώτο τον Θ. Παλαιολόγο και δεύτερο τον Δ. Τσίτα και των Βαρέων Βαρών με νικητές τον Σ. Χριστόπουλο και τον Δ. Τόφαλο.
Το 1922 και τους μετέπειτα χρόνους με την άφιξη των προσφύγων, μεταφέρεται από την Τουρκία το έθιμο των λαδωμένων πεχλιβάνιδων. Στην Αρέθουσα, τη Χαλάστρα, τα χωριά του Κιλκίς και των Σερρών, οι νέοι πάλευαν στα πανηγύρια και τις γιορτές με έπαθλο ένα μοσχάρι ή ένα αρνί.
Εχοντας κατακτήσει μία τέταρτη και δύο πέμπτες θέσεις το 1932 στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λος Αντζελες, με τον Γεώργιο Ζερβίνη στα 56κ. της ελληνορωμαϊκής (5ος) και τα 56κ. της ελευθέρας (4ος) και τον Ιωάννη Φαρμακίδη στα 61κ. της ελευθέρας (5ος), η ελληνική πάλη έκρινε ότι είχε φτάσει η ώρα να αποκτήσει τη δική της ανεξάρτητη υπόσταση και να αυτονομηθεί από τον ΣΕΓΑΣ. Στις 2 Αυγούστου 1935, εκπρόσωποι της πάλης, της πυγμαχίας και της άρσης βαρών, ίδρυσαν την Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Πάλης, Πυγμαχίας, Αρσης Βαρών (ΕΟΦΠΠΑΒ). Στο πρακτικό ίδρυσης της ΕΟΦΠΠΑΒ αναφέρονταν: "Εν Αθήναις σήμερον την 2αν Αυγούστου 1935, ημέραν Παρασκευήν και ώραν 8 μ.μ. οι κάτωθι υπογεγραμμένοι αντιπρόσωποι των ιδρυτικών σωματείων της (Ε.Ο.Φ.Π.Π.Α.) Ελληνικής Ομοσπονδίας Φιλάθλων Πάλης, Πυγμαχίας, και Αρσης Βαρών, συνελθόντες εις τα γραφεία της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων (Καψάλη 4) και ιδόντες το άρθρον 38ον του εγκριθέντος υπό του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου των Ελληνικών Γυμναστικών και Αθλητικών Σωματείων καταστατικού της Ελληνικής Ομοσπονδίας Φιλάθλων Πάλης, Πυγμαχίας και Αρσης Βαρών, προέβημεν εις την εκλογήν της εννεαμελούς Επιτροπής, ήτις θα διευθύνει την Ομοσπονδίαν μέχρι του Ιανουαρίου 1936, ως κάτωθι:
1. Κ. Ρουμπέσης
2. Μ. Καροτσιέρης
3. Θ. Ματσούκης
4. Κ. Μπάρδης
5. Τ. Βελλόπουλος
6. Γ. Γερακάκης
7. Γ. Μαϊχός
8. Δ. Βεκούσης
9. Π. Πέππας
Στις 9 Αυγούστου συνήλθε σε σώμα η εννεαμελής επιτροπή και εξέλεξε Πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Ρουμπέση, Αντιπρόεδρο τον Γεώργιο Μαϊχό, Γενικό Γραμματέα τον Παύλο Πέππα και ταμία τον Γεώργιο Γερακάκη.
Το 1935 η ΕΟΦΠΠΑΒ γίνεται μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικής Πάλης (FILA) η οποία ιδρύθηκε το 1912. Το 1951 η Πυγμαχία ίδρυσε τη δική της ανεξάρτητη ομοσπονδία και αποχώρησε από την ΕΟΦΠΠΑΒ, ενώ το δρόμο της... ανεξαρτησίας ακολούθησε το 1972 και η Αρση Βαρών.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΤΜΕΖΑ ΕΩΣ ΤΟΝ ΚΙΟΥΡΕΓΚΙΑΝ
Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο η ελληνική πάλη αναπτύσσεται σημαντικά και επί σειρά ετών είναι το άθλημα με τις μεγαλύτερες και περισσότερες διακρίσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αρχής γενομένης από το 1948 όπου οι Γεώργιος Πετμεζάς και Νικόλαος Μπίρης του Εθνικού Αθηνών κατέλαβαν την 6η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, έως τον Αρτιόμ Κιουρεγκιάν ο οποίος στο κλειστό ολυμπιακό γυμναστήριο των Άνω Λιοσίων τον Αύγουστο του 2004 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας χάρισε άλλο ένα χάλκινο μετάλλιο στο άθλημα στη κατηγορία των 55 κιλών της ελληνορωμαϊκής, ανεβάζοντας τον αριθμό των μεταλλίων που η ελληνική πάλη προσέφερε στον ελληνικό αθλητισμό σε: ένα χρυσό (Στέλιος Μηγιάκης 1980), δύο ασημένια (Πέτρος Γαλακτόπουλος 1972 - Δημήτρης Θανόπουλος 1984) και έξη χάλκινα ολυμπιακά μετάλλια (Πέτρος Γαλακτόπουλος 1968 - Γιώργος Χατζηιωαννίδης 1980 - Μπάμπης Χολίδης 1984 και 1988 - Αμιράν Καρντάνοφ 2000 – Αρτιόμ Κιουρεγκιάν 2004). Μετάλλια σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα εκτός των προαναφερομένων κατέκτησαν επίσης οι Γιώργος Αθανασιάδης, Ηρακλής Δεσκουλίδης, Γιώργος Ποζίδης, Ισαάκ θεοδωρίδης, Γιάννης Αγκατζανιάν, Αριστείδης Ρουμπινιάν, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Αναστάσιος Σοφιανίδης, Δημήτρης Αβράμης, Κώστας Θάνος, Αφταντίλ Ξανθόπουλος, Ξενοφώντας Κουτσιούμπας, Γιώργος Κουτσιούμπας και Γιάννης Αθανασιάδης.
Από το 1993 η ελληνική πάλη συμμετέχει στα ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα γυναικών, κατακτώντας διακρίσεις και μετάλλια με την Ε. Γρηγορίου, τη Λ. Νικολάου, τη Ντίνα Τσιμπανάκου, τη Σοφία Πουμπουρίδου, τη Φανή Ψαθά, τη Μυρσίνη Κολώνη και με κορυφαία στιγμή τη 4η θέση της Σταυρούλας Ζυγούρη στα 63 κιλά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 που αποτελεί και σταθμό στη γυναικεία πάλη αφού ήταν η πρώτη συμμετοχή των γυναικών του αθλήματος σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η ΕΟΦΠ ΣΤΗ FILA
Στο ίδιο διάστημα στελέχη της ΕΟΦΠ κατέλαβαν διακεκριμένες θέσεις στο Δ.Σ. της FILA. Ο αείμνηστος Βύρωνας Καραγιάννης διετέλεσε αντιπρόεδρος της διεθνούς ομοσπονδίας, θέση την οποία κατέχει σήμερα ο πρώην πρόεδρος της ΕΟΦΠ κ. Θεόδωρος Χαμάκος. Μέλος του ΔΣ της FILA υπήρξε ο Βασίλειος Φικιώρης, ενώ τις επιτροπές της διεθνούς ομοσπονδίας στελέχωσαν κατά περιόδους οι Αναστάσιος Κυριακόπουλος, Νίκος Μουρκάκος, Γιώργος Μπίρης, Κώστας Καραγιαννόπουλος, Δημήτρης Παγώνης, Αργύρης Παναγιωτόπουλος, Πέτρος Γαλακτόπουλος, Δημήτρης Ασπρογέρακας, Κωνσταντίνος Χαϊμαλάς, Διονύσης Γιακουμέλος, και Γιώργος Ποζίδης. Παράλληλα η ΕΟΦΠ ανέδειξε κορυφαίους διαιτητές όπως οι Καραγιάννης, Δρόσος, Σφέτσας, Κωνσταντούλας, Πρεβολαράκης, Γεωργόπουλος, Χριστόφορος, Μητροβασίλης, Παγώνης, Κανελάκης, Γιώργος Χαμάκος, Γιαννουλίδης, οι οποίοι εκπροσώπησαν την ελληνική πάλη σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις της FILA. Η ΕΟΦΠ διοργανώνει ετησίως τρεις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις.
Το τουρνουά ανδρών "Ακρόπολις" στην Αθήνα, τα "Αχίλια" στην Λάρισα και τα "Αλεξάνδρεια" στη Θεσσαλονίκη. Το 1984 και το 1994 διοργάνωσε στην Αθήνα το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ελληνορωμαϊκής πάλης ανδρών, το 1999 στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το παγκόσμιο πρωτάθλημα ελληνορωμαϊκής πάλης ανδρών και το 2001 στο στάδιο "Δημήτριος Τόφαλος" το παγκόσμιο πρωτάθλημα ελληνορωμαϊκής πάλης ανδρών και το 2002 το παγκόσμιο πρωτάθλημα πάλης γυναικών στη Χαλκίδα.
Από το 1936 η ΕΟΦΠ διοργανώνει το πανελλήνιο πρωτάθλημα Ελληνορωμαϊκής πάλης, με τον Εθνικό Αθηνών να κατακτάει 34 φορές τον τίτλο του πρωταθλητή και τον Πανελλήνιο να ακολουθεί με 10. Το πρωτάθλημα της ελευθέρας πάλης ξεκινάει το 1957 με πρωταγωνιστές αρχικά τον Εθνικό Αθηνών και τη ΧΑΝΘ και στη συνέχεια τον Ατλάντα Καλλιθέας, ο οποίος από το 1974 έως το 1999 κατέκτησε 25 συνεχόμενες φορές τον τίτλο του πρωταθλητή.
Από το 1935 που το άθλημα της πάλης αποσπάσθηκε από τον ΣΕΓΑΣ, πρόεδροι της ΕΟΦΠ διετέλεσαν οι:
1935-1942 Ρουμπέσης Κωνσταντίνος
1946-1948 Γερακάκης Γεώργιος
1949 Ρουμπέσης Κωνσταντίνος
1950-1952 Γερακάκης Γεώργιος
1952-1956 Πετρόπουλος Χαρίλαος
1957-1964 Μπαλτατζής Μαυροκορδάτος
1964-1966 Γερασιμίδης Ορέστης
1973 Καριωτάκης Ιάκωβος
1974 Γεωργούλης Αντώνιος
1975-1985 Καραγιάννης Βύρων
1985- Μάιος 2003 Χαμάκος Θεόδωρος
Μάιος 2003 – Οκτώβριος 2004 Ποζίδης Γεώργιος
Οκτώβριος 2004 - σήμερα Συνοδινός Θεόδωρος
ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΩΝ
Γ.Τσίτας
Σ.Χριστόπουλος
Π.Γαλακτόπουλος
Σ.Μηγιάκης
Γ.Χατζηιωαννίδης
Δ.Θανόπουλος
Χ.Χολίδης
Α.Καρντάνοφ
Α.Κιουρεγκιάν
Εχουν ψυχή και οι‘πεχλιβάνηδες’...
ένα χλωμό σχόλιο από ένα αθλητικογράφο, που καταγράφει την αθέατη πλευρά του αθλητικογράφου, που καλόν είναι να γνωρίζετε.
Του Γιώργου Αρκουλή
Με την ευκαιρία των πρόσφατων εκλογών για νέα διοίκηση (και επιτροπές) στα όργανα της ΕΣΗΕΑ, επιτρέψατέ μου σήμερα να...παρεκλίνω από την συνήθη διαδρομή της στήλης, καταθέτοντας μερικές αλήθειες για τον κλάδο μας. Από παράδοση, εμείς του αθλητικού ρεπορτάζ θεωρούμασταν από τους διευθυντές των Μέσων ολίγον ‘πεχλιβάνηδες’, χωρίς να έχει διευκρινιστεί διεξοδικά η αιτία. Θυμάμαι αρχές της δεκαετίας του’ 70 στο λεγόμενο ‘Συγκρότημα Λαμπράκη’, οι αθλητικοί εργάζονταν τριπλά σε σχέση με τους λοιπούς συναδέλφους (αφού ήταν αναγκασμένοι να γράφουν για τα σπορ σε ‘ΝΕΑ’, ‘ΒΗΜΑ’, ΟΜΑΔΑ και (συχνά) Ταχυδρόμο, παίρνοντας μόνο ένα μισθό...), εντούτοις ο Κώστας Νίτσος (και αργότερα ο Γιώργος Μανιατάκος, ο Γιάννης Καψής, ο Λέων Καραπαναγιώτης) σχεδόν θύμωνε όταν μας συναντούσε στους διαδρόμους της Χρήστου Λαδά 3, χωρίς βεβαίως να του έχουμε κάνει το παραμικρό. Οι αθλητικοί συντάκτες, αν και έδωσαν στον χώρο διευθυντές εφημερίδων, προέδρους ΕΣΗΕΑ ακόμη και σύμβουλο Τύπου στην προεδρία της Δημοκρατίας, εντούτοις εξακολουθούν να βιώνουν από το σινάφι μας μια περίεργη περιφρόνηση. Ισως αυτό οφείλεται στις υπερβολές (συχνά απίστευτες) των αθλητικών εντύπων, ίσως και όχι. Η ουσία είναι ότι οι αθλητικοί, συνήθως γράφουν ‘λιγότερα ψέματα’ από τους πολιτικούς συντάκτες, αν θέλετε, ή εκείνους του εμπορίου και της οικονομίας . Προφανώς, επειδή δεν μπορείς να κρύψεις καταφανές πέναλτι, ή να αλλοιώσεις τη δήλωση του θυμωμένου προπονητή ή παράγοντα...
Με βάση τα στοιχεία της ΕΣΗΕΑ, ανέκαθεν το σινάφι των αθλητικών συντακτών (παλαιότερα μας ανέφεραν με περιφρόνηση ‘αθλητικογράφους’ !) αποτελούσε το πιο ζωντανό κύτταρο του σώματος. Και σε απόλυτους αριθμούς, κατέχουμε σχεδόν τα 2)5 του εκλογικού σώματος. Εντούτοις, αν είδατε στις λίστες επιτυχόντων για την ανάδειξη του νέου διοικητικού σχήματος της ΕΣΗΕΑ ένα έστω αθλητικό συντάκτη, να το πείτε και σε μας να το μάθουμε...Αδικο εντελώς ήταν για τους αθλητικούς συναδέλφους (οι οποίοι...εκτέθηκαν στις εκλογές) το σε βάρος τους αποτέλεσμα. Γιατί, λέμε τώρα, ο διανοούμενος Παντελής Μπουκάλας να θεωρείται (από τους εκλογείς) χρησιμότερος ως συνδικαλιστής από κάποιον εκ των αθλητικών οι οποίοι είχαν πλαισιώσει τα ψηφοδέλτια των έξι παρατάξεων ; Από μια άποψη την οποία αν θέλετε συζητάμε, οι αθλητικοί βιώνουν έναν απαράδεκτο ‘ρατσισμό’ και το χειρότερο ; Ο ιστορικός ΠΣΑΤ, δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα ώστε να αναστρέψει το κατεστημένο και να υπερασπιστεί τα φιλόδοξα μέλη του.
Οπως έχετε πληροφορηθεί από την αρχή της εβδομάδας, γύρω από το οβάλ τραπέζι των συνεδριάσεων του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, γίνονται συναρπαστικές μάχες για το πως θα συγκροτηθεί σε σώμα η νέα διοίκηση. Οι διαφωνίες (που είχαν προκύψει και μετά τις εκλογές για τη διοίκηση της ΠΟΕΣΥ, πριν λίγους μήνες) θεωρούνται φυσιολογικές, ένεκα της...διάσπασης των υποψηφίων σε επτά (!) συνδυασμούς. Μόνο οι υποψήφιοι της θεωρούμενης Δεξιάς, κατέβασαν τρία ψηφοδέλτια, με αποτέλεσμα να χαθεί η πλειοψηφία και ταυτόχρονα η πρώτη θέση (που θα έδινε την κορυφαία θέση στο προεδρείο).
Αραγε, θα είχαν προκύψει τα προβλήματα των τελευταίων ετών στην ΕΣΗΕΑ, αν το σώμα είχε αποφασίσει να στείλει στην διοίκηση τον Φυντανίδη, τον Αγγελόπουλο και τον Καραπαναγιώτη ; Δηλαδή τρεις από τους σημαντικότερους σύγχρονους διευθυντές εφημερίδων, οι οποίοι, βέβαια, με το κύρος τους, θα μπορούσαν να μιλήσουν ισότιμα με τους εκδότες...Αλλά, φαίνεται πως οι περίοδοι της ψυχραιμίας και –αν θέλετε- των αξιών, έχει περάσει για τα καλά στο ντουλάπι της δημοσιογραφικής Ιστορίας. Αυτή τη φορά, η αφισορύπανση σε εκλογές των δημοσιογραφικών οργάνων και το πλήθος των υποψηφίων ‘στην πόρτα’, θύμισαν ‘πανηγύρεις’ μη πνευματικών σωματείων (για να χρησιμοποιηθεί μη παρεξηγήσιμος χαρακτηρισμός.
ΞΗΛΟΚΟΠΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΓΡΑΦΟΙ
ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΑΧΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΜΕ ΣΙΔΗΡΟΓΡΟΘΙΕΣ ΣΤΟΝ ΦΙΛΙΠΠΟ ΣΥΡΙΓΟ!!!
ΟΙ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ ΠΕΡΑΣΑΝ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ!
ΓΡΑΦΑΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙ ΡΙ ΣΕ ΤΟΥΤΟ ΤΟ SITE ΓΙΑ ΤΗ ΘΑΡΑΛΛΕΑ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΓΟΥ ΑΛΛΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ (ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΕΣ) ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΝΤΑΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΤΡΙΑΝΤΗ....
...Το 'χε παρακάνει κι αυτός ο Συρίγος: Να το γήπεδο Καραϊσκάκη, να οι ντόπες, να η «Οκταγκον», να το ένα, να το άλλο. Πού πας κύριε; Δεν έχεις ακούσει ότι κυκλοφορούν γκάνγκστερ με «γλαφυρές γραβάτες» και μαφίες με παπιγιόν; Και προπάντων δεν ήξερες αυτό που λέει η παινεμένη «κοινή γνώμη», ότι οι δημοσιογράφοι «κάνουν τουμπεκί», επειδή είναι είτε υπάλληλοι είτε φοβισμένοι είτε αδιάφοροι; *** Τώρα, σκληραίνουν τα πράγματα: Η δολοφονική απόπειρα εναντίον του Φίλιππου Συρίγου «ντοπάρει» τους δημοσιογράφους. Δεν τους τρομοκρατεί. Δημιουργεί στρατιές θυμωμένων ανθρώπων. Και, εξ αντικειμένου, υπενθυμίζει στην άμωμη «κοινή γνώμη» - στο μέρος εκείνο που δεν διακινδυνεύει, που πάει πάντα με το γκουβέρνο, που βάζει μέσον ακόμη και για να βρει νύφη κ.τ.λ.- ότι καλά θα κάνει να κοιτάει πρώτα τη δική του πήρα, και μετά να ξιφουλκεί κατά των μήντια και των δημοσιογράφων***CUT: Προς τον κ. Γιάννη Τζαννετάκο: Καλά τα είπες χθες το βράδυ στον «Αλφα», μιλώντας για περιδεείς συναδέλφους που πάνε όπου φυσάει ο άνεμος. Περιέγραψες με ακρίβεια τη διαδρομή σου από το Μέγαρο της σημιτικής ΕΡΤ στους διαδρόμους της Ρηγίλλης. Αλλά τις γενικεύσεις τι τις ήθελες ευλογημένε;
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ
TA "ΕΘΝΙΚΑ ΙΔΕΩΔΗ", ΤΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ...ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΚΑΤΑ Φ. ΣΥΡΙΓΟΥ!
Τέλος τελευταία ασχολήθηκε με τη διαβόητη εταιρεία ΟΚΤΑΓΚΟΝ, μια εταιρεία η οποία έπαιρνε όλες τις δουλειές από το 2004! Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Φ. Συρίγος φωτογράφιζε τις σχέσεις του ζεύγους Αγγελοπούλου με την εταιρεία ΟΚΤΑΓΚΟΝ.
ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΑΧΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΜΕ ΣΙΔΗΡΟΓΡΟΘΙΕΣ ΣΤΟΝ ΦΙΛΙΠΠΟ ΣΥΡΙΓΟ!!!
Είναι μερικοί από τους τίτλους των εφημερίδων για τον ξυλοδαρμό αθλητικογράφου. Το στύρο εν ολίγοις έχει ως εξής:
Κυριολεκτικά λίγες δεκάδες μέτρα από το σπίτι μου (!!!) και συγκεκριμένα στην Οδό Αριστείδου κοντά στην Πλατεία Δαβάκη δύο (ίσως να ήταν και τρεις) επαγγελματίες φονιάδες επιτέθηκαν στο δημοσιογράφο Φίλιππο Συρίγο, τον χτύπησαν άγρια στο κεφάλι με σιδηρογροθιές ενώ τον μαχαίρωσαν στην πλάτη με τέσσερις μαχαιριές!!!
Ο δημοσιογράφος έφευγε από τον ραδιοφωνικό σταθμό όπου εργάζεται και πήγαινε να πάρει το αυτοκίνητό του το οποίο το είχε παρκάρει στην οδό Αριστείδου. Αυτή τη στιγμή ο κ. Συρίγος βρίσκεται στο χειρουργείο σε καταστολή και η κατάστασή του είναι αρκετά σοβαρή γιατί ένα τραύμα στην πλάτη με μαχαίρι είναι πολύ βαθύ. Το Ιατρικό ανακοινωθέν μιλάει για πολλαπλά τραύματα βαρύτατα που ανάγκασαν τους γιατρούς να τον εισάγουν εκτάκτως στο χειρουργείο χωρίς εξετάσεις λόγω επαπειλούμενου αιμορραγικού σοκ!!!
Οι δολοφόνοι φορούσαν κουκούλες και επέβαιναν σε μοτοσικλέτες. Η ώρα ήταν 4. και 15΄ όταν έγινε η επίθεση στον γνωστό δημοσιογράφο της Ελευθεροτυπίας.
Τι συμβαίνει λοιπόν; Ως γνωστόν ο κ. Συρίγος δεχόταν απειλητικά τηλεφωνήματα για τις αποκαλύψεις του για το καινούργιο Στάδιο Καραϊσκάκη που ανήκει αποκλειστικά στον πρόεδρο του Ολυμπιακού, τον περιβόητο Κόκκαλη και τις περίεργες σχέσεις του με την πρόεδρο της Αθήνας 2004 κ. Γιάννας Αγγελοπούλου και της πολυεθνική εταιρείας ΟΚΤΑΓΚΟΝ, καθώς και με τα κρούσματα ντοπαρίσματος των Κεντέρη-Θάνου κλπ.
Ο Φ. Συρίγος στο ΣΠΟΡ ΤΑΪΜ και στην Ελευθεροτυπία έχει χαρακτηρίσει το Στάδιο Καραϊσκάκη σαν Κοκκαλισκάκη δίνοντας έμφαση στις ενέργειες που είχαν γίνει από την πολιτεία και την Ολυμπιακή Επιτροπή για την παραχώρηση του γηπέδου στον κ. Κόκκαλη. Εδώ και ένα χρόνο ο Φ. Συρίγος δέχεται απειλές για τη ζωή του αν δεν σταματήσει τις αποκαλύψεις.
Σε άρθρο του στην Ελευθεροτυπία έγραψε: «Οι απειλές των εγκάθετων υπαλλήλων σας μέσα από τον τηλεοπτικό σας σταθμό, θα έπρεπε να ξέρετε ότι δε με πτοούν. Θα συνεχίσω λοιπόν να ασκώ ανεπηρέαστος έλεγχο σε κάθε μορφής εξουσία, και παράλληλα θα κυκλοφορώ χωρίς φρουρούς, πιστολάδες και μπράβων που σας συνοδεύουν σε κάθε βήμα σας. Ελπίζω να αντιλαμβάνεστε ότι στο εξής είστε προσωπικά υπεύθυνος για ότι ήθελε συμβεί».
Πριν από δύο μήνες ο Φ. Συρίγος είχε ασχοληθεί εκτενώς με τις σχέσεις του προέδρου της πολυεθνικής εταιρείας ΟΚΤΑΓΚΟΝ, Γιάννη Γιαννάκη, ενός ακόμη μέλους του διοικητικού συμβουλίου, με την πρόεδρο του ΑΘΗΝΑ 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου, ενώ με σειρά δημοσιευμάτων έθετε αναπάντητα μέχρι τώρα ερωτήματα για τη συγκεκριμένη υπόθεση με αποτέλεσμα το ζεύγος Αγγελόπουλου να κάνει αγωγή στον δημοσιογράφο και την Ελευθεροτυπία ζητώντας 10 εκατ. Ευρώ!!!
Ιδού λοιπόν σε τη κράτος ζούμε και ποιοι είναι όλοι αυτοί οι ΜΕΓΑΛΟΙ που «μοχθούν» για μεγάλες του έθνους ιδέες και για τα εθνικά μας ιδεώδη. Για να δούμε τι θα βγει από όλη αυτή την βρώμικη υπόθεση όπου άρχισαν να βγαίνουν ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ.
Όπως πληροφορούμεθα ο προϊστάμενος της εισαγγελίας κ. Παπαγγελόπουλος τηλεφώνησε στον διοικητή Ασφαλείας και του ζήτησε να εποπτεύσει ο ίδιος της προανάκρισης λέγοντας ότι ο Φ. Συρίγος είναι μάρτυρας σημαντικών υποθέσεων για τις οποίες έχει επιληφθεί η εισαγγελία.
Με απλά λόγια και για να τελειώνουμε, ο Φ. Συρίγος αρθρογράφησε για την εκχώρηση του Σταδίου Καραϊσκάκη στον Ολυμπιακό υποστηρίζοντας ότι για την ανέγερση του Σταδίου ένα μέρος των δανείων θα πληρωνόταν από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ενώ είναι μάρτυρας στη γνωστή υπόθεση ντόπινγκ με κατηγορούμενο τον κ. Τζέκο και τους δύο αθλητές που «παραθέριζαν» στο ΚΑΤ μετά από το …ατύχημα με τη μοτοσικλέτα!!! (Έχουμε γράψει σχετικά στο προηγούμενο Φόρουμ του Ανατολικού).
Τέλος τελευταία ασχολήθηκε με τη διαβόητη εταιρεία ΟΚΤΑΓΚΟΝ, μια εταιρεία η οποία έπαιρνε όλες τις δουλειές από το 2004! Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Φ. Συρίγος φωτογράφιζε τις σχέσεις του ζεύγους Αγγελοπούλου με την εταιρεία ΟΚΤΑΓΚΟΝ.
Ω! Τι κόσμος μπαμπά!
ΑΓΩΓΗ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗ Η ΓΙΑΝΝΑ ...ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ; ΟΠΟΙΟΣ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΑΣ ΣΗΚΩΣΕΙ ΚΕΦΑΛΙ ...
ΑΓΩΓΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΘΟΔΩΡΟ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΑ
Η τιμή του ζεύγους: Δέκα εκατ. ευρώ!
Δέκα εκατομμύρια ευρώ ζητούν από την «Χ.Κ. Τεγόπουλος» και το δημοσιογράφο Φίλιππο Συρίγο, ο Θεόδωρος και η Γιάννα Αγγελοπούλου ως χρηματική ικανοποίηση της ηθικής βλάβης που ισχυρίζονται ότι υπέστησαν από το δημοσίευμα της «Κ.Ε.» (3.10.04) με τίτλο «Η Ντανιέλ της Γιάννας και της OCTAGON».
Επιπλέον και ειδικότερα για τον Φιλ. Συρίγο, οι ενάγοντες ζητούν χρηματική ποινή 5.900 ευρώ και προσωπική κράτηση ενός έτους για κάθε προσβλητική της προσωπικότητάς τους πράξη στο μέλλον. Δηλαδή επιχειρούν να τον φιμώσουν για οτιδήποτε σχετίζεται με τις ποικίλες δραστηριότητές τους.
Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι οι ενάγοντες δεν παραλείπουν να προβούν και σε υποδείξεις που σχετίζονται με τον τρόπο άσκησης της δημοσιογραφίας και ειδικότερα την κριτική και τον έλεγχο προσώπων που προκαλούν το αυξημένο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.
«Το δικαίωμα, αλλά και το καθήκον των δημοσιογράφων -λένε χαρακτηριστικά- οι οποίοι ασκούν το λειτούργημα της ορθής, αντικειμενικής και καλόπιστης ενημέρωσης του κοινού, δεν είναι να θέτουν ερωτήματα σπιλώνοντας ή έστω αμφισβητώντας την τιμή και την υπόληψη των ανθρώπων, ούτε να σχολιάζουν ειρωνικά δηλώσεις τους, αμφισβητώντας την αλήθεια του περιεχομένου τους, αλλά να ερευνούν εις βάθος τις όποιες πληροφορίες τους και να τις δημοσιεύουν μόνον όταν έχουν επιβεβαιώσει την αλήθεια τους...».
Επί του προκειμένου, πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πηγές των πληροφοριών πάνω στις οποίες στηρίχθηκε το ρεπορτάζ, είναι τεύχη της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και το πόρισμα της τριμελούς επιτροπής ελέγχου της «Αθήνα 2004», οπότε η διαφορά απόψεων μεταξύ εναγόντων και εναγομένων έχει να κάνει με τα συμπεράσματα ή τα ερωτηματικά που προκύπτουν από αυτά και τον τρόπο που διατυπώθηκαν.
Ο εναγόμενος δημοσιογράφος, Φιλ. Συρίγος, σε σχέση με την περί ου ο λόγος αγωγή, έκανε χθες στο κεντρικό δελτίο του «Antenna» την παρακάτω δήλωση:
«Οταν ο Θόδωρος και η Γιάννα Αγγελοπούλου ζητούν από έναν δημοσιογράφο 10 εκατομμύρια ευρώ, σημαίνει ότι δεν έχουν αίσθηση του χρήματος.
Με την αγωγή τους προσπαθούν αφ' ενός να φιμώσουν εμένα και αφ' ετέρου να εκφοβίσουν οποιονδήποτε άλλον δημοσιογράφο θα σκεπτόταν να τους ασκήσει κριτική ή έλεγχο.
Τους ευχαριστώ, πάντως, γιατί με την εναντίον μου αγωγή απέδειξαν ότι είμαι μεταξύ εκείνων που δεν χειραγωγούνται».
Φ.Σ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/10/2004
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ….ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ!
Όλα αυτά και πολλά άλλα που θα ανακαλύπτετε στην καθημερινότητά σας θα σας διδάσκουν πολλά. Αρκεί να μην τα προσπερνάτε! Οι γνώσεις αυτές που σας δίνουμε είναι πολύτιμες, για τον νέο δημοσιογράφο... Και πολλές άλλες έρχονται κατά την πορεία στη δημοσιογραφία... Μόνον μετά από πολλά χρόνια θα γίνει παγντογνώστης...
Όλοι –και σημαντικοί αθλητικογράφοι, όπως και ο κάθε δημοσιογράφος, δεν προσπερνάει τίποτε. ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΣΚΙΝΙΖΕΙ-
Τόσο το αθλητικό ρεπορτάζ, όπως και τα άλλα του Τύπου… διέπονται από τις ίδιες αρχές και κανόνες! Είτε κάνεις αθλητικό, είτε …ελεύθερο ρεπορτάζ… είτε πολιτικό-ψάχνεις πάντοτε για το : Πού…πότε.. πως, και το γιατί του στόρυ… που ψάχνεις! Ψάχνε συνεπώς!
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ!- ΠΗΓΕΣ ΓΙΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σας δίνουμε πιο κάτω μερικές ΠΗΛΕΣ, Ιντερνετικές, ώστε να ενισχύσετε τη φιλομάθεια σας! Δεν είναι εύκολος ο δρόμος προς το κάθε δημοσιογραφικό είδος! Βήμα-βήμα κατακτώνται όλα και όπως το βιολί-έτσι λένε ποτέ δεν μαθεύεται- το ίδιο και η δημοσιογραφία που είναι αέναος!
ΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία
Ελληνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ)
Ελληνική Γυμναστικη Ομοσπονδία
Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία
Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία Φιλάθλων Ναυτικών Σωματείων
Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών
Ελληνική Ομοσπονδία Αρσης Βαρών
Ελληνική Ομοσπονδία Γκολφ
Ελληνική Ομοσπονδία Γουσού Κούνγκ Φού
Ελληνική Ομοσπονδία Θαλάσσιου Σκι
Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας
Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης
Ελληνική Ομοσπονδία Κανόε-Καγιάκ
Ελληνική Ομοσπονδία Καράτε
Ελληνική Ομοσπονδία Κρίκε
Ελληνική Ομοσπονδία Μπόουλινγκ
Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ
Ελληνική Ομοσπονδία Ξιφασκίας
Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας-Αναρρίχησης
Ελληνική Ομοσπονδία Παγκρατίου Αθλήματος
Ελληνική Ομοσπονδία Παγοδρομιών
Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης
Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας
Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας
Ελληνική Ομοσπονδία Σωματικής Διάπλασης (Bodybuilding & Fitness)
Ελληνική Ομοσπονδία Τάε Κβον Ντο
Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου
Ελληνική Ομοσπονδία Υποβρύχιας Δραστηριότητας Αθλητικής Αλιείας και Τεχνικής Κολύμβησης
Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Πάλης
Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Σωματείων Αντιπτέρισης
Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Τζούντο
Ελληνική Ομοσπονδία Χιονοδρομίας
Ελληνική Ομοσπονδία Χόκεϋ
Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία
Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία
Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Μπέιζ Μπωλλ
Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Σοφτ Μπωλλ
Ελληνική Φίλαθλος Ομοσπονδία Αντισφαίρισης
Ελληνική Φίλαθλος Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης
Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Μπιλιάρδου
Ελληνική Φίλαθλος Ομοσπονδία Τοξοβολίας
Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας
Ομοσπονδία Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Καρότσι (Ο.Σ.Ε.Κ.Κ.)
Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης Ελλάδος
Πανελλήνια Ομοσπονδία Κικ Μπόξινγκ
Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδος
Σύνδεσμος Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων (ΣΕΓΑΣ)
Αθλητική Ομοσπονδία TAEKWONDO-Ελλάδος (Α.Ο.Τ.Ε.)
Ελληνική Παραλυμπιακή Επιτροπή
Ελληνική Εθνική Επιτροπή Ειδικού Αθλητισμού
Ομοσπονδία Διαιτητών Βόλλεϋ Ελλάδος
Ομοσπονδία Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Ελλάδος
Ομοσπονδία Διαιτητών Ποδοσφαίρου Ελλάδος
Ομοσπονδία Ελλήνων Βετεράνων Αθλητών Στίβου
Οι Ομοσπονδίες είναι μόνιμες πληγές πληροφοριών για τον αθλητικογράφο αρκεί να έχει κέφι... Μπορείτε εύ7κολα με τα ονόματά τους να τις αναζητήσετε στο διαδίκτυο, όλες κρατάνε ιστοσελίδες.
Οι ιστοσελίδες αυτές θα βοηθήσουν για να έχετε την «πρώτη» πληροφόρηση κατά την άσκηση του Αθλητικού ρεπορτάζ…Λόγω της άκρατης ποδοσφαιροφιλίας που επικραττεί, πολλές από τις Ομοσπονδίες αυτές, ελάχιστα προσέχονται -και λίαν κακώς- από τους αθλητικογράφους. Η τακτική επικοινωνία με ΟΛΕΣ τις Ομοσπονδίες θα αποδίδει τακτικούς ενημερωτικούς καρπούς στον φιλότιμο ανιχνευτή ρεπόρτερ... αθλητικογράφο...
Κοιτάξτε πιο κάτω ένα αξιόλογο έργο, την ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΙΣΗ… κι αυτό το έργο είναι (εργαλείο) στον σοβαρό αθλητικογράφο!
ΜΙΑ ΕΚΔΟΣΗ -ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΚΟΓΡΑΦΟ...
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ παρουσιάζει την Ελληνική και Διεθνή ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2005, μια αναλυτική και τεκμηριωμένη έκδοση για τον αθλητισμό.
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ακολουθώντας την επιτυχημένη παράδοση του Ελληνικού και Διεθνούς ΑΛΜΑΝΑΚ που εδώ και 23 χρόνια καταγράφει με εγκυρότητα όλα τα πολιτικά και οικονομικά γεγονότα κάθε χρονιάς, έρχεται να καλύψει ένα κενό που υπήρχε στο χώρο της αθλητικής βιβλιογραφίας.
Η Ελληνική και Διεθνής ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2005 είναι ένα πολύτιμο εγχειρίδιο για όλους όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό. Στις σελίδες της ο αναγνώστης θα βρει όλες τις σημαντικές αθλητικές ειδήσεις της χρονιάς, ελληνικές και διεθνείς, με ημερολογιακή σειρά.. Επίσης, περιλαμβάνονται όλα τα αποτελέσματα ελληνικών, ευρωπαϊκών και παγκοσμίων διοργανώσεων, σε επίπεδο εθνικών ομάδων και συλλόγων σε όλα τα Ολυμπιακά αθλήματα, καθώς και των Μεσογειακών Αγώνων και του μηχανοκίνητου αθλητισμού, εμπλουτισμένα με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, τόσο από την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό, αλλά και ειδικά θέματα-αναλύσεις και πολύτιμα στατιστικά στοιχεία. Ιδιαίτερα οι συλλέκτες και οι λάτρεις του αθλητισμού θα βρουν ενδιαφέρουσα την παράθεση σημάτων και λογοτύπων από μεγάλες διοργανώσεις.
Η Ελληνική και Διεθνής ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2005 περιλαμβάνει εκτενείς παρουσιάσεις των Χειμερινών Αγώνων του Τορίνου, του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2006, αλλά και τη διαδικασία ανάδειξης του Λονδίνου ως της πόλης που θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012. Ψάξτε να το βρείτε.. Ρωτείστε στο ΑΠΕ -Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.. (τηλ. 210-6400579, 210-6405742)..Αλλά κάντε κι εσείς κάτι, μη τα θέλετε όλα στο πιάτο!
ΝΑΙ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ... ΑΝ ΕΤΣΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ....
Το αθλητικό ρεπόρτάζ θεωρείται κομβικό στα Μ.Μ.Ε. Κατά τον έναν ή άλφα τρόπο ο αθλητισμός απασχολεί ζωηρά τον κόσμο ΚΑΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΈΝΝΟΙΑ ΑΥΤΉ ο δημοσιογράφος οφείλει να το καλύπτει! Είναι είδος σημαντικό και ουδείς μπορεί να το παραγνωρίσει! Είτε συμφωνεί είτε όχι για την ύπαρξή του!
ΟΙ αθλητικογράφοι χαίρουν θαυμασμού … αλλά και υβρισμού! Από τους οπαδούς… όπως άλλωστε κι όλοι οι δημοσιογράφοι, όποιο πόστο κι αν διακονούν!
Κανονίστε τι θέλετε και πως θέλετε να το κάνετε…Αν όντως φλέγεστε από το ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ… ζητείστε μας πέραν αυτών θέλετε κι άλλες οδηγίες πλεύσης… που φυσικά θα τις έχετε. Ισχύουν εν τουτοις τα βασικά , που έχετε ήδη διδαχθεί! Ούτε πάνω , ούτε κάτω! Τα ίδια ισχύουν στο ρεπορτάζ ΄Όπως κι αν λέγεται αυτό! ΄Όπως κι αν ονοματίζεται.! Στοχεύουμε σε κάποιον ΤΟΜΕΑ , απλά τον λιανίζουμε, είτε είναι αθλητικός, είτε κοινωνικός, είτε πολιτικός! Αυτό είναι η δημοσιογραφία!
Πάντα να έχετε κατά νου τα βασικά της πρακτικής- τεχνικής αλίευσης της είδησης, του γεγονότος που πρέπει να φέρεται στο φως.
Δημοσιογραφία σημαίνει φως! Δεν έχει σημασία, αν κάνετε καλλιτεχνικό, πολιτικό,ελεύθερο ρεπορτάζ κ.λ.π Σημασία έχει ο φωτισμός του λαού… Δεν είναι του πεταμού ο αθλητικογράφος! Ανεξάρτητα αν κάποιοι τον υποβαθμίζουν!
ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ , Η ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΕΊΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ
Εδώ μας βγαίνουν κάποιοι Μαμαλάκηδες, Βάφες κ.α. που μας …μαγειρεύουν…Αυτό που κάνουν είναι δημοσιογραφία; Εμείς λέμε ΝΑΙ! Οι άνθρωποι αυτοί αναδεικνύουν μια πτυχή ενδιαφέρουσα της ζωής. Η κηπουρική, το κυνήγι, η κουζίνα, το ψάρεμα είναι ενδιαφέροντα του σημερινού ανθρώπου… Μπορεί ένας δημοσιογράφος να τα παραγνωρίζει; Ο Αθλητισμός κι όλα τα ανθρώπινα ενδιαφέροντα αποτελούν στόχο του δημοσιογράφου… Και φυσικά τα αθλητικά!
Μη ξεχνάτε ότι υπάρχουν πολλές αθλητικές εφημερίδες και σήμερα άρχισαν να βγαίνουν έντυπα για το μαγείρεμα, την αστρολογία, αερομοντελισμό, φωτογραφία κ.λ.π. Ο σύγχρονος δημοσιογράφος θα τα παραβλέψει;… Αν είναι δυνατόν!
Κάθε έκφραση ζωής… είναι μέρος των ενδιαφερόντων του δημοσιογράφου, πολύ δε περισσότερο ο αθλητισμός σε όποια του μορφή.
ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η αθλητικογραφία είναι απέραντος. Γι αυτό σας δίνουμε και ιντερνετικές πύλες ώστε μόνοι σας να κατευθυνθείτε εκεί που βρίσκετε περισσότερο ενδιαφέρον. Ακόμη και στο πιο ασήμαντο χωριουδάκι υπάρχουν αθλητικοί πυρήνες, οι οποίες συντίθενται από τα εξής σταθερά:
Ομάδες, διοικητικοί παράγοντες,αθλητες-αθλήτριες πάσης φύσεως, -και μαζί τους οι συγγενείς και φίλοι που παρακολουθούν ζωηρά τις επιδόσεις των δικών τους- Οπαδοί, θαυμαστές ομάδων και μεμονωμένων αθλητών. Ένας τεράστιος κόσμος δηλαδή που ενδιαφέρεται, διψάει και για τις πιο απίθανες πληροφορίες. Κι όσο ένας αθλητικογράφος είναι περισσότερο πληροφορημένος, τόσο και μεγαλύτερο κύρος απολαμβάνει.
--Για την απόκτηση της πληροφόρησης ισχύουν:
1***Η αρχική ιδέα… Μια όποια ιδέα για ρεπορτάζ. Π.χ. Τι κάνουν σήμερα παλαιές φίρμες, ινδάλματα του αθλητισμού; Αέναο θέμα… συνεχώς επανεμφανιζόμενο στον Τύπο με σταθερή αναγνωσιμότητα και θέαση! Γκαραντί!
2*** Προπαρασκευή. Βάζουμε στο τραπέζι μερικά ονόματα (Δομάζος, Κούδας, Γαλακτόπουλος κ.λ.π.)
3***Οργάνωση. Συγκεντρώνουμε όσες δυνατές πληροφορίες μπορούμε να βρούμε γι αυτούς. Δεν πρέπει ποτέ να είμαστε αδιάβαστοι με τα άτομα που επικοινωνούμε. Στο διαδίκτυο θα βρούμε σήμερα αρκετή βοήθεια, κάτι που στο παρελθόν ο δημοσιογράφος δεν είχε τέτοια δυνατότητα κι ήταν αναγκασμένος να πηγαίνει σε βιβλιοθήκες και παλαιές εφημερίδες για να συλλέξει τα αναγκαία στοιχεία. Εξάλλου σημαντική βοήθεια θα έχουμε και από το αρχείο του Μ.Μ.Ε που εργαζόμαστε.
4***Διαδικασία επαφής. Αφού εξοπλιστούμε αρκετά για το πρόσωπο που μας ενδιαφέρει… επικοινωνούμε μαζί του τηλεφωνικά, λέμε τις προθέσεις μας και κλείνουμε ραντεβού. Συνήθως τα προβεβλημένα άτομα και μιας κάποιας ηλικίας, δέχονται γιατί αρέσκονται στις αναμνήσεις… Σε περίπτωση άρνησης να σας δεχθεί, δεν το βάζετε κάτω. Συνεχίζεται την πολιορκία μέχρις ότου το κάστρο πέσει. Και συνήθως πέφτει. Χρειάζεται η απαραίτητη ευγένεια και πειστική επιχειρηματολογία ως προς το αγαθόν της συνάντησης, που μπορεί να είναι συνέντευξη ευθεία, ή εκμαίευση απλή πληροφοριών που σας ενδιαφέρουν, το ίδιο είναι. Πάντα υπάρχει-σπάνιο- το ενδεχόμενο η προσωπικότητα που σας ενδιαφέρει να σας αρνηθεί τη συνέντευξη, αλλά να είναι ωστόσο πρόθυμη να σας δώσει όσες πληροφορίες θέλετε.
5***ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΜΨΗΣ ΤΩΝ ΑΡΝΗΣΙΩΝ. Δικαίωμα του καθενός είναι να σας μιλήσει ή όχι. Ωστόσο αν συνεχίσει στις αρνήσεις του, τότε το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι.
ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ...
Ακολουθούνται α) παράλληλοι δρόμοι… η προσέγγιση φίλων , συγγενών και γειτόνων β) παρακολούθηση του ατόμου που μας ενδιαφέρει, στους χώρους όπου συχνάζει γ) φωτογράφιση με τηλεφακό… Το ρεπορτάζ θα γίνει, ο κόσμος να έρθει τούμπα. ΄Οσα ο ίδιος αρνείται να σου πεί… τα βρίσκεις από τους δικούς του και κολλητούς. Κι όση περισσότερη φαντασία και επινοητικότητα έχει ο δημοσιογράφος, τόσο το καλύτερο. Θα εφεύρει καθ΄οδόν χιλιάδες άλλα «κολπάκια» που προκύπτουν από τις συγκεκριμένες χρονικές και χωρικές συνθήκες της «παρακολούθησης». Δεν αποκλείεται και τυχαία συνάντηση μαζί του, σε κάποιο καφέ και η κουβέντα μαζί του σε απόλυτα θαυμαστικό στυλ γι αυτόν… Εδώ χρειάζεται και λιγάκι θέατρο, που μάλλον οι περισσότεροι το διαθέτουμε. Το θέμα είναι να πέσει το «κάστρο».
6***ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ…Εδώ χρειάζεται απόλυτη προσοχή… Είναι κομβικό στοιχείο. Κουβεντιάζοντας με το πρόσωπο του ενδιαφέροντός σας… πρέπει: α) να τον προθερμάνεται…χαϊδεύοντάς του …τις σπουδαίες και…μοναδικές κατακτήσεις του, β) η χροιά, ο τόνος της υποβολής των ερωτημάτων, γίνεται απαλά και ΠΟΤΕ ΣΕ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΥΦΟΣ. Ο δημοσιογράφος ποτέ δεν είναι εισαγγελέας ή ανακριτής. Απλά ρωτάει. Δεν κάνει ποτέ τον εξυπνάκια. Τα περισσότερα των ερωτημάτων του είναι θωπευτικά του συνομιλητή του…Με την τακτική αυτή τον φέρνει στα νερά του… η κουβέντα τσουλάει ευχάριστα, ασυννέφιαστη… Μόνον περί το τέλος της συζήτησης, ο δημοσιογράφος με υποκριτική αφέλεια βγάζει τους άσσους που έχει στο μανίκι του… Να τον ερωτήσει και για κάποια σκληρά, δύσκολα…
Μα επειδή ήδη έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του συνομιλητή του, συνήθως αυτός δεν δυσανασχετεί προς τις κρίσιμες ερωτήσεις, αλλά πιθανόν να σας θέσει το off the record, (δηλαδή αυτά που λέμε είναι μεταξύ μας κι όχι προς δημοσιοποίηση) αλλά θα σας πει τις αλήθειες που περιμένετε. Ο δεσμευτικός αυτός όρος σας «δένει». Οφείλετε σεβασμόν. ΄Όμως έχετε πολλές δυνατότητες να διαχειρισθείτε τη «φραγή» επιτυχώς με άλλες εκφάνσεις χωρίς να εκθέσετε τον συνομιλητή σας και χωρίς εσείς να παραβιάσετε τη δέσμευσή σας!
7***Περί προσωπικών δεδομένων… Τα τελευταία χρόνια έχουν ξεφυτρώσει στην Ελλάδα, δια πολιτικών πράξεων κάποιες δήθεν-πλην ελεγχόμενες από το Κράτος δια κάποιων πραιτωριανών- Ανεξάρτητες Αρχές …ονοματιζόμενες θρασύττατα έτσι! ΄Όταν τις αρχές αυτές και τις φάλαγγές τους τις ταϊζει ο Κράτος, πως δα θα είναι ανεξάρτητες; Μόνον ένας κοινός βλαξ δεν θα μπορέσει να απαντήσει…Διότι ο Κύριός τους είναι το Κράτος… Δηλαδή HIS MASTER VOICE! Να μην μπούμε σε λεπτομέρειες, διότι ναι μεν δεν είναι αυτό το αντικείμενο της μελέτης, αλλά άπτεται! Και συχνάκις αυτές οι Ανεξάρτητες δήθεν αρχές εμπλέκονται στις δημοσιογραφικές αξίες και πρακτικές. Υπό την έννοια αυτή λέμε τα παρακάτω και παρακαλούμε να τα έχετε υπόψη σας στη δημοσιογραφική δράση σας!.
Στο διδακτικό αυτό πόνημα -ΣΥΓΓΡΑΜΜΑ αναφερόμαστε σε «κολπάκια» που υιοθετούν –και πρέπει- ΟΙ δημοσιογράφοι προκειμένου… να βγάλουν ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Συνιστούμε τα «κολπάκια» ενθέρμως. Περιπτώσεις τύπου Δαφέρμου και των διαδόχων του δεν μπορούν με το Δημοσιουπαλληλικό κρανίο που διαθέτουν… να προσβάλλουν και να πλήξουν τη δημοσιογραφία! Η δημοσιογραφία πετάει, ο Δημοσιοϋπαλληλισμός… σκύβει κεφαλή! Τέρμα πια! Υπάρχουν δύο ανόμια είδη!Και ο κύπτων την κεφαλή Δημόσιος Υπάλληλος, ο προσκυνητής και ταϊζόμενος από το γκουβέρνο… έρχεται να ελέγξει ποιόν, τον πιο ελεύθερο άνθρωπο, τον δημοσιογράφο;Με αυτό το πλευρό να ενυπνιάζονται οι πολιτικάντηδες ιδρυτές τέτοιων Ανεξάρτητων καλαμπουριών!Ο δημοσιογράφος έχει χρέος με θεμιτά μέσα να κάνει ρεπορτάζ, να πληροφορεί! Ποτέ όμως δεν θα υπεισέρχεται στις ιδιωτικές υποθέσεις συνανθρώπων του που ερευνά. Εκτός κι αν αυτές οι υποθέσεις φαυλίζουν κατά του λαού της χώρας αυτής, ή ομάδων συνανθρώπων ή κοινότητας. Σε τέτοια ιδιαιτερότητα μη σκιαχτεί μπρος όποια Ανεξάρτητη Αρχή, όποιας σκοπιμότητας και να προχωρήσει στην εκτέλεση της αποστολής του κατά συνείδηση. Να πληροφορήσει το κοινό!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου