Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗς ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ


Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να τυπώσει δραχμές....

Η Ελλάδα είναι σχεδόν αδύνατο να εκδώσει ένα βιώσιμο νέο νόμισμα αναφέρει σε ανάλυσή της η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η«Ελλάδα δεν μπορεί απλά να τυπώσει δραχμές».

Στην ανάλυση επισημαίνεται πως ένα νέο ελληνικό νόμισμα, θα είχε πολύ περιορισμένημετατρεψιμότητα σε ευρώ εκτός Ελλάδας και θα χρησιμοποιούνταν κυρίως ως έναεσωτερικό νόμισμα για συναλλαγές εντός της χώρας.


Και σημειώνει πως: «Αυτό δεν είναι μια λύση ισορροπίας, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση, θα ήταν δύσκολο να πεισθούν ακόμη και οι Έλληνες να κατέχουν δραχμές».

Στην ανάλυση επισημαίνεται πως μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση των διεθνών συναλλαγών και του εμπορίου στην Ελλάδα, να εκθέσει τη χώρα σε κινδύνους έναντι προσφυγών και να προκαλέσει μια σημαντική αποσταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Σχετικά με τη συμφωνία της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, επισημαίνει πως διαφαίνεται μια λογική αντίδραση της ελληνικής πλευράς και επαληθεύεται το σενάριό για την εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής λύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: