Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ...

Αυτό δεν το ξέραμε …Ούτε και ο ερευνητής-βοτανολόγος και συνεργάτης μας Μοναχός π.ΑΝΤΩΝΙΟΣ.

Προσοχή στην κατανάλωση βερίκοκων και πικραμυγδάλων! Από τι κινδυνεύετε

Προσοχή στην κατανάλωση βερίκοκων και πικραμυγδάλων! Από τι κινδυνεύετε

Βασικά δεν απορρίπτει την ευεργετικότητα των κουκουτσιών των φρούτων αυτών, 
αλλά να μην γίνεται αλόγιστη η χρήση τους!

Γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου Ελέγχου Τροφίμων (ΕΣΕΤ) σχετικά με την εκτίμηση της επικινδυνότητας της κατανάλωσης πικρών πυρήνων βερίκοκου καιπικραμυγδάλων και τις επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών, ενέκρινε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).


Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά το προηγούμενο έτος παρατηρήθηκε αυξημένος αριθμός δηλητηριάσεων λόγω υπερβολικής κατανάλωσης πυρήνων βερίκοκου ή πικραμυγδάλων.
Η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου Ελέγχου Τροφίμων (ΕΣΕΤ) εκπονήθηκε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, με βάση αντίστοιχες γνωμοδοτήσεις διεθνών οργανισμών, οργανισμών της ΕΕ καθώς και μέτρων που έχουν υιοθετηθεί από άλλες χώρες για την κατανάλωση πικρών πυρήνων βερίκοκου και πικραμυγδάλων.


Ο ΕΦΕΤ, σύμφωνα με την εγκριθείσα γνωμοδότηση, συστήνει στους ενήλικες καταναλωτές να καταναλώνουν μέχρι δύο πικρούς πυρήνες βερίκοκου ή πικραμυγδάλου την ημέρα. Επίσης συστήνει στα παιδιά, στις έγκυες και στις θηλάζουσες γυναίκες, ως ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, την αποφυγή της κατανάλωσης αυτών των προϊόντων.
Ο ΕΦΕΤ διευκρινίζει ότι οι πικροί πυρήνες βερίκοκου καθώς και τα πικραμύγδαλα ανήκουν στα τρόφιμα που περιέχουν μια ουσία γνωστή ως αμυγδαλίνη από τη διάσπαση της οποίας παράγονται κυανιούχες ενώσεις (υδροκυάνιο), οι οποίες μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τον άνθρωπο.
Η πιθανότητα εμφάνισης δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία του ανθρώπου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων είναι ο αριθμός των πικρών πυρήνων βερίκοκου και πικραμυγδάλων που θα καταναλωθεί και η αρχική συγκέντρωση αμυγδαλίνης σε αυτά τα προϊόντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: