Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ Ρ. ΣΒΙΓΚΟΥ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ,
ΣΤΟΝ ALPHA 9,89 (Γ.Μελιγκώνης- Ντ.Μόσχου)

- Να ξεκινήσουμε μ΄ αυτή τη θυελλώδη συνεδρίαση της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ και της ανακοίνωσης την οποία εξέδωσε…
Να τονίσω κατ΄ αρχήν ότι πολλά από τα οποία γράφονται δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Νομίζω ότι η φαντασία ορισμένες φορές οργιάζει. Αυτό που εκφράστηκε χθες στη συνεδρίαση της Π.Γ. και του Προεδρείου της Κ.Ο. είναι η κοινή αγωνία όλων για την πορεία των διαπραγματεύσεων και εν τέλει για την πορεία της χώρας., αλλά και μια συνειδητοποίηση της κρισιμότητας της κατάστασης την οποία βιώνουμε. Τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο απ΄ αυτό. Εκφράστηκαν διαφωνίες. Οι διαφωνίες όμως θεωρώ ότι όταν απορρέουν από την αγωνία ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικός για τις μάχες οι οποίες είναι να δοθούν το επόμενο διάστημα -και αυτές θα είναι πολλές- και το πώς θα είναι πιο κοντά στον ελληνικό λαό για να δοθούν αυτές οι μάχες, είναι προωθητικές και πηγαίνουν μπροστά τον κοινό μας φορέα.
- Πιστεύετε ότι έχουν όλα τα στελέχη του κόμματος και οι βουλευτές την πολιτική «αντοχή» να στηρίξουν μια συμφωνία η οποία προφανώς θα περιέχει και συμβιβασμούς από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης;

Από την αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μιλήσει για έναν έντιμο συμβιβασμό, για έναν συμβιβασμό ο οποίος για να είναι όμως έντιμος θα πρέπει να δίνει τέλος στην πολιτική λιτότητας που μας είχαν συνηθίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Δεν γίνεται να συνεχιστεί μια πολιτική υφεσιογόνα που, αντί να αντιμετωπίζει τα προβλήματα για τα οποία υποτίθεται είχε εφαρμοστεί, αντίθετα δημιουργεί ακόμα περισσότερα. Η κατάσταση είναι εκρηκτική και στο κοινωνικό επίπεδο και στο οικονομικό. Οπότε είναι σαφής η πρόθεση η δική μας αλλά και της κυβέρνησης να μη βγούμε από τη λαϊκή εντολή, όχι μόνο επειδή αυτό μας προτάσσει ο ελληνικός λαός, αλλά και επειδή δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε την ίδια πολιτική η οποία είχε αυτά τα καταστροφικά αποτελέσματα τόσο στην κοινωνία, όσο και στην οικονομία.
- Πάντως φαίνεται ότι δέχεστε φίλια πυρά, εκ των έσω –και αναφέρομαι σε στελέχη του κόμματός σας- όπως επίσης και σε ψηφοφόρους –και αναφέρομαι σε μηνύματα που λαμβάνουμε εδώ καθημερινά… Απέχετε πάρα πολύ από το να εφαρμόσετε το κυβερνητικό σας πρόγραμμα ή τις προεκλογικές σας εξαγγελίες, ειδικά το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης…
Καταλαβαίνω την αγωνία του κόσμου, όπως επίσης καταλαβαίνω κι ότι ο ελληνικός λαός αυτό που ζητάει αυτή τη στιγμή είναι μια λύση η οποία να είναι συμβατή με την εντολή που μας έχει δώσει. Καταλαβαίνετε κι εσείς ότι αυτή τη στιγμή ο λόγος για τον οποίον η κυβέρνηση δεν έχει υπογράψει μία συμφωνία, για την οποία μας «κατηγορούν» και συνάδελφοί σας αλλά κυρίως τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι «καθυστερούμε», είναι ακριβώς επειδή οι κόκκινες γραμμές, ίσχυαν και ισχύουν. Οπότε δεν μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο. Δηλαδή και αυτή τη στιγμή να είμαστε σε τόσο εντατικές διαβουλεύσεις και να υπάρχει μια τόσο σκληρή πίεση από τους δανειστές και να ετοιμαζόμαστε να υπογράψουμε νέο μνημόνιο. Καταλαβαίνετε ότι αυτά τα δύο δεν συμβαδίζουν.
- Χθες- καταλαβαίνω βέβαια ότι εσείς ως εκπρόσωπος δεν μπορείτε να διαψεύσετε ούτε να επιβεβαιώσετε στοιχεία του ρεπορτάζ σχετικά με την κλειστή αυτή συνεδρίαση του διευρυμένου αυτού οργάνου- ωστόσο όσοι μιλάμε με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουμε ότι υπάρχει μια αγωνία σε σχέση με δημοσιεύματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για διάφορα σενάρια επιβολής του τάδε ή του δείνα φόρου κ.λπ… Και θέλω να σας ρωτήσω, με δεδομένο ότι αυτά τα σενάρια καλώς ή κακώς, είτε προκύπτουν από ρεπορτάζ, είτε προκύπτουν από διαρροές από την πλευρά των δανειστών, κυκλοφορούν. Μήπως έχει βάση η κριτική που δέχεστε από κόμματα της αντιπολίτευσης ότι δηλαδή πρέπει να ενημερώσετε τι ακριβώς τρέχει, τι ακριβώς ζητούν, έως πού είναι διατεθειμένη να φτάσει η κυβέρνηση; Ακούμε για ΦΠΑ 15%, ακούμε για 21%, ακούμε για την τάδε υποχώρηση, για τη δείνα υποχώρηση… Μήπως όλα αυτά δηλαδή δημιουργούν ένα σύννεφο αστάθειας το οποίο θα έπρεπε να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση;…
Νομίζω ότι έχετε δίκιο ότι υπάρχει σύννεφο ασάφειας, με την έννοια όμως ότι καλλιεργούνται διάφορα σενάρια από την πλευρά των δανειστών, όπου παρουσιάζονται δικές τους προτάσεις ως προτάσεις τις οποίες έχουν καταλήξει από κοινού οι δανειστές με την ελληνική πλευρά. Επαναλαμβάνω ότι, αν ίσχυαν τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, θα είχαμε ήδη καταλήξει σε συμφωνία. Είναι δεδομένες οι πιέσεις που δεχόμαστε και στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά και στον ΦΠΑ, όπως είναι δεδομένα και τα βήματα σύγκλισης τα οποία έχουν γίνει. Αυτή τη στιγμή είναι στην πλευρά των δανειστών να αποδείξουν ότι η δημοκρατία δεν είναι α λα καρτ, ο ελληνικός λαός έδωσε μια σαφή εντολή στις 25 Γενάρη, ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η πολιτική που συρρικνώνει τη δημοκρατία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, οπότε θα πρέπει οι ίδιοι να κάνουν πίσω και θα πρέπει να εφαρμοστεί μια διαφορετική πολιτική, η οποία θα είναι και η μοναδική εγγύηση για μια διέξοδο από την κρίση, για την οποία δεν θα φέρουν το βάρος οι κοινωνικά ασθενέστεροι.
- Χθες το βράδυ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είχαμε μια σημαντικότατη συνεδρίαση του ΔΝΤ, στην οποία παρευρέθηκε και ο κ. Πωλ Τόμσεν ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα θέματα της Ευρώπης. Το αντικείμενο της σύσκεψης αυτής ήταν η Ελλάδα. Ο κ. Τόμσεν στην ουσία είπε ότι καμία πρόοδος δεν έχει γίνει παρά μόνο σε διαδικαστικά ζητήματα. Μάλιστα κατηγόρησε και τους Έλληνες υπουργούς ότι ακριβώς επειδή οι θεσμοί πλέον επικοινωνούν με στελέχη των υπουργείων, δεν δίνουν τα στελέχη όλα τα στοιχεία που χρειάζονται. Από την άλλη ακούμε τον Γ.Δραγασάκη, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να διαβεβαιώνει ότι στις 19 Μαΐου θα έχουμε συμφωνία. Επιτρέψτε μου να σας πω, έχουμε λίγο μπερδευτεί… Υπάρχει πρόοδος ή όχι;…
Θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι ο κ. Τόμσεν δεν είναι από τους πλέον υποστηρικτικούς στη διαδικασία του να εξευρεθεί μια λύση….
- Δεν είναι, αλλά έχει ένα ρόλο κλειδί…
Έχει ένα ρόλο κλειδί και πρέπει να καταλάβετε ότι όσο τελειώνει ο χρόνος και για τις δύο πλευρές και φτάνει η στιγμή που θα πρέπει να βρεθεί μια λύση, εντείνονται και οι πιέσεις και οι διάφορες δηλώσεις των δανειστών εντάσσονται και στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Όσο δηλαδή πιο επιθετικοί, σκληροί μπορούν να γίνουν, θεωρούν ότι έτσι μπορεί να υπάρξουν και μεγαλύτερες υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά. Βέβαια αυτό δεν παραγνωρίζει το γεγονός ότι υπάρχουν ακραίοι κύκλοι των δανειστών οι οποίοι έχουν εμποδίσει μέχρι αυτή τη στιγμή να βρεθεί μια λύση. Αλλά λέω ότι αυτές οι δηλώσεις δεν αποτυπώνουν στο σύνολό τους τη συζήτηση που διεξάγεται αυτή τη στιγμή.
- Λέτε ότι ο χρόνος τελειώνει και προφανώς έχετε δίκιο επ΄ αυτού, οπότε θέλω να σας ρωτήσω το εξής. Έως τώρα με την κυβέρνηση να ξύνει τον πάτο του βαρελιού, να βρίσκει αυτόν τον περίφημο λογαριασμό στην ΤτΕ κ.λπ., εκπληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις. Ωστόσο όσοι έχουν γνώση της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα ταμεία του κράτους λένε ότι για τη δόση που λήγει στις αρχές Ιουνίου προς το ΔΝΤ που, αν δεν κάνω λάθος, είναι 1,23 δις –είναι μεγάλο το ποσό- ότι εκεί θα υπάρξει πρόβλημα. Και θέλω να σας ρωτήσω αν, όταν λέτε ο χρόνος τελειώνει, το ορόσημο είναι η 5η ή η 6η Ιουνίου, όποτε έχουμε τέλος πάντων να πληρώσουμε αυτή τη δόση….
Γνωρίζετε καλά –και δεν θέλω να το επαναλάβω- ότι η Ελλάδα μέχρι στιγμής είναι πλήρως συμβατή στις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές, ενώ, το αντίθετο, οι δανειστές δεν εκπληρώνουν καμία από τις υποχρεώσεις τους από τον Αύγουστο και μετά, όταν δηλαδή ήταν ακόμα η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά.
Είναι σαφές ότι όσο περνάει ο χρόνος δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να συνεχίζει να αποπληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της, όταν οι δανειστές δεν αναλαμβάνουν τις αντίστοιχες υποχρεώσεις…
- Άρα ισχύει το ορόσημο της 6ης Ιουνίου;…
Δεν μιλάω με ορόσημα, γιατί αν μιλάγαμε με ορόσημα, οι ίδιες ερωτήσεις είχαν τεθεί και πριν ένα μήνα και πριν από ενάμισι μήνα.. Κάθε φορά υπάρχει κι ένα ορόσημο. Είναι σαφές ότι αυτή η κατάσταση θα πρέπει να λήξει όσο το δυνατόν πιο σύντομα για το καλό όλων των πλευρών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορώ να βάλω μια ημερομηνία ως ορόσημο.
- Θέλω να σας ρωτήσω για την κυβερνητική δυσαρέσκεια, όπως αυτή έχει τουλάχιστον εκφραστεί με δηλώσεις σημαντικών υπουργών της κυβέρνησης προς το πρόσωπο του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας, τον κ. Στουρνάρα. Έχουμε ακούσει να τον κατηγορούν ότι είναι και όργανο της προηγούμενης κυβέρνησης και ότι δημιουργεί προσκόμματα στο έργο της, δεν βοηθά τη σημερινή κυβέρνηση. Ο κ. Φίλης τον κατηγόρησε ότι έχει πολιτικές φιλοδοξίες και γι αυτό τα κάνει όλα αυτά. Υπάρχει θέμα τελικά με τον κ. Στουρνάρα ή όχι;..
Είναι σαφές ότι το ζήτημα το οποίο δημιουργήθηκε δεν είναι ελάχιστης σημασίας.. Δηλαδή έστω υπόνοια να υπάρχει ότι στην πιο κρίσιμη φάση μιας εθνικής προσπάθειας διαπραγμάτευσης ο κεντρικός τραπεζίτης δεν επιτελεί το ρόλο του όπως θα έπρεπε στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αυτό δημιουργεί θέμα για το ότι η κυβέρνηση υπονομεύεται και επί της ουσίας υπονομεύεται η χώρα.
Θα περίμενα κι άλλες απαντήσεις από τον κ. Στουρνάρα με δεδομένο ότι και οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι, οι συνάδελφοί σας που παρέλαβαν το mail, επιβεβαίωσαν την ύπαρξή του. Αλλά από κει και πέρα η κυβέρνηση και δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου χθες, αν δεν κάνω λάθος, έχει δώσει τις δικές της απαντήσεις ως προς το θέμα. Αλλά θεωρώ ότι ο κ. Στουρνάρας ο ίδιος πρέπει να διασφαλίσει τόσο την ανεξαρτησία της ΤτΕ, όσο και την αξιοπιστία της και να μην υπάρχουν αυτές οι σκιές γύρω από το πρόσωπο και το ρόλο του.
- Να κλείσουμε με την εξής ερώτηση.. Ακούμε τις τελευταίες μέρες σε βουλευτές της συμπολίτευσης να βάζουν τις δικές τους κόκκινες γραμμές, να λένε ότι δεν ψηφίζουν διατήρηση του ΕΝΦΙΑ κ.λπ. Και θέλω να σας ρωτήσω αν εσείς αναμένετε να ισχύσει κανονικά η ηθική και πολιτική δέσμευση που έχουν αναλάβει όλοι οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά ότι σε περίπτωση διαφωνίας η έδρα ανήκει στο κόμμα και όχι προσωπικά στον όποιον βουλευτή την κατέλαβε.
Νομίζω ότι «προτρέχουμε» επικινδύνως. Δηλαδή όχι μόνο προτρέχουμε στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει να υπογράψει μέτρα τα οποία είναι εκτός της λαϊκής εντολής και εκτός των δεσμεύσεων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ότι θα παραιτηθούν για να μην τα καταψηφίσουν κ.λπ. Νομίζω ότι όλα αυτά είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας και ότι η ίδια η πραγματικότητα θα τα διαψεύσει. Θα τα διαψεύσει, γιατί η όποια συμφωνία έρθει, θα είναι πλήρως συμβατή με την εντολή που έχουμε πάρει.



Δεν υπάρχουν σχόλια: