Κυριακή 10 Μαΐου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Αποσπάσματα συνέντευξης του Γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Τ. Κορωνάκη, στο «Mega Σαββατοκύριακο» και στους Μ. Αναγνωστάκη – Ι. Χασαπόπουλο  

Κομβικά ζητήματα τα εργασιακά και οι συντάξεις
Από την αρχή έχουμε πει, ότι είμαστε πολύ πρόθυμοι να δουλέψουμε για μία λύση, αλλά αυτή η λύση πρέπει να είναι σύμφωνη με την εντολή που έχουμε λάβει. Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να υλοποιήσει τα πάντα, οποιαδήποτε πολιτική. Υπάρχουν κάποια όρια.
Ειδικά για εμάς το θέμα των εργασιακών είναι πολύ κομβικό ζήτημα. Χθες είχαμε ένα εργατικό ατύχημα και σήμερα έξι άνθρωποι είναι στο νοσοκομείο και την εντατική.

Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μ’ ένα μοντέλο που η αγορά εργασίας γίνεται ζούγκλα. Αυτό δεν είναι συνθήκες ανάπτυξης. Αυτές είναι συνθήκες υπερεκμετάλλευσης. Άρα το ελάχιστο είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι να διαπραγματευτούν τη θέση τους. Εμείς δεν μπορούμε να πάμε πίσω από αυτό.
Το δεύτερο κομβικό για εμάς είναι, ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν οι ίδιοι και οι ίδιοι το βάρος. Άρα δεν μπορεί αυτή η κυβέρνηση να κάνει περικοπές στις συντάξεις. Οι συντάξεις έχουν περικοπεί  πάρα πολύ, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε λοιπόν σε μια πορεία, που το βάρος της κρίσης θα σηκώνουν οι ίδιοι και οι ίδιοι.

Η εντολή είναι λύση εντός του ευρώ χωρίς λιτότητα
Οι δανειστές όσο πλησιάζουμε σε κρίσιμες μέρες προσπαθούν να κερδίσουν όσα παραπάνω μπορούν. Και γι’ αυτό βάζουν στο τραπέζι ξανά και ξανά πολλά θέματα, που από την προηγούμενη περίοδο  των συζητήσεων έχουν βγει εκτός. Εμείς δεν μπορούμε να μπούμε σε μια τέτοια συζήτηση. Φτάσαμε στη Συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, γιατί έγιναν αποδεκτές δύο αρχές: εμείς να δουλέψουμε για τη λύση, να κάνουμε υποχωρήσεις σεβόμενοι κανόνες ακόμα κι αν διαφωνούμε, αλλά και η άλλη πλευρά πρέπει να σεβαστεί, ότι αυτή η κυβέρνηση έχει εκλεγεί με μια συγκεκριμένη εντολή. Και η εντολή λέει, λύση εντός του ευρώ χωρίς λιτότητα. Σε αυτό το πλαίσιο θα έπρεπε να έχουμε την στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων. Γίνεται διαπραγμάτευση για πρώτη  φορά με αυτούς τους όρους. Η κοινωνία το αντιλαμβάνεται και γι’ αυτό στηρίζει την κυβέρνησης και τους χειρισμούς της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τους χειρισμούς της κυβέρνησης αυτές τις κρίσιμες ώρες
Κανένας μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ δεν τοποθετείται στη συγκυρία σύμφωνα με την ιδιαίτερη άποψη που έχει. Όλοι σέβονται και θα σεβαστούν την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, αν βρίσκεται μέσα στα όρια της εντολής που έχουμε λάβει. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέβηκε στις εκλογές με βάση την άποψη που είχε ο καθένας από εμάς, αλλά με βάση ένα κοινό πρόγραμμα. Αν η συμφωνία είναι πράγματι ένας έντιμος συμβιβασμός, τότε δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα να εγκριθεί από τα όργανα του κόμματος και να περάσει από τη Βουλή.
Αν η συμφωνία βρίσκεται εκτός της εντολής, δεν είναι ζήτημα προσωπικής διαφοροποίησης κάποιων, είναι πρόβλημα για όλους.
Το κόμμα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την κυβέρνηση. Πριν από λίγες μέρες λάβαμε ομόφωνη απόφαση στην Πολιτική Γραμματεία, που στηρίζουμε τους χειρισμούς της κυβέρνησης αυτές τις κρίσιμες ώρες.

Το κόμμα δεν είναι κάτι ξένο ως προς την κυβέρνηση. Δίνουμε μια σκληρή μάχη, μια πολύ δύσκολη μάχη για να πετύχουμε κάτι που οι προηγούμενες κυβερνήσεις θεωρούσαν χάσιμο χρόνου. Δεν προσπάθησαν καν να διαπραγματευτούν. Θα αποδειχθεί αν άξιζε να πάρουμε αυτό τον χρόνο. Γιατί αν δεν είχαμε κερδίσει αυτό το διάστημα σήμερα οι συντάξεις θα είχαν μειωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: